Régió

Rendőrség: Ittas embernek semmi keresnivalója a volánnál

Ittas embernek semmi keresnivalója a volánnál. A sofőrök gyakran nem is tudatosítják, hogy az előző este elfogyasztott alkohol is problémát okozhat – hangsúlyozta csütörtökön a rendőrség a húsvéti ünnepek során tervezett ellenőrzésekkel kapcsolatban.
TASR

2019. április 19. 12:00

- Képarchívum, illusztráció

A felelősség napja elnevezésű akciót a Szlovákiai Sörgyártók Szövetsége (SZVPS) a rendőrséggel, valamint a közlekedési minisztériummal közösen szervezi.

Húsvétkor sok alkoholt fogyasztunk, ami veszélyes. Még a vezetés előtti este elfogyasztott alkohol is problémát jelenthet. Egy átlagos testalkatú férfi szervezete például nyolc óra alatt bontja le azt az alkoholmennyiséget, amennyi három sörben van. Egy nőnek körülbelül kilenc órára van szüksége ahhoz, hogy két sör elfogyasztása után volánhoz ülhessen.

0,5 ezrelékes véralkoholszint duplájára növeli a közlekedési baleset kockázatát. 0,8 ezreléknél ez a kockázat 400 százalékos. Jana Shepperd, a Szlovákiai Sörgyártók Szövetségének elnöke. azt javasolta, aki ivott, válassza inkább a tömegközlekedést. „Akik mégis úgy döntenek, hogy autóval mennek locsolkodni, menjenek többen, és egyezzenek meg, ki fog vezetni” – tette hozzá. A nőket pedig arra kérte, hogy a sofőröket ne kínálják alkohollal. Bár a közúti balesetek száma tavalyi egy százalékkal csökkent, az alkohollal kapcsolatos balesetek száma az elmúlt négy évben évente átlagosan négy százalékkal emelkedett - mondta Ľuboš Rumanovský, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársa.

Rumanovský a megelőzés fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, ezt bizonyítja a tavalyi év is, amikor a rendőrség intenzív közúti ellenőrzést tartott húsvétkor. „Az ellenőrzéseknek köszönhetően az alatt a négy nap alatt negyedével kevesebb volt az alkohollal kapcsolatos balesetek száma” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A rosszindulat viszi romlásba az emberiséget

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Az észak-európai partvidékeken megnövekszik az áradások veszélye a klímaváltozás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?