Régió

Párkány: a jövő év végéig kéne elkészülnie a kerékpárútnak

Párkány | A párkányi önkormányzat március 23-ai, keddi ülésén többek közt a KSOH vállalat átalakításáról, egy nyertes uniós pályázathoz kötődő áthidaló hitel felvételéről és a városi sportszervezet tervezett felújításaihoz szükséges pénzről is tárgyaltak.
Buchlovics Péter

2021. március 24. 17:19

Párkány: a jövő év végéig kéne elkészülnie a kerékpárútnak
A képviselők virtuálisan vettek részt az ülésen. - A szerző illusztrációs felvétele

Az ülés a rendkívüli helyzet meghosszabbítása miatt videokonferencia keretében zajlott, a főbb programpontokat tekintve operatív jelleggel. A képviselő-testület szándéknyilatkozatot fogadott el arról, hogy a mára gyakorlatilag nem tevékenykedő és kiüresedett KSOH részvénytársaságot a város kft-vé alakítja át, majd ezek után eldöntik, hogy megszüntetik-e a céget, vagy más formában működik-e tovább. A KSOH mintegy félmillió eurós vagyona pedig Párkányé lesz. Az indoklás szerint az immár csak fantomcégként működő KSOH kft-vé alakítása jóval olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb, mint részvénytársaságként felszámolni és rendezni a vagyonjogi viszonyait. A cégtől ugyanis a hulladékgazdálkodást a város új vállalata, a műszaki szolgáltató vette át, a karbantartási és egyéb, apróbb munkákat pedig a városháza mellett januártól működő munkacsoport.

Áthidaló hitel

A képviselő-testület továbbá megszavazta, hogy Párkány speciális, áthidaló kölcsönt vesz fel az uniós forrásból épülő Viza centrum építésére, maximum 900 ezer euró értékben. Nem kell megijedni, mert ez egy nyertes pályázat, a város több mint 800 ezer eurót kap erre az Interreg-programból, de mivel a projekt utólagos finanszírozású, szükség volt a hitel felvételére.

Felújításra pályáznak

A városi sportszervezet az állami sportfejlesztési alapnál pályázik a stadion és a sportpálya épületelemeinek, korlátainak, padjainak, betonszegélyeinek, térelemeinek teljes felújítására, azok ugyanis m-már-már életveszélyes, használhatatlan állapotban vannak. A pályázati kiírás szerint az önrész ötven százalék, ha megnyerik, akkor az alap állja a költségek további ötven százalékát. Ennek értelmében a testület 72 ezer eurót biztosított a sportszervezetnek a felújítási munkákra. Ezt a pénzt még nem kell az idei költségvetésben lekötni, és mivel a kiírás szerint 2023 végéig kell elkészülni a munkákkal, ezért az összeget két év költségvetésére is szét lehet bontani.

Kerékpárút jövőre

A képviselők jóváhagyták azt a szerződéstervezetet is, amelyet a város köt meg az állami vízgazdálkodási vállalattal a Párkány- Helemba közti kerékpárút kiépítésére. Mára ugyanis sikerült a szerződésből minden olyan tételt eltávolíttatni, ami a városra nézve anyagilag és jogilag is előnytelen lenne. A kerékpárutat leghamarabb idén ősszel vagy jövő tavasszal kezdik megépíteni, a munkát legkésőbb a jövő év végéig kell befejezni. Mivel szintén nyertes uniós pályázatról van szó, a pénzügyi forrás rendelkezésre áll.

Nem adhatnak pénzt

A képviselő-testület ugyanakkor elutasított egy esztergomi támogatási kérelmet az eucharisztikai világkongresszus évfordulójával kapcsolatban. Azaz, Párkány nem ad pénzt arra, hogy az esztergomi Cathedral Tours épületének falára képzőművészeti alkotást helyezzenek el. Nem párkányi magán és civil kezdeményezés ugyanis a vonatkozó általános érvényű rendelet, valamint a költségvetési törvény alapján nem kaphat ilyen támogatást.

Az önkormányzat következő ülésére április 27-én kerül sor, akkor a 2020-as zárszámadásról és az idei beruházásokról is tárgyalni fognak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ján Mikas

Jövő héttől rózsaszínbe borul egész Szlovákia

koronavírus

Koronavírus – Tovább csökkent a kórházban kezelt betegek száma, kicsivel öt százalék felett a PCR-tesztek pozitivitási aránya

oltas

Nem mindegy, mikor regisztrál oltásra a 70 évesnél idősebb személy kísérője

koronavírus-vakcina

Jövő héttől újra megkezdik a pedagógusok oltását

influenszer

Koronavírus elleni vakcinával beoltottakról terjeszt hoaxokat a szlovák influenszer

fegyverkereskedelem

7 személyt tartóztatott le a NAKA, fegyverekkel kereskedtek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.