Praktikus kérdések Duna Menti Nemzeti Parkról Komáromban

Duna Menti Nemzeti Park
Komárom |

A nemzeti park koncepciójának előkészítésébe minél több helyi szereplőt szeretne bevonni a környezetvédelmi tárca. Ennek az is a része, hogy számos praktikus kérdésre is megpróbálnak válaszokat találni.

Pénteken a párkányi látogatáshoz hasonlóan Komáromot is felkereste Michal Kiča, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára más köztisztviselők és szakemberek társaságában, hogy Duna Menti Nemzeti Parkról (Národný park Podunajsko, NPP) egyeztessenek a helyi szervek és intézmények képviselőivel.

Egységes védelem

Összességében ugyanazokat az alapelveket sorolták el a komáromi városházán, mint aztán Párkányban is. Többek között felmerült, hogy a koncepció által lehetne egységesíteni a Duna mente természeti értékeinek védelmét és kezelését – ám ez semmiképp sem jár majd együtt azzal, hogy a polgárokat kitiltanák a NPP-ből. Egyúttal fontos szempont, hogy a majdani nemzeti park szervesen kapcsolódhatna az osztrák, cseh és magyar védett területekhez. Michal Kiča leszögezte, hogy jelenleg az elsődleges szakmai javaslat kialakítása zajlik, s hogy nem formális találkozóról van szó.

A nemzeti parkhoz kapcsolódó elképzelések és statisztikákról Daniela Uhereková Šmelková, a Dunai Ártéri Erdők Tájvédelmi Körzet (CHKO Dunajské luhy) képviselője adott elő. Többek között elmondta, a park által elejét lehetne venni bizonyos problémáknak, így például a Szlovákiát érintő bírálatoknak, melyek szerint az állam nem képes megvédeni a veszélyeztetett és különleges fajokat.

Michal Deraj, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal vezetője megemlítette a klímaváltozás által támasztott kihívásokat is, amellyel kapcsolatban biztosítani kell az ökoszisztéma egészségét, s szerinte ennek eszköze lehet majd a NPP is.

Duna Menti Nemzeti Park

Szúnyogok

A megbeszélés során érződött, hogy az állami koncepció képviselői és az önkormányzati és vállalati emberek között némi ellentét feszült. Az előbbiek – köztük természetesen az államtitkárral – a készülőben levő tervezet vezérelveit, előnyeit és szükségességét ecsetelték. Utóbbiak részéről viszont több praktikus kérdés merült fel, amelyekkel kapcsolatban jelenleg nem feltétlenül látszik még, hogy miként lesznek kezelhetőek a NPP keretei között.

Németh Andrea (független) csicsói polgármester például felvetette a szúnyoggyérítés problémáját. Tudvalevő, hogy a vérszívók nemcsak ebben a községben, de a teljes Duna mentén évről évre komoly kihívást jelentenek. Michal Kiča kifejtette, az adott területen ökologikus, vagyis biológiai gyérítésről lenne szó, amelyért a nemzeti park felelne. Keszegh Béla (független) komáromi polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, a tapasztalatok szerint sokkal célszerűbb lenne, ha ezt a járási hivatalok felügyelnék, amelyre rendszeresen biztosított külön összeg állna a rendelkezésükre. Egyúttal úgy látja, a biológiai irtásnál kulcsfontosságú, hogy megfelelő monitoringra kerüljön sor. Ezek a feladatok jelenleg meghaladják a települések önkormányzatainak képességeit és lehetőségeit. Michal Deraj erre úgy reagált, a nemzeti parknak az összes érintett járás belső, nem feltétlenül védett területein is felelhetne a szúnyoggyérítésért – ezt szerinte egyszerűen csak el kell majd dönteni.

Amikor a folyó árad

Mivel a Dunát és legalább részen más folyókat is éritene a park, felmerült az árvízvédelem kérdése is. Pataki Dezső (Szövetség) keszegfalvai polgármester kifejtette, a hullámterekben található fa és növényi takaró több helyen rendkívül sűrű, s hogy nem szabad hagyni a védett területen való elburjánzását. Emiatt áradáskor egyszerű fizikai törvények hatására kevesebb víz fér el a hullámtérben, amely aztán plusz terhelést jelenthet a töltések számára. „A Duna a legnagyobb természeti erő ezen a területen”figyelmeztetett.

Michal Kiča azt válaszolta, hogy a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) a környezetvédelmi tárcához tartozik, s teljes mértékben részt fog venni a nemzeti park kialakításában, beleértve a lakosság védelmét is, amely elsőrangú szempont lesz. Daniela Uhereková Šmelková hozzátette, a vízügyi törvény szerint ha az SVP például valamilyen árvízvédelmi munkát végez – akár a legszigorúbban védett területen –, akkor is csupán bejelentési kötelezettségük van, vagyis a NPP léte ilyen értelemben nem fogja őket korlátozni a feladataik elvégzésében.

Duna Menti Nemzeti Park

A következő kormányra marad

A megbeszélés végén felmerült egy kifejezetten politikai kérdés is. Orosz Örs (Szövetség) komáromi városi és Nyitra megyei képviselő megkérdezte, hogy egy ideiglenes és időszűkében levő kormány miért akarja „erőnek erejével átnyomni” a nemzeti park létrehozására vonatkozó kezdeményezést. Michal Kiča azt felelte, a kormány csak elindította a folyamatot nem formális konzultációkkal, az pedig nem áll szándékukban, hogy még a kifutó választási időszakban mindenképpen létrehozzák a NPP-t. Ennek feltételezett dátuma egyébként is 2024 márciusa, amely már a következő kormány idejére fog esni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?