Régió

Párkány: jövőre adó- és díjemelések várhatók

Párkány | Jövőre emelkedne a hulladékelhordás és néhány adófajta díja. Megalapították a Štúrovo-Parkan Turisztikai Területi Társulást. Gondok a Párkány-Helemba tervezett kerékpárút kapcsán – ezek voltak a párkányi képviselő-testület október 29-ei rendkívüli ülés kulcstémái.
Buchlovics Péter

2020. október 30. 16:44

párkány
Az utóbbi időben maszkban és a nyilvánosság kizárásával zajlanak a testületi ülések.  (A szerző felvétele)

A képviselő-testület október huszonkilencedikei, rendkívüli ülésének egyik legfontosabb pontja a jövő évi városi költségvetés sarokszámainak megvitatása volt. Bár az önkormányzat most még csak a sarokszámokról döntött, melyek alapján majd decemberben tárgyalják a jövő évi büdzsét, várható, hogy emelkedni fog a hulladékelhordás díja és néhány adófajta mértéke is. Eszerint a hulladékelhordási díj, azaz a kukaadó az eddigi évi 25 euróról 35 euróra nőne, emelkedne a telek- és ingatlanadó, a játékgépek üzemeltetési adója és a turisztikai-idegenforgalmi adó is. Ez utóbbit viszont a városban elszállásolt fürdővendégek és turisták fizetik. Ez az adó eddig 1 euró volt éjszakánként, a tervek szerint ez most 1 euró 10 cent lesz.

Muszáj emelni a kukaadót

A hulladékelhordási díj emelése elkerülhetetlen, ugyanis a jelenlegi díjszabás mellett a hulladékelhordás veszteséges, Párkánynak most több százezer eurót kell pluszban fizetnie ahhoz, hogy biztosítani tudja a szolgáltatást. Eugen Szabó polgármester közölte, hogy a most rendelkezésre álló gazdasági elemzések és számok szerint még a 35 eurós hulladékdíj sem fedezi a szolgáltatás költségeit, még ezzel is körülbelül évi nyolcvanezer eurót kell a városnak hozzáfizetnie, hogy biztosítva legyen a lakossági hulladék elhordása. Ebben nem csak a munkadíjak, bérköltségek, üzemanyagok drágulása játszik közre, és nem csak az, hogy előbb-utóbb Párkány kénytelen lesz távolabbi telepekre szállítani a hulladékot, hanem az is, hogy nemcsak a városban keletkező hulladék összmennyisége nőtt idén, hanem az osztályozatlan lakossági hulladék mennyisége is. Ugyanakkkor, ha minél többen gyűjtik és tárolják szelektíven a hulladékot, annál nagyobb az esély, hogy a díjat csökkenteni lehessen majd. Az adófajták és a hulladékelhordási díj emeléséről véglegesen a jövő évi költségvetés elfogadásakor dönt az önkormányzat, azaz decemberben. A Simon-Júda standbérletei is drágulnának, mégpedig olyan mértékben, hogy a városnak minimum 10 ezer euróval több összbevétele legyen a vásárból. A Vadas fürdő igazgatója viszont közölte, lát arra esélyt, hogy a cég jövőre a megszokott 380 ezer eurót tudja majd szezon után befizetni a városkasszába.

Gondok a megkötendő szerződéssel

Az önkormányzati ülésen az is kiderült, hogy gondok vannak azzal a bérleti szerződéssel, amelyet a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat kötne meg Párkánnyal a leendő Párkány-Helemba kerékpárútra vonatkozóan. Mint ismeretes, a város uniós forrásból több százezer eurót nyert az út kiépítésére. Viszont a leendő kerékpárút Garamkövesd és Helemba érintésével több, mint hat kilométer hosszan a három folyó töltésén húzódna. A töltések viszont a vízgazdálkodási vállalat tulajdonában vannak. A bérleti szerződés ezekre vonatkozna. Csakhogy – mint azt Folk Róbert, a városháza fejlesztési osztályvezetője elmondta-, a vízgazdálkodási vállalat olyan szerződést kötne, melynek értelmében, a bérbeadó, azaz a cég bármikor, indok nélkül is felmondhatná a szerződést, továbbá arra kötelezhetné a várost, hogy a szerződés lejártakor a kiépített aszfaltutat és a hozzá tartozó infrastrukturális elemeket saját költségén távolítsa el. Vagy pedig az uniós pályázati pénzből elkészült kerékpárutat szimbolikus 1 euróért adja át a vízgazdálkodási vállalat tulajdonába. Párkány megítélése szerint ez a város szempontjából hátrányos és aggályos szerződés lenne, épp ezért ezt még nem írták alá és az ügyet most az önkormányzat is elnapolta. A polgármester viszont tárgyalni fog a vízgazdálkodási vállalat vezetésével. A szerződés aláírásának csúszása egyelőre nem veszélyezteti a nyertes, nemzetközi pályázatot.

Saját TDM-et alapítottak

Párkány önkormányzata a rendkívüli ülésen arról is döntött, hogy Štúrovo-Parkan néven és a Vadas fürdővel karöltve saját Turisztikai Területi Társulást alapít 30 ezer eurós alaptőkével, amelyből 20 ezer eurót a város, 10 ezer eurót pedig a Vadas biztosít. A társuláshoz a későbbiekben a környékbeli települések is csatlakozhatnak. A területi társulás a bejegyzését követően állami, minisztériumi támogatásért is folyamodhat turisztikai és idegenforgalmi fejesztések érdekében. Az ülés végén Eugen Szabó polgármester a hétvégi COVID-tesztelés kapcsán közölte, hogy kedden, a járási válságtanács ülésén több tesztelési pontot kérvényezett a városba, de az illetékes hatóságok kapacitáshiány miatt csak az eddig is jóváhagyott öt szűrési pontot engedélyezték. A városháza ugyanakkor azt ajánlja a kerekesszékeseknek és a mozgáskorlátozottaknak, hogy lehetőség szerint a kultúrházban vagy a Szabadidőközpontban teszteltessék magukat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Lengvarský
Frissítve

Lengvarský: Egyelőre nem korlátozzák az utazásokat

Peter Kovařík

Kovařík: A határrezsimmel kapcsolatban a rendőrség minden eshetőségre felkészül

koronavírus-vakcina

Vasárnap már a 12 évnél idősebb gyerekeket is oltják Kassán

Zuzana Čaputová

GALÉRIA: Ma ünnepli 48. születésnapját Zuzana Čaputová - nézzük a legemlékezetesebb pillanatait

Aljakszandr Lukasenka

Az EU újabb megszorító intézkedéseket fogadott el Fehéroroszországgal szemben

rendőrség

A részeg sofőröket a hőség sem tartja vissza

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.