Régió

Patria díjat kapott Fehér Sándor professzor, helytörténész, zoboralji múzeumalapító

Udvard | A kitelepítettek emlékművének megkoszorúzásával és Farkas Tibor történész tartalmas, a helyi lakosok hányattatásairól is szóló előadásával kezdődött a szlovákiai magyar helytörténészek idei, 25. országos találkozója. Fehér Sándor egyetemi professzor, agrármérnök, helytörténész és zoboralji múzeumalapító kapta a Pro Patria Honismereti Szövetség díját.
author
Száz Ildikó

2022. szeptember 15. 14:03

Fehér Sándor
- Száz Ildikó

A Mérföldkövek jubileumi rendezvényét Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára, a honismereti szövetség egyik alapítója nyitotta meg, felidézve a helytörténészek országos találkozójának eddigi jeles személyiségeit, akiket Patria díjjal jutalmaztak.

Udvard

A rendezvényt megelőző napon a Csemadok országos elnöksége tanácskozott Udvardon, így a megszokottnál jóval többen vettek részt a csütörtöki konferencián is. Jelen volt Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, valamint a területi választmányok elnökei, köztük Sztruhár Izrael Diána, aki egyúttal elnökség tag is, Kiss Beáta, Jégh Izabella, Mézes Rudolf, aki egyúttal a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnökeként is rendszeres vendége a találkozóknak, valamint Danczi József, a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének elnöke és Salgó Tibor képviselte az udvardi alapszervezetet. A rendezvényt a Pro Patria Honismereti Szövetség, a Csemadok Országos Tanácsa, területi választmánya és udvardi alapszervezete, valamint a nagyközség önkormányzata és a somorjai Bibliotheca Hungarica szervezte. „Az első konferenciát 1997-ben szervezték itt Udvardon, ennek a főszervezője a Csemadok területi választmánya és Udvard önkormányzata volt, a község polgármestere akkor Száraz József volt, a területi választmány titkára Dániel Erzsébet. A kitelepítések ötvenedik évfordulójára szervezett emlékünnepség része volt a konferencia” – mondta Görföl Jenő. Fehér Sándor díjazottat Neszméri Tünde, a Csemadok elnökségi tagja méltatta.

Udvard

„Több mint húsz publikáció szerzője vagy társszerzője, többek között társszerzője a Zoboralja Harangjai című könyvnek, melyet Imrich Točkával közösen írtak. Neki köszönhető Nyitrageszte, Alsóbodok, Pográny, Gímes, Babindál, Nyitracsehi, Zsére, Nagycétény községek történetének felkutatása és monográfiája. Nyitra múltját feltáró könyvei is megjelentek, például a város történelmi temetőjéről, Nyitra emlékhelyeiről és magyar irodalmi hagyományairól. Nagy műve a Zoboralja Múzeum, amelyet feleségével együtt, Fehér Pindes Ivettel hoztak létre, aki elkísérte a díjátadóra” – mondta Neszméri Tünde.

Az idei találkozón Kettétört életek címmel nyílt kiállítás és könyvbemutatót tartott a nádszegi Bugár Andrea, kitérve nehéz emberi sorsokra, kettétört életekre, amelyekről sosem szabadna megfeledkezni. Ezt követően a deáki származású Renczés Nóra tartott könyvbemutatót, a Csodát neked címmel megjelent könyv a mátyusföldi Deáki történetét, az ott élők életét mutatja be. „A mesék által megismert épület vagy személy mellett többé talán már nem tudunk úgy elmenni, mint azelőtt. Közel kerülnek, és általuk mi is még inkább a közösség tagjaivá válunk. Mert egy falu nem csak épületek összessége, de sokkal inkább emberi közösség” – véli Renczés Nóra pedagógus. A deáki életmesékből két helyi tanuló, Szalóczi Boglárka és Bugár Abigél nyújtott izgalmas, hanganyagokkal teli ízelítőt. Hermann Róbert előadásában Petőfi Sándor költőre emlékeztek a jelenlévők. Duba Ernő A gyarmati dohány címmel tartott előadást kora délután és Kovács László helytörténész, a konferencia állandó vendége a szlovákiai Petőfi emlékhelyeket mutatta be.

Galéria
1
2
3
4
+2
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Csökkent az orosz olaj- és gáztermelés márciusban

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Szlovák Posta

Az elmúlt időszakban nem érkezett gyanús küldemény a nagykövetségre

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

d

KVÍZ: Tudod, mekkora büntetés jár a következő kihágásokért?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.