Régió

Országos métabajnokság Szőgyénben

Szőgyén | A hétvégén rendezték meg a 20. Országos Métabajnokságot. A rendezvényre Szlovákia egész területéről érkeztek cserkészek.
Gulyás Zsuzsanna

2018. szeptember 12. 17:03

Fotók: SZMCS Sajtóközpont

A jubileumi eseményen a résztvevők száma minden korábbi rekordot megdöntött. Összesen 320 résztvevője volt. „17 településről érkeztek csapatok. A 10–14 évesek a Kölök, a 15–19 évesek a Suhanc kategóriában versenyeztek. Kölök kategóriában 19 meccset, a Suhanc kategóriában 24 mecset játszottak. A nap során 5 pályán 43 mérkőzés zajlott” – tájékoztatta lapunkat Berényi Kornélia szervező.

A cserkészeket pénteken Skrován Boglárka, a szőgyéni 32. számú Szent Mihály cserkészcsapat parancsnoka, Vígh Gábor polgármester és Szarka Andrea, a helyi alapiskola igazgatója köszöntötte. A szombati bajnokság előtt Farkas Zsolt esperesplébános – aki maga is cserkész – mondott imát, a mérkőzéseket lezáró szentmisét Andrusko Gyula cserkészatya, érsekújvári káplán mutatta be. Jelen volt Gál Erik, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnöke és Szpisák Ádám, a szövetség mozgalmi vezetője is. „Sokan és sokféleképpen támogatták a bajnokságot, ahol Kölök kategóriában a bősi 16. sz. Széchenyi István cserkészcsapat, Suhanc kategóriában a kassai 17. sz. II. Rákóczi Ferenc cserkészcsapat bizonyult a legjobbnak” – összegezte a 20. Országos Métabajnokság eredményeit Berényi Kornélia.

 

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3

Mi a méta?

A méta hagyományos magyar labdajáték, amit két – tíz–tizenöt főből álló – csapat játszik. A játéknak számos változata van, például a várméta (várasdi), a körméta és a futóméta (népi nevén longa méta, hosszú méta, kifutós, szaladós méta), de verziói alapvetően két csoportba sorolhatók: futó- és várméta. Mindkét játékra jellemző, hogy az egymás ellen küzdő csapatok egyike ütő-futó feladatokat lát el, míg a másik csapat a labdát igyekszik elkapni, és a lehető leggyorsabban a futót kidobni vagy a labdát a kijelölt területre juttatni. Mindkét változat játszható időre és pontra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyarok között töltötte napját

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Korábban lényegesebben befogadóbb volt a világ

Ha jól választ, a nagy melegben az étel is hűsíthet

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Melegkiütés vagy napallergia?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?