Régió

Óvatosan éledezik Párkány

Párkány | A városi könyvtár megnyílt a héten, a galériát júniusban, a múzeumot pedig lehet, csak júliusban nyitják meg. A Vadas fürdő legkorábban június 15-én nyitja kapuit, a közterületen létesített vendéglátós teraszok bérletidíj-csökkentéséről pedig csak a képviselő-testület dönthet.
Buchlovics Péter

2020. május 20. 12:00

Párkány
- Buchlovics Péter felvétele

Óvatos bizakodással és fokozatosan nyitnak Párkányban a városi intézmények – értesült lapunk Eugen Szabó polgármestertől. Bár a központi válságstáb már több mint egy hete engedélyezte a könyvtárak megnyitását, a párkányi könyvtárba járványhelyzetben ezen a héten sétálhattunk be először, az intézmény május 19-étől nyitott – ezentúl hetente két munkanapon, keddenként és szerdánként fogadják a látogatókat, szigorú higiéniai előírások betartásával.

„Az rendben van, hogy központilag is szakaszosan enyhítik a korlátozásokat, de helyi szinten sem árt az óvatosság és az átgondolt, fokozatos feloldás. Ezért is döntöttünk csak most a nyitásról. A galériát júniusban nyitjuk meg, Párkányban ebben az időszakban járványtól függetlenül is főleg csak az iskolások látogatták, az iskolák pedig még nem működnek. A városi múzeumról még nincs döntés, feltehetően június végén, július elején nyitjuk ki, ez attól is függ, miképp indul be a nyári turisztikai idény. A mozi sem tart még vetítéseketˮ – sorolta Eugen Szabó polgármester. 

A kultúrház alkalmanként eddig is tartott kisebb szabadtéri rendezvényeket, találkozókat, továbbá várható, hogy a főidényben kulturális rendezvények is lesznek – júliusban, augusztusban, de főleg hazai és párkányi előadókra gondolnak, jóval szerényebb körülmények közt, mint amit akár tavaly is kínáltak a közönségnek. „Kisebb fellépéseket tervezünk, üresen a sétálóutca nem maradˮ – fűzte hozzá Eugen Szabó. A Párkányi Városi Sportklubnál egyelőre a szabadtéri edzéseket tarthatják meg. 

A Vadas fürdő legkorábban június 15-én nyithat, ám ez szintén a kormány döntésétől függ és attól is, hogy milyen higiéniai, járványügyi és köztisztasági szigorítások betartásával üzemeltethető.

„Naivitás azt hinni, hogy kinyitunk, és minden úgy működhet a szezonban mint azelőtt, és hogy egyszerre betódulhat tízezer látogató. Ilyen idén biztos nem lesz. Ehhez egy protokoll és szabályrendszer szükséges. Azt is figyelembe kell venni, hogy a fürdő területén különféle vállalkozások akár négyezer embert is elszállásolnak. Ez most szintén komoly dilemmát jelent, hogy ezt miképp kezeljük. Mindenesetre meggyőződésem, hogy a Vadas területén működő vállalkozókkal meg fogunk tudni egyezni a bérleti díjak enyhítéséről is, de most kivétel nélkül mindenki arra vár, hogy mit enged meg a kormány és milyen formában, illetve arra, hogy mit, mennyit hajlandó kárpótolni a kieső bevételekbenˮ – taglalta Párkány polgármestere.

Ami pedig a közterületi teraszok adócsökkentését illeti, Eugen Szabó úgy fogalmazott, erről ő nem dönthet, ezt általános érvényű városi rendelet szabja meg, a díj mérsékléséről tehát a képviselő-testület dönthet. Viszont nincs kizárva, hogy beadványként, képviselői javaslatként ezt megtárgyalják a júniusi önkormányzati ülésen. 

Lapunk úgy értesült, hogy Párkány idén mindenképp átadja a Štefánik utcai új játszóteret, továbbá befejezik a Bartók utcai óvoda felújítását is, a leendő, uniós forrásból épülő Viza centrumra pedig őszre választják ki a kivitelezőt, mert zajlik a közbeszerzési eljárás. A központi buszmegálló kereszteződését is rendbe teszik, de további, nagyobb, saját pénzből finanszírozott fejlesztés már nem lesz. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Volkswagen

Még több autót gyárthat nálunk a Volkswagen

Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának ⋌(A szerző felvétele)

A parlamentben vitáztak a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzásokról

Norbert Bödör
Frissítve

Norbert Bödör rács mögött marad, a zsolnai börtönbe szállították

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

Tornalja

Egy felújítás jegyzőkönyvének tanulságai

Szepe

Remek tavaszi szezont produkált Szépe János és csapata az NB I-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.