Régió

Rács mögé is kerülhetnek a falfirkászok

Kassa | Keddre virradóra egy vulgáris kézjelet mutató figurát festettek fel kassai tömbházunk falára. Frekventált helyről van szó, a közelben több óvoda is működik, az itt élők többségét felháborította a látvány. Egy nappal később valaki átalakította az alkotást, a figura öklét és a középső ujját egy csokor százszorszépre festette át.
Németi Róbert

2021. október 14. 16:18

falfirka kassa
Az éjszaka leple alatt felfestett vulgáris falfirkát egy jólelkű, ismeretlen „tettes” egy nappal később egy csokor virággal tette tűrhetőbbé.     - Németi Róbert felvételei

Nem tudom felfogni – és ezzel bizonyára nem vagyok egyedül –, hogy miért jó az valakinek, ha megrongálja mások tulajdonát. Nyilvánvaló, hogy az ismeretlen művészt vagy művészeket a „kreativitásˮ hajtotta, de ha már ennyire megihlette őket a múzsa, egy nemrég felújított lakótömb homlokzata helyett okosabb húzás lett volna inkább egy elhagyatott, omladozó téglafalat átfesteni vagy olyan helyen festegetni, ahol az megengedett. Ilyen például az Optima bevásárlóközpont melletti nyilvános fal. Kassán évek óta nagy sikerük van a falfestményeknek, természetesen nem az illegálisan készült alkotásoknak. A városban egyre több helyen láthatóak engedélyezett falfirkák, egy helyi szervezet igyekszik teret nyújtani és alkotófelületet keresnek a „művészeknekˮ. Az illegális falfirkászokra a rendőrség komoly büntetést róhat ki.

Falfirkászok rács mögött 

„A Kassai Kerületi Rendőrkapitányság fokozott figyelmet szentel a szóban forgó problémának. Az önök által vázolt, falfirkálásként ismert cselekmény jogi szempontól a büntető törvénykönyv 246-os paragrafusa szerint idegen vagyontárgy megsemmisítése vagy megrongálása által okozott kárnak minősül. Az elkövető akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. A paragrafus negyedik bekezdésében foglaltak szerint hét évtől tíz évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhető, utóbbi akkor következhet be, ha az elkövető kimondottan nagy mértékű kárt okoz” – tájékoztatta lapunkat Jana Mésarová, a Kassai Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője. Mésarovától azt is megtudtuk, hogy a szóban forgó bűncselekményt részben a rendőrség kamerarendszerével, részben pedig egyéb térfigyelő berendezésekkel követik figyelemmel, arra azonban nincs elegendő kapacitásuk, sem hatáskörük, hogy egy-egy város, adott esetben a Kassa területén lévő összes épület és lakóház megfigyelésére szolgáló kamerarendszert biztosítsanak.

„Éppen ezért arra szeretnénk kérni az épületek fenntartóit és a tulajdonosokat, hogy ha módjukban áll, saját hatáskörükben gondoskodjanak egy ilyen rendszer működtetéséről, szükség esetén pedig azonnal jelentsék a keletkezett károkat a rendőrségnek. A rendőrség köteles minden bejelentést ellenőrizni és a törvényben szabályozott módon eljárni” – tette hozzá a rendőrségi szóvivő. A témában a kassai önkormányzat véleményét is kikértük, lapzártáig nem kaptunk választ.

Így nézett ki a graffiti a váratlan átalakítás előtt.
Így nézett ki a graffiti a váratlan átalakítás előtt. - A szerző felvétele

Vannak kivételek 

Mivel több olyan személyt ismerek, aki hasonló aktivitással foglalkozik és a legálisan készült alkotásaival pénzt is keres, az ő véleményükre is kíváncsi voltam. Bocsárszky Zsolt kassai festőművész tagja annak a nemzetközi, jobbára felvidékiekből álló csapatnak, amely többek között az úgynevezett szabadulószobákat tematikusan kifestik.

„Én is festettem illegálisan a középiskolás időszakomban, talán egy kicsit még azután is, de soha nem festettem össze új épületet. Rengeteg elhagyatott fal és egyéb festhető felület van körülöttünk, főként ezeket kerestem fel, de előfordult, hogy még emiatt is bajba kerültem. Elcsíptek a rendőrök. Ezután kezdtem el egy új vonalon dolgozni, külföldön és legálisan. Azóta csak erre összpontosítok, az adrenalinszintemet pedig próbálom más dolgokkal megemelni. Már nem fújkálom saját pénzemből éjjel a szürke falakat. Manapság egyébként kimondottan nagy a kereslet az úgynevezett Street art alkotók iránt, a különféle utcai festészeti fesztiválok keretében teszik szebbé a falakat. Ilyen fesztiválokat már Kassán is szerveztek, az egyik helyi művésznek, Viktor Fehérnek köszönhetően már számos híres festőművész alkotása látható a városban. Ez azonban idehaza továbbra is nagyon kényes téma, hiszen sokan még mindig rossz szemmel nézik, másrészt pedig egy olyan befektetésről beszélünk, ami a hozzáadott vizuális értéken kívül nem termel hasznot. Én nagyon drukkolok, hogy ez a műfaj idehaza is egyre elfogadottabbá váljon, s ezáltal nem egy ujját mutogató mérges figura kerül majd a falra, hanem elismert, ügyes művészek alkotásai. Nemrég Varannón kért fel minket az egyik üzletlánc egy 6x200 méteres fal kifestésére, amely ezelőtt szintén csak egy szürke betonfal volt” – zárta Bocsárszky Zsolt. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pénz

A járványügyi veszélyhelyzet kedvez a pénzmosásnak

gázár

Mennyit fizetünk jövőre a gázért?

rendőrség illusztráció

Eljárást indított a rendőrség egy orvos megfenyegetése miatt

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

Vágsellye

Vágsellyén ismét oltanak a hétvégén

Alec Baldwin

Alec Baldwin azt állítja, hogy nem húzta meg a ravaszt a Rust forgatásán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.