Régió

Oxigénhiány miatt pusztulhattak a halak

Nádszeg | Februárban százával pusztultak el a halak a Kis-Duna egyik holtágában, Nádszeg közelében. Néhány lakos szerint szennyezés miatt pusztultak el a halak. A környezetvédelmi felügyelőség vizsgálatának eredménye alapján azonban ez nem egyértelmű.
Kiss Bartalos Éva

2016. március 13. 11:10

Jozef Prochászka, a környezetvédelmi felügyelőség igazgatója lapunkat úgy tájékoztatta, a Dunaszerdahelyi Horgászszövetség illetékesei értesítették a felügyelőséget, hogy szokatlan színű a víz, és haltetemeket találtak a holtágban. Körülbelül kétszáz kilónyi ponty, süllő és balin teteme úszott a vízen. A holtág vize nem bűzlött, az egyik végén szürke, a másikon barnás volt a felszín.
 
A nádszegi szennyvíztisztítóból a holtágba folyik a megtisztított szennyvíz. A községnek van engedélye a megtisztított szennyvíz kiengedésére. Az igazgató nyilatkozata szerint a tisztítóból érkező torkolatnál büdös víz folyt a holtágba, amelynek harmadát jég borította. A környezetvédelmi felügyelőség és a dunaszerdahelyi Regionális állatorvosi és élelmiszeripari felügyelőség is ellenőrzést végzett a helyszínen, több mintát vettek a vízből, és a szennyvíztisztító torkolatából kifolyó vizet is megvizsgálták. A mérések eredményei szerint néhány mintánál az oxigén és ammónia értéke nem volt megfelelő. „Az elvégzett mérések alapján megállapítottuk, hogy oxigénhiány okozta a halpusztulást, ami minden bizonnyal összefüggött a gyenge átfolyással, a jégtakaróval és a tisztítóból érkező gyengén megtisztított víz beáramlásával, amelyben magas ammóniaszintet mértünk” – közölte Jozef Prochászka. „Húsz éve a holtágba engedjük a tisztított vizet. Megvannak az engedélyeink, jók a mérések eredményei. Azt kell megvizsgálni, hányan engedik a földekre a szennyvizet” – nyilatkozta Juhos Ferenc, Nádszeg polgármestere.
 
Az igazgatótól megtudtuk, idén ellenőrzik, miként gazdálkodnak a vízzel a nádszegi tisztítóállomáson. A felügyelőség konstatálta, hogy romlott a vízminőség, de azt nem állapították meg, mi okozta a szennyezést.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.