Ötezernél is több aláírás gyűlt össze a Tornához közeli cementgyár tervei ellen

A cementgyár a Szádelői-völggyel szemközti területen működik
Torna |

Petíciót indítottak a Bódva-völgyi települések a tornai cementgyárban égetendő hulladék tervezett növelése ellen. A környezetvédelmi minisztériumhoz napokkal ezelőtt benyújtott kérvényt összesen 5024 lakos írta alá. Ha a Pro Naturo és a Zelený Živel nevű polgári társulások által beterjesztett kérelmet figyelmen kívül hagyják és nem változtatnak a tervezeten, a közeljövőben akár 80 százalékkal is több, külföldről importált hulladékot égethetnek a Szádelői-völgy szomszédságában található cementgyárban.

A cementgyárral párhuzamban működő égető tulajdonosa, a Danucem Slovensko az együtt égetett hulladék mennyiségének összesen mintegy 78 százalékkal történő növelését tervezi. A tervezetet »A szürke portlandi klinker vonalának korszerűsítése, a portfólió bővítése és az együtt égetett alternatív tüzelőanyagok kapacitásának növelése« kódnév alatt említik” – tolmácsolta lapunknak Czomply Csaba, a petíciós bizottság elnökének szavait Lenka Sigovská, a petícióért felelős polgári társulások kommunikációs referense. Czompoly szerint a cementgyár működése már most is kimondottan rossz hatással van a régióban élők életminőségére, és a levegő szennyezésével nemcsak a cementgyár dolgozóinak, hanem a térség összes lakosának egészségét is károsítja. Az égető a megengedettnél nagyobb mértékben károsítja a terület természeti értékeit és akadályozza a regionális fejlődést. Elfogadhatatlannak tartjuk az együtt égetett hulladék mennyiségének tervezett növelését” – jelentette ki Czompoly. A petíciót támogató lakosok arra kérik a minisztériumot, hogy ne adjon engedélyt az együtt égetett hulladék, az úgynevezett alternatív tüzelőanyagok teljes vagy óránkénti mennyiségének növelésére. A másik kérelmük az, hogy a közvetlenül érintett településeken végezzenek valós méréseket, és különösen a dioxinokat és furánokat mérjék a cementgyár területén, valamint annak közvetlen közelében. A követelmények között minden egyéb mellett a folyamatos levegőminőség-ellenőrzés biztosítása is szerepel.

Sok a beteg 

Helena Mackovjaková, a petíciós bizottság tagja elsősorban saját egészségügyi állapota miatt tartja fontosnak a hulladékégetés növelése elleni harcot. Elmondása szerint szomszédai, barátai és ismerősei között is sokak küzdenek különféle rákos megbetegedésekkel. Ebből kifolyólag a petíció egyik pontjával egy átfogó statisztikai kimutatást kérnek a munkavállalók és a környező falvak lakosainak megbetegedési és halálozási arányáról, valamint független tanulmányokat a tornai cementgyár által érintett területre érvényes, az emberei szervezetre nehezedő hosszú távú behatásokról. Ahogy azt néhány nappal ezelőtt Alžbeta Timárová, a Danucem Slovensko vállalat szóvivője a TASR hírügynökségnek elmondta, az általuk tervezett fejlesztési projekt célja a termelés hatékonyabbá tétele, a versenyképesség és ezáltal a munkahelyek számának megőrzése, valamint Szlovákia célkitűzéseinek teljesítése a nehézipar szén-dioxid-mentesítésének területén. Ugyanakkor céljaik között szerepel a körforgásos gazdaság elveinek előmozdítása, nem utolsó sorban pedig a régió segítése a hulladékkezelésben.

18,5 millió eurót tervezünk befektetni a korszerűsítésbe, a technológia pedig, amelyet használni szeretnének, megfelel a legmagasabb követelményeknek, és a piacon elérhető legjobb paramétereket kínálja. Ez a korszerűsítési projekt a termelés fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentéséhez is kapcsolódik, ami a jelenlegi éghajlati és geopolitikai helyzetben fontos stratégiai lépés. A a beruházás mintegy 30 százalékkal növeli a közösen előállított alternatív tüzelőanyagok arányát, melynek köszönhetően évente 45 000 tonna CO2-kibocsátást tudnánk megtakarítani” – zárta a vállalat szóvivője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!