Parkolási nyomor Párkányban: átfogó megoldás kell

parkany k
Párkány |

Zsúfoltság, elégedetlenség, kaotikus viszonyok – évek óta húzódó gond Párkányban a parkolás.

Van, aki még a lakása előtt, netán a közelében sem tud a nap végén leparkolni, mert a helyét már elfoglalta egy másik autó, van, hogy a tiltás ellenére a füvön és a zöld területeken parkolnak a kocsikkal. De sokan úgy parkolnak több autóval is Párkányban, mégpedig állandóan, hogy sem átmeneti, sem pedig tartós lakhelyük nincs a városban. Az évek óta húzódó parkolási nyomor és zsúfoltság nemcsak a lakótelepeken jellemző, ráadásul többen a céges autójukat is rendszeresen a lakóházaknál és lakótömböknél parkoltatják.

A büntetés valójában nem megoldás

A legutóbbi rendkívüli önkormányzati ülésen Ján Oravec képviselő tette szóvá, hogy a Rákóczi és a Štefánik utcáknál található volt játszótéren, a zöldben egyre több kocsi parkol, holott zöld területen elvileg tilos a parkolás. Egy évvel ezelőtt még csak egy - két autó parkolt ott, azóta előfordult már, hogy nagyon sok. Az adott helyszínen már az is felmerült, hogy akadályokat, beton virágtartókat helyezzenek ki, továbbá az is, hogy a rendőrség gyakrabban bírságoljon ilyen esetekben, de tudjuk, hogy hosszú távon mindez nem megoldás – mondta el lapunknak a képviselő. Annál is inkább, mert a város más részein is nagy a zsúfoltság és másutt sincs nagyon több parkolóhely a jelenleg használatban lévőknél - tette hozzá Oravec.

Rendszerszintű megoldás kell

Eugen Szabó polgármester és a városháza is rendszerszintű megoldást javasol, épp ezért idén új parkolási rendet vezetnének be Párkányban. Eugen Szabó az ülésen úgy nyilatkozott, ha eleve fizetőssé teszik a parkolást, akkor cserébe nyújtani is kell valamit az autósoknak és egyértelmű, világos szabályozásra van szükség. Az önkormányzat közlekedési bizottsága a jövő héten tárgyal a kérdésről, utána pedig szeretnének egy kibővített találkozót tartani, az összes képviselő részvételével, ahol részletesen megvitatnák a gondokat. Eugen Szabó a rendkívüli ülésen úgy vélte, leghamarább az áprilisi önkormányzati ülésre terjesztik be az új parkolási rendszerre vonatkozó anyagot.

Helyi lakosok előnyben

Vitkó Andrea, a Szövetség önkormányzati képviselője az új rendszer kapcsán megjegyezte, hogy reméli, a helyi lakosokat előnyben részesítik majd és nem ők fognak ráfizetni az új szabályozásra. A városban ugyanis rengetegen parkolnak állandóan és „feketén“ olyanok is, akik sem tartós, sem átmeneti lakhellyel nem rendelkeznek Párkányban, még céges kocsikkal is, akad, aki több autóval is. Az efféle esetekben, amikor valaki életvitelszerűen itt tartózkodik, de nem bejelentett lakos, akkor az illető hulladékdíjat és egyéb illetékeket sem fizet. Nincs rálátásunk, hogy egyáltalán bármivel is hozzájárulna a helyi költségekhez, azaz, az ilyen díjakat és illetékeket is a bejelentett lakosok fizetik helyette. Ebben is rendet kell tenni, mert ez is összefügg a parkolással – véli a képviselő. Ján Oravec szerint az is jó megoldás lenne, ha például a helyi lakosnak ingyen járna 1 autónyi parkolóhely, esetleg pluszban kapna még 1 autóra ingyen parkolóhelyet. „Tudjuk, hogy egyre több az autó, egyre kevesebb a hely, a forgalom is zsúfolt. Ráadásul egy szigorú, fizetős rendszer bevezetése nem népszerű megoldás. De ideje kialakítani és életbe léptetni. Mert a helyzet már hosszú távon is tarthatatlan. Főképp akkor, ha tudjuk, hogy statisztikailag a lakosságszám már 10 ezer fő alá csökkent, mégis egyre többen parkolnak a városban, állandó jelleggel“ – mondta lapunknak a képviselő. Nem beszélve arról, hogy például más járásokból származó, kimondottan és nyilvánvalóan céges furgonoknak és kisteherautóknak egyáltalán nem szabadna folyamatosan a lakótelepeken parkolniuk. Ha mégis, akkor azt fizessék meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!