Régió

Online útikönyv készül, az értékleltár már kész

Párkány/Esztergom | A már feltérképezett érték- és élményleltárra alapozva egy internetes, online útkikönyv készül el idén december végéig, amelyet a Dunakanyar túrakedvelő közönsége is gyakran használhat majd.
Buchlovics Péter

2021. október 15. 15:45

A Dunakanyarban kalandok nélkül is vadregényesen szép a táj  -  fotók forrása: ISTER - GRANUM EGTC
A Dunakanyarban kalandok nélkül is vadregényesen szép a táj (Fotók forrása: ISTER - GRANUM EGTC)

Lapunkban már hírt adtunk arról a nemzetközi WaVE projektről, melynek keretében az Ister-Granum EGTC közel 75 ezer eurós uniós támogatást nyert a Duna menti települések épített és szellemi örökségének feltérképezésére, bemutatására és népszerűsítésére. A Párkány és Esztergom térségét is magába foglaló eurorégió projektjének azóta már konkrét eredményei is vannak. A napokban került sor az esztergomi Duna múzeumban arra a szakmai találkozóra, ahol a projekt érintett településeinek résztvevői, szakemberek és polgármesterek vettek részt. „ A Duna mindkét partján az előre meghatározott 15 településre vonatkozóan még a nyár folyamán elkészült az ún. érték- és örökségleltár, amelyet több hónapos kutatómunka és terepbejárás előzött meg – közölte az Új Szóval Eck András, az Ister-Granum EGTC projektmenedzsere. A bevont szakértők minden elektronikus formában elérhető anyagot, helytörténeti anyagokat, az EGTC meglévő adtabázisait, kiadványait és a régió turisztikai kiadványait is áttekintették. Ezt követően mind a 15 települést végiglátogatták és 23 interjút készítettek helyi történészekkel, múzeumigazgatókkal, kulturális szakértőkkel, polgármesterekkel és turisztikai szakértőkkel. A leltárban településenként kerülnek bemutatásra az épített örökségek, amelyek főleg szakrális örökségek, templomok, kápolnák, keresztek, emlékművek, várak, malmok és más település specifikus értékek. Ezen kívül a vízhez kötődő mesterségek emlékeit is felkutatták, (molnárság, halászat, hajózás, révészkedés), de sajnos már nincs olyan személy, aki ezeket gyakorolná is. Számos legendát és történetet gyűjtöttek össze például a források gyógyító erejéről, tündérekről a Dunán, kincsvadászatról és szerelmi történetekről“ – részletezte az eddigi munkát a projektmenedzser.

a

A lakossági játék nyertesei

A kutatással párhuzamosan egy lakossági játékot is meghirdettek. Arra kérték a régió lakosait, hogy írjanak nekik vízhez kötődő történetekről, legendákról. A legérdekesebb történetet beküldők között pedig helyi termékekből álló csomagot osztanak ki. „A beérkezett anyagokból Csonka Ákos zselízi és Mészáros Júlia kisgyarmati lakos anyagai bizonyultak érdekesnek, hasznosnak – nekik az ajándékokat akkor adják át, ha a pilotprojekt filmes stábja a helyszínen forgat majd” – közölte lapunkkal Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC igazgatója. Csonka Ákos egyebek közt Becsei Vesszős György legendáját ajánlotta a zselízi katolikus templom középkori, gótikus freskóján, illetve az Esterházy-kastély parkjában valaha volt, egykori ún. fakastélyt. Mészáros Júlia pedig egyebek közt a kisgyarmati Kókóm hegyet uraló óriáskígyó, illetve a helyi népviselet legendáját.

Online útikönyv decemberben

Az elkészült értéktár egyes elemeiről 12 részes videósorozat készül, amelyből az első részt, a Nagybörzsönyről szólót már megtekinthetjük a Kalandos Dunakanyar Facebook oldalán és Youtube csatornáján. A bemutatkozó projekt keretében készül egy digitális, online használható útkikönyv is, amelyben a már meglévő attrakcióleltárra támaszkodva a szakértők legalább 5 tematikus túraútvonalat jelölnek ki, legalább 15 település bevonásával. Az online útikönyv összeállítása magyar, szlovák, angol nyelven, GPS-koordinátákkal, videólinkekkel, forrásmegjelöléssel, fotókkal 2021. december végére valósul meg –fűzte hozzá Nagy Péter.

Az útvonalakat népszerűsítő szórólapok angol, magyar és szlovák nyelven is elkészülnek. 2 túraútvonal esetében pedig az állomásokat is kitáblázzák jövő március végéig. Az is szempont lesz, hogy milyen utakat és nevezetességeket tudnak ajánlani családi, kisgyermekes vagy kimondottan sportos kerékpár- és túrautakra. A nemzetközi WaVE projektben az Ister-Granum EGTC mellett a holland, spanyol, olasz és dán partnerek egymással szorosan együttműködnek, tudásátadó rendezvényeken vesznek részt, már bevált jó gyakorlatokat cserélnek, valamint a helyi érdekeltjeiket aktívan bevonják a fejlesztési folyamatokba. Mindennek eredményeként egy-egy cselekvési tervet dolgoznak ki a régióikban található, vízhez kötődő örökségek fejlesztésére vonatkozóan. Az Ister-Granum EGTC a cselekvési tervben konkrét projekteket dolgoz majd ki, melyeket elsősorban a Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program pályázataira nyújtanak be.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič: a helyzet nem fog javulni, a lockdown elhúzódik

Lelkes Vince

Elhunyt Lelkes Vince

koronavírus kórház

Koronavírus: 46 beteg elhunyt, 7575 PCR-teszt lett pozitív

benzinár

Macerás a benzinturizmus, de aki Győrben jár...

terhesség

Kórházba kerékpározott egy vajúdó új-zélandi politikus

falevél

Hizsnyai Tóth Ildikó: mikes.kelemen@ – 9.

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.