Régió

Nőtt Nagyszombat megye lakosainak száma

Nagyszombat | A magyarlakta városokban nem figyelhető meg a tendencia, inkább az elvándorlás jellemző, de van kivétel.
Kiss Bartalos Éva

2017. június 14. 13:48

Az elmúlt évben közel 1500 lakossal gyarapodott a megye. A Statisztikai Hivatal adatai szerint több mint 561 ezren élnek a megyében.
 
2016-ban 1459-cel nőtt a megye lakosságának száma. Az 561 156 lakó 51 százaléka nő. Leginkább a Nagyszombati és a Dunaszerdahelyi járás gyarapodott, az elsőben 786-tal, a másodikban 779-cel gyarapodott az ott élők száma. A Galántai járás lakossága is pozitív adatokat mutat, de jócskán elmarad az első két járástól, 90 új lakót regisztráltak. Galgóc és Pöstyén környékén viszont negatív a trend, mindkét járásban csökkent a lakosok száma.
 
A városokban eltér a trend
A megye magyarlakta városai közül egyedül Somorja lakosságának száma nőtt 2016-ban – derül ki az év elején közzétett adatokból. 2016-ban 156 újszülöttet jegyeztek be, és 118 lakos hunyt el. Somorja lakosságának meghatározásánál gondot jelent, hogy sok új lakó nem jelentkezik be állandó lakhelyre a felső-csallóközi városban, és már előfordul a járási székhelyen is. Dunaszerdahely lakossága a korábbi ütemes növekedés ellenére néhány éve csökkenő tendenciát mutat, akárcsak a közeli Nagymegyer népessége. Galánta és Diószeg lakosságának száma is évek óta csökken.
 
Több gyerek, kevesebb válás
Alena Vadovičová, a Statisztikai Hivatal nagyszombati részlegének munkatársa a TASR hírügynökségnek elmondta, több gyerek született a megyében, összesen 5439 újszülöttel gyarapodott a lakosság, 188-cal több, mint 2015-ben. „A gyerekek 41,7 százaléka házasságon kívül született, 2015-höz viszonyítva 50-nel nőtt a számuk. A Dunaszerdahelyi járásban az újszülöttek csaknem negyede házasságon kívüli” – magyarázta Vadovičová. Tavaly 95-tel kevesebb volt a terhességmegszakítás, mint egy évvel korábban. 1707-en döntöttek a beavatkozás mellett. A pozitív trendet igazolja a házasságkötések és válások aránya is. 2016-ban csaknem háromezer pár kötött házasságot és mintegy ezer pár vált el – a házasságok száma nőtt, a válásoké csökkent. Edita Kyselová, a városi hivatal lakosság-nyilvántartási osztályának vezetője korábban elmondta, Diószegen is meghaladta a házasságkötések száma a válásokét.
 
Több a halott, mint az újszülött
Csökkent a halálesetek száma, mégsem éri el az újszülöttek számát. A megye 5579 lakosa elhunyt, a Galgóci, a Szakolcai és a Dunaszerdahelyi járásban nőtt a halálesetek száma, míg a Galántai járásban 90-nel csökkent. A magyarlakta városok közül csak Somorján pozitív a mérleg, tavaly a születések száma 38-cal haladta meg a halálesetek számát. Diószegen a legalacsonyabb a különbség, kettővel többen haltak meg, mint ahányan születtek. A legnagyobb eltérés Dunaszerdahelyen volt, ahol 171 újszülöttel gyarapodott a lakosság, de 223 lakos eltávozott az élők sorából, így 52-vel csökkent a természetes szaporulat.
 
Sokan költöztek a megyébe
A bevándorlásnak köszönhetően 1545-tel gyarapodott a megye lakosságának száma. 4870 új lakó érkezett a megyébe és 3325-en költöztek el, a legtöbb járásban gyarapodott a lakosság száma a migráció által. A városok többségére inkább az elvándorlás jellemző. A korábbi adatok szerint Galántáról, Diószegről, Nagymegyerről és Dunaszerdahelyről is több lakos költözik el, mint ahányan bejelentkeznek a városi hivatalban. Az adatokat árnyalhatja, hogy több városban – például Somorján és újabban Dunaszerdahelyen is – az új lakók nem regisztrálják magukat. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Jahnátek

Kartellegyezség az uniós támogatásokért

Dacia

Szerb Fiat, szlovák Škoda és mexikói Audi?

Zuzana Čaputová

Čaputová továbbra is az önkéntes tesztelést szorgalmazza

Tomáš Drucker

Drucker azt kéri, legyenek nyilvánosak a központi válságstáb ülései

Peter Pellegrini

A Hlashoz kötődő képviselők ügyészt fognak választani főügyész-jelöltnek

Igor Matovič

A rendőrség foglalkozni fog Matovič horogkeresztes bejegyzésével

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.