Nyári lelkigyakorlat és Porciunkula-búcsú Érsekújvárban

Érsekújvár
Érsekújvár |

A testben és lélekben egyaránt erősödni kívánók számára több ajánlatunk van Érsekújvárból. Nyári lelkigyakorlatot tartanak július 12-től 14-ig, majd augusztus elején hagyományosan megrendezik a Porciunkula-búcsút a ferencesek templomában. 

Ezt megelőzően több kulturális és zenei csemegét, valamint érdekes családi programokat kínálnak az érsekújváriaknak, valamint a nyári szünidőben látogatóba érkezőknek a szervezők. A részletes programot a város honlapján, az önkormányzat júliusi magazinjában és Érsekújvár közösségi oldalán is megtalálják az érdeklődők. 

Nyilvános szentmisék

A remény tanúi elnevezésű idei Érsekújvári Nyári Lelkigyakorlatot Varga László kaposvári megyéspüspök vezeti az Egészségügyi Szakközépiskola kollégiumában. Szervezőként az Érsekújvári Római Katolikus Plébánia részeként működő IGNIS Polgári Társulás gondolt azokra is, akik nem tudnak részt venni a többnapos lelkigyakorlaton, de szívesen eljönnének a nyilvános szentmisékre a plébániatemplomba. A társulás honlapján további tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők a lelkigyakorlatról. A nyilvános szentmiséket szintén Varga László megyéspüspök celebrálja. Július 12-én és 13-án, ezen a héten pénteken és szombaton 17 órakor lesz szentmise, július 13-án vasárnap 20 órakor szentségimádást tartanak, majd július 14-én 8.30 órakor ismét szentmise lesz magyar nyelven. Tizenhatodik alkalommal tartanak lelkigyakorlatot a szervezők. Már zajlanak az előkészületek az idei Porciunkula-búcsúra. A Kisebb Testvérek Rendje – a ferencesek nagy családja jelentős, 800 éves jubileumot ünnepel. A teljes búcsút augusztus 2-án nyerhetik el a hívek a ferencesek templomaiban. Idén, Szent Ferenc Stigmatizációjának 800. évfordulóján azonban a teljes búcsú elnyerésének kegyelmét mindazok megkaphatják, akik idén év végéig ellátogatnak a ferencesek templomába. 

Porciunkula-búcsú és vásár

A Porciunkula ünnepét az érsekújvári Szent Ferenc Stigmatizációja Ferenc-rendi templomban is megünneplik. Augusztus 1-jén csütörtökön 12 órakor harangok zúgása jelzi a búcsú elnyerésének kezdetét, 14 órától lesz gyónási lehetőség ugyanitt, majd 19 órakor ünnepi szentmisét tartanak magyar nyelven. Ezt követően szentségimádásra várják a zarándoklatra érkezőket magyar nyelven. Az érsekújvári Kálvárián ugyanezen a napon 17 órakor tartanak keresztutat magyar nyelven. Augusztus 2-án 19 órakor ismét lesz magyar nyelvű szentmise a ferencesek templomában. A porciunkula, latinul portiuncula részecskét jelent. Az Assisi mellett található, egykor düledező kis templomocskát Szent Ferenc újította fel, mire tulajdonosai a bencések, neki ajándékozták. Ennyit hajlandó volt Szent Ferenc elfogadni tulajdonául, majd hatalmas templom épült föléje. Szent Ferenc ebben a kápolnában rakta le a Kisebb Testvérek Rendjének alapjait, társaival együtt itt találták meg hivatásukat. 

Városi program

Jóval több mint egy évtizeddel ezelőtt még a Porciunkula-búcsúval egyidejűleg tartották a hagyományos Porciunkula vásárt és az esti zenei programokat. Később a város vezetése úgy döntött, hogy néhány nappal a búcsú kezdete előtt rendezik meg a vásárt és a koncerteket. Az egyre jobb minőségű kihangosító berendezésekből áradó zene zavarta a zarándoklatra érkezőket, elcsendesülni vágyókat. Ebben az évben július utolsó péntekén és szombatján lesz a vásár, amelyre még várják az árusok jelentkezését. A vásári forgatag a Majzon téren lesz, a kultúrműsor a közeli amfiteátrumban zajlik. A péntek esti fellépők közt találhatjuk a magyarországi Bon-Bon együttest, a csapat 19.30 órakor lép színpadra. Őket a szlovák Hex zenekar követi. Szombaton koncertet ad Beáta Dubasová szlovák énekes, és 21.30 órakor a sokak által kedvelt Dolly énekel a közönségnek. A belépés a koncertekre mindkét napon ingyenes. Július utolsó szombatján feléled a Bernolák téri park, ahol 9-től 15 óráig kézműves vásárt, hagyományőrző műsorokat, fényképkiállítást és fotóversenyt is rendeznek. Az érsekújváriak visszaemlékezései szerint a Porciunkula-vásár egyik jelképe a fakanál volt, amellyel megveregették a lányok fenekét, hogy egészségesek legyenek. A vásári kínálatból nem hiányozhatott a tökmag sem. Számos családi program vár a látogatókra a parkban. A Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének műsorát 9.30 órától követhetik figyelemmel a vendégek. A Porciunkula-búcsút megelőző vásárt, valamint a zenei és családi programokat Érsekújvár önkormányzata és a városi Novovital cég szervezik.  

Érsekújvár
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?