Öt éve kerekeznek, hogy népszerűsítsék Bodrogköz szépségeit

Öt éve kerekeznek, hogy népszerűsítsék Bodrogköz szépségeit
Alsó- és Felső-Bodrogköz |

A Cigánd SE Természetjáró és Bringa Klubjának tagjai öt évvel ezelőtt elhatározták, hogy a Szlovákiát és Magyarországot egybekötő Bodrogközben évről évre bejárják és bemutatják a tájegységhez tartozó 55 települést. A civil szervezet kiemelt célja a figyelem felhívása a gyönyörű és érintetlen Bodrogköz aktív turisztikai adottságaira. Ennek fejében nemrégiben közel 150 kilométeres körtúrát abszolváltak, melynek során a tájegység szlovákiai és magyarországi települések valamennyiét meglátogatták.

A kerékpáros túra általános célja tehát a kerékpározás népszerűsítése egy olyan térségben, ahol nagyon sok minden jelenleg is adott a zavartalan és biztonságos kerékpározáshoz: könnyű terep, érintetlen természeti környezet, friss levegő. „Társadalmi szerepvállalásunk jegyében azóta is járjuk a folyók ölelte vidéket, hódolunk szenvedélyüknek és nem mellékesen bemutatjuk ezt a még a helyiek által is kevéssé ismert, ám számtalan érdekességet és szépséget rejtő tájat. Példát mutatunk abban, hogy milyen fontos az, hogy az itt élők ismerjék meg az egész Bodrogközt és bátran ismerkedjenek a jellemzően nagyon barátságos és jó szellemiségű más településeken élő bodrogköziekkel. A jövő az identitásban rejlik, amelynek építése nagyon fontos feladat, főként, hogy van idehaza is van mire büszkének lenni” – közölte lapunkkal Albonczy Dániel, a Cigánd SE Természetjáró és Bringa Klub szakosztályvezetője. 

cigand se tbk

A legutóbbi túra során a Bodrogköz és a szlovákiai Tokaj magaslati pontjait járták be, miközben nem hagyták ki az útba eső látnivalókat, helyi értékeket, természeti szépségeket, illetve a helyi finomságokat. „Az első nap egy 87 km-es szakaszból állt a Tisza folyásával szemben, a cigándi szőlődombok mentén Révleányvárig, majd Dámóc és Őrhegy érintése után, Lácacsékénél léptük át a határt. Perbenyikben bementünk a Majláth Kastélyba, utána pedig a faluban található zsinagóga épületében lévő erdélyi fotókiállítást néztük meg. A sorban a helmeci Nagy-hegy tövében megbúvó és gyönyörű környezetben fekvő kisgéresi pincék következtek, ahol Furik Csaba polgármester és Varkonda Csaba pincetulajdonos borkóstolóval egybekötött történelem órát tartott a felújított pincesorról. A következő állomás a királyhelmeci Majláth József Regionális Múzeum bikepointja volt, ahol Pakosta Andrea igazgató asszony csapata fogadott minket. A rekonstrukció és feltárása alatt álló Csonkavárnál Gönczy Bertalan várkapitány, és a vár pincéjében ebéd várta a csapatot. A szentesi románkori templomban Liszkai Gusztáv polgármester mesélt az épített örökség gazdag múltjáról és jelenéről. A bátrabbak a Szentes feletti sziklákat is megmászták, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. A radi plébánia történetéből és kincseiből Böőr Roland atya adott ízelítőt. A Latorca töltésén haladva vadregényes környezetben tekintették meg a Bodrog keletkezését. Utolsó napi állomásként a szomotori szőlőhegy pincéi sem maradtak ki, Szemán Tibor kíséretében. Naplementekor az árpád-korában épült bodrogszögi templomot is láthattuk a holtág partján, míg az éjszakát a csodaszép környezetben fekvő Bodrog-parti kempingben, a magyarországi Felsőbereckiben. Szerintünk a turistának nem kell sok. Némi látnivaló, vendégszeretet, és a szálláshely mellett helyi ízekkel fűszerezett gasztronómia” – részletezte a kerékpártúra első napját Ablonczy. 

cigand se

A 2. nap Bodrogszerdahely, Szőlőske, Hatfa, Kisbári, Nagybári és Csarnahó érintésével jutottak el Kiskövesdre, ahonnan az út a Tarbuckára vezetett. A megfáradt csapat tagjait lenyűgöző látvány fogadta az Alföld legmagasabb pontjának számító magaslaton, amely önmagában egy 360 fokos körpanorámás kilátó. A kövesdi várrom magaslatain vettek búcsút a Felvidéktől és az a várdombon kutató régészektől. Ablonczy Dániel szakosztályvezető elmondása szerint a Bodrogköz mindig tud újat mutatni és bizony olyan kincseken ülünk, amelyek lenyűgözik a turistákat. „Nagyon sokan panaszkodnak a Bodrogköz elmaradottságára, de úgy látják, hogy sok esetben a vállalkozói kedv, a bátorság, vagy a fantázia hiánya csak az amely gátat szab a térség fejlődésének. Más vidékeken sokkal kisebb értékekből csinálnak csodákat. Nagyon köszönjük minden vendéglátónak a csodálatos fogadást és mindenkit arra buzdítunk, hogy ismerjék meg a Bodrogközt, mert csodálatos vidéken élünk. Köszönetet mondanak továbbá a magyar kormánynak, amely támogatója, kezdeményezője, finanszírozója a Kerékpárral 7 határon át mozgalomnak. A következőkben az Ung-vidék bejárása lesz a Bringa klubosok célja” – zárta Ablonczy Dániel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?