Örökbe fogadott folyópart

Vezekény-Fekete-víz
VEZEKÉNY |

A vezekényi alapiskola is csatlakozott az 5 ország 1 folyó Erasmus+ programhoz, melynek célja a gyermekek környezetvédelmi szemléletformálása különféle szellemi termékek előállításával. Az iskolások és a helyi önkéntes tűzoltók örökbe fogadták a településen át folyó Fekete-víz partját.

Az 5 ország 1 folyó (5in1) elnevezésű Erasmus+ program keretében indult az a kezdeményezés, hogy a folyópartok szakaszait fogadják örökbe települések, szervezetek. A nemzetközi program célja, hogy Ukrajna, Románia, Magyarország, Szlovákia és Szerbia összefogjon a folyószennyezés ellen. „A Tisza vízgyűjtő területén elhelyezkedő országok szervezetei, iskolái, pedagógusai egymást kisegítve oktatási segédanyagokon, diákcsere programok és különféle foglalkozások szervezésén dolgoznak. Szlovákiában a TrashOut a partnercég, amely hulladék-feltérképező alkalmazást fejlesztett ki. Rendkívül szerencsésnek tartottam magam, amikor a tudomásomra jutott, hogy Szlovákiát én képviselhetem a nemzetközi környezetvédelmi programban a TrashOut cég által. Számomra ez nem egy újabb munka, vagy egy újabb kihívás, hanem elkötelezettség a természet, a környezetvédelem iránt, ezzel értéket adva a világnak. A mobilalkalmazás segítségével feltérképezzük és nyomon követhetjük az illegális hulladéklerakatokat. A programhoz csatlakozó szervezetek folyópart szakaszokat fogadhatnak örökbe, vállalva ezzel, hogy a továbbiakban ők fogják tisztán tartani az adott szakaszokat” – tudtuk meg Lelkes Zsuzsa Zsejkétől. Elmondta továbbá, hogy egyik feladata megszólítani a szervezeteket, hogy csatlakozzanak a programhoz. Mivel a nagyfödémesi Meseország Óvoda pedagógusa, ezért elsőként csatlakoztak a programhoz és fogadták örökbe a Fekete-víz partjának egy részét Nagyfödémes kataszterében a Föld napja alkalmából. Azóta több iskolát, szervezetet megszólított, de közben elkezdődött a nyári szünidő, ezért majd szeptembertől tudnak több figyelmet szentelni a programnak. „Többen jelezték, hogy szívesen csatlakoznának a későbbiekben. A vezekényi iskola a helyi önkéntes tűzoltókkal együtt július elején örökbe fogadta a Fekete-víz partjának egy részét. Előnyük, hogy a tűzoltók csónakokkal a vizet is meg tudják tisztítani a szeméttől, nemcsak a partot” – egészítette ki Lelkes Zsuzsa Zsejke hozzátéve, hogy mivel a Fekete-víz a Kis-Duna mellékfolyója, amelyet a Duna összeköt a Tiszával, így tulajdonképpen ezzel a tevékenységgel a Tisza szennyezése ellen is tudunk tenni.

Karácsony Ildikó, a vezekényi alapiskola igazgatója lapunknak elmondta, az iskola diákjaitól nem áll távol a vízpart tisztán tartása, évente többször, például a munkára nevelés órán is kijárnak a Fekete-víz partjára a szemetet összegyűjteni, így szívesen csatlakoztak az örökbefogadási programhoz. „Mivel ilyen gyönyörű környezetben élünk, a Fekete-víz partján, ezért igyekszünk minél többet kint tartózkodni a gyerekekkel a természetben. Mindig viszünk magunkkal zsákot, kesztyűt, hogy összeszedhessük a szemetet, így neveljük környezettudatosságra a tanulókat. Nagyon jól együttműködünk a helyi önkéntes tűzoltókkal, sokat segítenek az iskolának, gyakran visszük el a gyerekeket együtt csónakázni. A tűzoltók rendben tartják a folyó vezekényi szakaszát, nemcsak a vízben lévő szemetet gyűjtik össze, hanem kiszedik a bedőlt fákat is. Úgy gondoltuk, közösen hatékonyabbak tudunk lenni, hiszen a gyerekekkel a partot tudjuk rendben tartani, ezért fogtunk össze és fogadtuk örökbe a folyószakaszt” – fejtette ki Karácsony Ildikó. Az iskolában sokat foglalkoznak a szelektív hulladékgyűjtéssel és az újrahasznosítással. Elmondta, szemmel látható, milyen hatása van ennek az edukációnak, hiszen, ha a gyerekekkel lemennek a partra, már figyelmeztetés nélkül, automatikusan összegyűjtenek minden szemetet, amelyet ott találnak. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?