Régió

Párkány: lebontani költséges, így hagyni nem szerencsés

Párkány | Mi legyen a szabadidőközpont melletti telekkel? És a kihasználatlan, pusztuló pavilonokkal? Nem adják el az ipari parknak a volt ülepítő lerakatát, de rábólintottak a kerékpárutas telekbérletre. Testületi döntések Párkányban.
author
Buchlovics Péter

2021. május 11. 15:45

Párkány: lebontani költséges, így hagyni nem szerencsés
A szabadidőközpont melletti és mögötti terület rendbetétele rendkívül költséges. (Kép: Google maps)

Több olyan telek vagy telekrész sorsáról döntött legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete, amely a hosszú távú területrendezési tervben még fontos szerepet játszhat. Párkány nem adja el például a Teraszok II. lakótelepen található szabadidőközpont melletti és mögötti telkeket sem, pedig ez a terület most elhanyagolt állapotban van, ráadásul a ki nem használt, évtizedek óta üresen álló pavilonok is pusztulnak. A városháza vagyonkezelési osztálya a jövőben lakóövezet kialakítására, családi házak építésére alkalmas területté minősíttetné át a vonatkozó telkeket. Most ezen a helyszínen semmiféle infrastukturális hálózat nincs. Folk Róbert, a fejlesztési osztály vezetője elmondta, az állapotfelmérés azt mutatja, hogy az egykori iskolaépítkezés után rengeteg az otthagyott, földbe ásott betonpanel, mindez évtizedek óta hever a földben. Az üres pavilonok rendbetétele és statikai megerősítése pedig többe kerülne, mint elbontani ezeket. Viszont a lebontás és elhordás sem olcsó mulatság, előzetes lekérdezés szerint a takarítás és a telek teljes kitisztítása, a panelek elhordása is közel 400 ezer euróba kerülne. Versenytárgyaláson még biztos lehetne faragni az árból, de akkor is körülbelül 300 ezerbe fájna a teljes terület rendbetétele. Az önkormányzat viszont most úgy döntött, ezeket a telkeket egyelőre nem adják el, maradnak a város tulajdonában.

Nem adják el az egykori ülepítő lerakatát sem

Párkány és a helyi Ipari Park Részvénytársaság közt már jó ideje tartott az a telekhuzavona, melynek értelmében a város az egykori ülepítő lerakatát odaadta volna a cégnek, cserében az ipari park a gyári úton telekrészeket adott volna át Párkánynak a leendő kerékpárút kiépítéséhez. Ez a telekcsere hosszas huzavona után sem jött össze, a képviselő-testület szerint a cég tízszer kisebb értékű területet adott volna, cserébe az ülepítőért. Most az ipari park már meg szerette volna vásárolni az ülepítő lerakatát, de a város nem adja el a területet. Pontosabban, a képviselő-testület elutasította az adásvételt. A városháza és Eugen Szabó polgármester azzal érvelt, hogy el kéne adni az ülepítőt, mert Párkánynak nincs közvetlen bejutása a területre és a szomszéd telkek sincsenek a város tulajdonában, ráadásul feltételezhető, hogy a város soha semmire nem fogja tudni használni ezt a telekrészt. Ám a képviselő-testület nemet mondott. Szerintük ugyanis hosszú távon még érdekessé válhat az a terület, ha nagyon muszáj, akkor be lehet oda jutni, eladni pedig azért sem szerencsés, mert az a tapasztalat, hogy bármilyen területet és ingatlant ad el a város, onnantól kezdve kizárólag csak a tulajdonoson múlik, mire használja fel – akár a város számára előnytelen módon is. Adásvétel tehát lefújva, mindenesetre a városházát azzal bízták meg, hogy tárgyaljon tovább az ipari parkkal a hosszú távú bérletről.

Igen a kerékpárutas telekbérletre

A képviselők viszont rábólintottak arra, hogy a vasútállomás melletti, város tulajdonában lévő telekrészt jelképesen bérbe adják az Ipoly-Duna – Vág Területi Társulásnak, azért mert itt fut majd be a városba a leendő Karva – Párkány kerékpárút. A Danubius mozi melletti, földes, sáros, városközponti üres telek tulajdonosával pedig jó lenne tárgyalni, hogy cserélje el ezt a részt egy Párkány által ajánlott másik területre – hangzott el képviselői javaslat az egykori nyomda helyén található telekrészről. Itt most ugyanis semmi sincs, a telek gondozatlan és rontja a városképet. Párkány viszont tudná hasznosítani – mondta František Árendás képviselő. Ugyanakkor ezt a területet egyszer már eladta a város – de utána már semmi ráhatása sem volt a hasznosítására.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Boris Kollár

„Nem akarok csak fűteni, világítani, és felvenni a képviselői fizetést” – Kollár előrehozott választást akar, ha...

néni k

Jövőre hozzájárulhatunk szüleink nyugdíjához

Ezt a két férfit már nemcsak a szlovák rendőrség, hanem az Europol is keresi

Ezt a két férfit már nemcsak a szlovák rendőrség, hanem az Europol is keresi

Joe Biden

Biden szerint elképzelhetetlen, hogy ne következzen be az „Armageddon”, ha valaki taktikai atomfegyvert vet be

Európa-liga – A Ferencváros simán kikapott a Crvena zvezdától

Európa-liga – A Ferencváros simán kikapott a Crvena zvezdától

időjárás ősz

Itt a vénasszonyok nyara – 23 fok is lehet ma!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.