Régió

Párkány: lebontani költséges, így hagyni nem szerencsés

Párkány | Mi legyen a szabadidőközpont melletti telekkel? És a kihasználatlan, pusztuló pavilonokkal? Nem adják el az ipari parknak a volt ülepítő lerakatát, de rábólintottak a kerékpárutas telekbérletre. Testületi döntések Párkányban.
Buchlovics Péter

2021. május 11. 15:45

Párkány: lebontani költséges, így hagyni nem szerencsés
A szabadidőközpont melletti és mögötti terület rendbetétele rendkívül költséges. (Kép: Google maps)

Több olyan telek vagy telekrész sorsáról döntött legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete, amely a hosszú távú területrendezési tervben még fontos szerepet játszhat. Párkány nem adja el például a Teraszok II. lakótelepen található szabadidőközpont melletti és mögötti telkeket sem, pedig ez a terület most elhanyagolt állapotban van, ráadásul a ki nem használt, évtizedek óta üresen álló pavilonok is pusztulnak. A városháza vagyonkezelési osztálya a jövőben lakóövezet kialakítására, családi házak építésére alkalmas területté minősíttetné át a vonatkozó telkeket. Most ezen a helyszínen semmiféle infrastukturális hálózat nincs. Folk Róbert, a fejlesztési osztály vezetője elmondta, az állapotfelmérés azt mutatja, hogy az egykori iskolaépítkezés után rengeteg az otthagyott, földbe ásott betonpanel, mindez évtizedek óta hever a földben. Az üres pavilonok rendbetétele és statikai megerősítése pedig többe kerülne, mint elbontani ezeket. Viszont a lebontás és elhordás sem olcsó mulatság, előzetes lekérdezés szerint a takarítás és a telek teljes kitisztítása, a panelek elhordása is közel 400 ezer euróba kerülne. Versenytárgyaláson még biztos lehetne faragni az árból, de akkor is körülbelül 300 ezerbe fájna a teljes terület rendbetétele. Az önkormányzat viszont most úgy döntött, ezeket a telkeket egyelőre nem adják el, maradnak a város tulajdonában.

Nem adják el az egykori ülepítő lerakatát sem

Párkány és a helyi Ipari Park Részvénytársaság közt már jó ideje tartott az a telekhuzavona, melynek értelmében a város az egykori ülepítő lerakatát odaadta volna a cégnek, cserében az ipari park a gyári úton telekrészeket adott volna át Párkánynak a leendő kerékpárút kiépítéséhez. Ez a telekcsere hosszas huzavona után sem jött össze, a képviselő-testület szerint a cég tízszer kisebb értékű területet adott volna, cserébe az ülepítőért. Most az ipari park már meg szerette volna vásárolni az ülepítő lerakatát, de a város nem adja el a területet. Pontosabban, a képviselő-testület elutasította az adásvételt. A városháza és Eugen Szabó polgármester azzal érvelt, hogy el kéne adni az ülepítőt, mert Párkánynak nincs közvetlen bejutása a területre és a szomszéd telkek sincsenek a város tulajdonában, ráadásul feltételezhető, hogy a város soha semmire nem fogja tudni használni ezt a telekrészt. Ám a képviselő-testület nemet mondott. Szerintük ugyanis hosszú távon még érdekessé válhat az a terület, ha nagyon muszáj, akkor be lehet oda jutni, eladni pedig azért sem szerencsés, mert az a tapasztalat, hogy bármilyen területet és ingatlant ad el a város, onnantól kezdve kizárólag csak a tulajdonoson múlik, mire használja fel – akár a város számára előnytelen módon is. Adásvétel tehát lefújva, mindenesetre a városházát azzal bízták meg, hogy tárgyaljon tovább az ipari parkkal a hosszú távú bérletről.

Igen a kerékpárutas telekbérletre

A képviselők viszont rábólintottak arra, hogy a vasútállomás melletti, város tulajdonában lévő telekrészt jelképesen bérbe adják az Ipoly-Duna – Vág Területi Társulásnak, azért mert itt fut majd be a városba a leendő Karva – Párkány kerékpárút. A Danubius mozi melletti, földes, sáros, városközponti üres telek tulajdonosával pedig jó lenne tárgyalni, hogy cserélje el ezt a részt egy Párkány által ajánlott másik területre – hangzott el képviselői javaslat az egykori nyomda helyén található telekrészről. Itt most ugyanis semmi sincs, a telek gondozatlan és rontja a városképet. Párkány viszont tudná hasznosítani – mondta František Árendás képviselő. Ugyanakkor ezt a területet egyszer már eladta a város – de utána már semmi ráhatása sem volt a hasznosítására.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

Pozsonyeperjes

Rekordszámú gyerek szórakozott a Pöttyös Gyíkok táborban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

Ismét gyülekeznek a parlament épület előtt
Frissítve

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

Tokió 2020

Tokió 2020 – Tizenhét új koronavírusos eset

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.