Régió

Párkányi iskolanyitások: órarend csak egy hétre, búcsúzás csak online

Tematikus foglalkozások napi bontásban, az étkezdében félóránként cserélődnek a gyerekek, a tantermeken kívül mindenütt kötelező a maszkviselés, a felső tagozatos, iskolába nem járókra nem főznek. Annak ellenére, hogy gond nélkül zajlott az első tanítási nap a párkányi magyar és szlovák tannyelvű alapiskolában, az igazgatók nem tudnak hosszú távra tervezni.
Buchlovics Péter

2020. június 1. 15:32

iskolanyitás párkány
- Buchlovics Péter felvétele

Belépéskor kötelező lázmérés, nyilatkozat a gyermek egészségi állapotáról, távolságtartás és kézfertőtlenítés – június elsején reggel mindkét párkányi alapiskolában simán zajlott a tanulók fogadása az intézmények nyitásakor. Az érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt az oktatás mégis rendhagyó. Az Ady Endre Alapiskolában például június végéig tematikus foglalkozásokat tartanak és órarendet is csak egy hétre előre szabtak meg. Ez egy eléggé ellentmondásos helyzet, mert az az utasítás, hogy itt, az iskolában gyakorlatilag nem lehet tanítani, mert akkor az otthon maradó gyerekek lemaradnak. Ha viszont itt nem lehet tanítani, otthonra viszont házi feladatot kell adni, mert a távoktatásnak működnie kell. Ebben máris ellentmondás van, mert ezen az alapon csak az a gyerek fog tanulni, aki otthon van. Aki pedig itt van, az játszani fog. Persze, nem egészen így lesz, mert napi- és tantárgybontásban ún. tematikus folgalkozásokat tartunk június végéig. Vagy a másik furcsa előírás: 37 fokos testőhmérsékletnél beengedhetem a tanulót az iskolába, 37,1-nél már nem? Szerencsére ma nem volt gond belépéskor. Egyébként gyermeknapon főleg beszélgetünk a tanulókkal a tapasztalataikról, a karanténról, a távoktatásról. Mivel a helyzet folyamatosan alakul és az előírások is napról-napra változnak, ezért csak egy hétre előre készítettük el az órarendet is. Fontos, lesz, hogy a minisztérium mit jelent majd be június 15-én, tovább enyhítenek-e a korlátozásokon. Most az első két évfolyamban naponta 4 órát, a harmadik, negyedik és ötödik évfolyamban pedig 3 órát tartunk meg. Mindezt napi két pedagógus irányításával. Ha például „szlovákos“ nap van, akkor aznap az a fő tantárgy, de azért közbeiktatunk tornaórát, művészeti, játékos foglalkozást is, hogy ne egyszerre és egyfolytában négy órán keresztül kelljen a kicsikkel ugyanarról tanulni“ – taglalja a helyzetet Fodor Zsuzsa igazgatónő és hozzáteszi, ez így ebben a formában tulajdonképpen egy szigorúbb napközi.

a

A tanórák hossza sincs pontosan megszabva, mert kicsengetéskor sem mehet ki minden gyerek egyszerre. Van, ahol negyvenöt perces a tanóra, van, ahol csak negyven. Az udvaron sem lehetnek sokan egy csoportban, a húszfős limitet tartani kell. Az Ady Endre Alapiskolában jelenleg 204 gyerek tanul hétfőtől, a szülők többsége támogatta az újranyitást, de például a második C. osztály otthon maradt, ők online tanulnak. Fodor Zsuzsa szerint valószínű, hogy a kilencedikesektől is csak interneten keresztül tudnak majd elbúcsúzni a tanév végén. A magyar alapiskola étkezdéjébe 166 gyermek jelentkezett be, őket félóránként engedik be az ebédlőbe, szigorú higiéninai előírások betartásával, fertőtlenítéssel. Egyszerre 48 gyerek tartózkodhat az étteremben.

a

Több ezer eurós költségre számítanak

A párkányi szlovák iskolában szintén tematikus oktatás folyik, 199 tanulóval kezdtek hétfőn, 99 gyerek otthon maradt. „ A városházával együttműködve a fertőtlenítőszereket és az egészségügyi kellékeket is bebiztosítottuk, miként az érintés nélküli tisztálkodási eszközöket is. Ezeket részben az állami tartalékapból szereztük be, részben pedig a művelődési utalványokra szánt pénzből fedeztük. Ez viszont csak egy hónapra elegendő készlet, azzal számolunk, hogy szeptembertől saját pénzből is vásárolni kell majd eszközöket és ez 3-4 ezer eurós többletköltséget is jelenthet“ – tájékoztatta lapunkat Anastázia Szabóová igazgatónő. Az iskolában a tanárok munkarendjét úgy osztották be, hogy egyik nap interneten keresztül oktat a pedagógus, másnap pedig fizikailag, az iskolában tanítja le az órákat, váltott műszakban dolgoznak.

a

„Nálunk biztos, hogy az interneten keresztül ballagnak majd el a kilencedikesek, hagyományos búcsúztatóra nem is készülünk, mert akkor több százan lennének itt bent az iskolában, szülők, ismerősök, stb., ez viszont biztos nem lesz megengedve. Én viszont jónak tartom a júniusi tanítást, főleg a kicsik esetében, az ismétlésre, gyakorlásra lesz most idő és lehetőség. Ez mindenképp hasznos. Voltak viszont rögtönzések a hatóságok részéről és még egy sor fontos dolog nem tisztázott. Mi lesz például a tankönyvek leadásával? E nélkül nem kezdhetünk szeptemberben. Vagy például, egyelőre nem tisztázott, mekkora létszámmal indulhatunk ősztől és ez a tanárok munkatöltetére, munkaszerződéseire is kihatással lesz. Ami az étkezdét illeti, mi is félórás váltással küldjük ebédelni a gyerekeket és összesen három óránk van arra, hogy az étel elkészítésétől kezdve az adagok kiadásán keresztül mindenki jóllakjon” – sorolta az igazgatónő.

a

A felső tagozatosokra nem főznek

A párkányi városháza az Új Szót arról tájékoztatta, hogy június elsejétől a városi óvodákba összesen 160 gyermek jár. Az óvodák, alapiskolák, a művészeti alapiskola, továbbá mindkét iskolai étkezde és iskolai napközi újraindításhoz Párkány ötezer euró értékben vásárolt fertőtlenítő szereket, munka- és egészségvédelmi eszközöket, érintés nélküli hőmérőket, papírtörlő tárolókat. A szájmaszkok és fertőtlenítőszerek árát az államtól visszaigényelhetik. Júniuban a felső tagozatos, de iskolába nem járó tanulókra nem főznek, mert a higiéniai előírás szerint a főtt ételt 3 órán belül ki kell adni. Mivel az ételkiadás és étkezés 30 perces intervallumokban történik, az iskolai étteremben több diák étkezését már nem tudják megoldani.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs

Mózes Szabolcs: Ez átmeneti állapot, a cél a magyar egység!

Igor Matovič
Frissítve

Matovič: Nem történhet meg újra az, ami tegnap a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen

gyererk

Szlovákiában is egyre égetőbb probléma a roma diákok iskolai szegregációja

közúti baleset

Egy halálos baleset miatt mindkét irányban lezárták az R1-est

Ódor

Továbbra is rosszul tejel a második nyugdíjpillér

Hosszú Katinka

Forbes – Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.