Örömíjász verseny a parkerdőben (Galériával)

A résztvevők számára fontos a hagyományőrzés (A szerző felvétele)
Bős |

A rendezvényre korra és nemre való tekintet nélkül bárki jelentkezhetett.

A 26 cél közt volt fácán, bagoly, őz, vaddisznó, csilingelő vastag kötél, sőt, még geometriai formák is. A bevitt találatok pontossága határozta meg, hogy kinek, melyik kategóriában milyen helyezés jár majd.

8 éves korig manó kategóriában indulhattak a jelentkezők, ők a célok előtt elhelyezett fehér karóktól lőttek, a 8 évnél idősebbek, azaz az ifik és a felnőttek a kéktől karótól, majd a legmesszebbről, a piros karótól a vadászreflex íjjal és karbonvesszővel versenyző felnőttek. Tehát minden célnál három karó volt kitéve, különböző távval a különböző korosztályokhoz. A leghosszabb távú célokat 20-30 méterre helyeztük el, hogy a közelebbi, erdei célok mellett, nagyobb kihívás is legyen.

– mondta Nagy Imre a Bősi Rétisas Íjászklub elnöke, a rendezvény főszervezője. A résztvevők foglalkozását tekintve is vegyes volt a felhozatal, ugyanis akadt között pénztáros, orvos, benzinkutas és diák is. A meghívó leírásában pontosan részletezett instrukciók alapján fogadták a jelentkezőket, akik a nevezési díj fejében reggelit és egy-egy tál meleg ebédet is kaptak.

26 célra lőttek (a szerző felvétele)

Nemzetközi mezőny

Az idei 140 regisztált induló nem csak Szlovákiából érkezett, hanem Magyarország több helyiségéből is.

A hazai versenyzők közül többen Gyalláról, Szentpéterről, Jókáról érkeztek, Magyarorszgról pedig többek között Csornáról, Győrből és Süttőről is jöttek.

– árulja el Nagy Imre. A szervezők fontosnak tartják, hogy meghatározzák a résztvevők maximális létszámát, mert szeretnék megőrizni a találkozó családias jellegét.

Így sokkal barátságosabb, örömtelibb a versenyzés. Nem szeretnénk 200-250 fős versenyeket rendezni, maximum 150 főt tudunk fogadni. Így tudjuk garantálni, hogy a rendezvény családias hangulatú maradjon, nincsenek nagyon messze a távok sem, tehát mindenki számára lőhetőek. Itt nálunk a régióban van egy olyan verseny, aminek a neve Déli Ötös Íjászbajnokság. Ezt rendszerint 5 plusz egy falu, illetve város szervez. Ott sokkal több kategóriában indulhatnak, csigás íjjal, vadászreflexes íjjal, tradicionálissal, és így tovább. Ez egy nagyszabású, 250-280 fős verseny, ami már nem annyira családias, mint a mi örömíjász versenyünk.

– mondja az elnök. A díjazottak kupákat, okleveleket, érmeket vihettek végül haza a kitűnő eredményeikért.

140 főre főzték a gulyást az önkormányzat megbízásából (a szerző felvétele)

A város is segít

Bős város önkormányzata idén is, ahogy a korábbi rendezvényeiken is, sokat segített. Hoztak asztalokat, padokat, sátrakat, amiket elhelyeztek a verseny területén, valamint két nagy bográcsban megfőzték az ebédnek szánt gulyást.

A város támogatásának köszönhetően meg tudtuk vendégelni az íjászokat, amiért nagyon hálásak vagyunk.

– teszi hozzá Nagy Imre. A Bősi Rétisas Íjászklub 9 éves fennállása alatt évente két alkalommal, tavasszal és ősszel rendezi meg a már-már hagyománnyá vált Örömíjász versenyt.

A covid miatt kicsit le kellett állnunk. Most végre újra lehetséges az, hogy megfelelő körülmények között versenyt rendezzünk. A korlátozások alatt például 24 órás negatív lelettel kellett rendelkezniük az indulóknak, a kezünket folyamatosan fertőtleníteniük és persze maszkot viselniük. Ilyen körülmények között nem érzi magát olyan jól az ember.

– mondja. A klub eredetileg 40 taggal indult. A tapasztaltabbak tanítanak is, a helyi iskolai szakkörök aktív segítői, akik megtanítják a gyerekeknek az íjászat fortélyait.

Nagyon fontos most, és ezt saját tapasztalatból is mondom, hogy ki kell húznunk a mai fiatalokat a számítógép elől a természetbe. Szeretnénk, ha nem csak bent ülnének a gép és a telefon előtt. A lényeg, hogy kint legyenek a friss levegőn és egy olyan hobbit, sportágat űzzenek, ami nem csak a koncentrációjukat javítja, hanem a magyarsághoz is köthető és hagyományőrző is.

– teszi hozzá Nagy Imre.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?