Régió

Nőtt a hulladék szelektálása Nádszegen

NÁDSZEG | Három év alatt közel 40 százalékot értek el a szelektív hulladékgyűjtésben a nádszegiek. A szemét elhordása matricás rendszerben történik.
Marosi Bianka

2020. június 29. 11:36

Nádszegen ötvenszázalékos szelektálásra törekednek
- Marosi Bianka felvétele

Újfajta rendszert vezettek be Nádszegen a szemétilleték beszedésére. Aki befizeti az adót, egy matricát kap, amit rá kell ragasztania a kukájára. “Csak annak tudjuk elszállítatni a szemetét, aki megtérítette az összes adósságát a községgel szemben, illetve befizette az illetéket is. A környéken sereghajtónak számítunk a szemétilleték összegét tekintve, hiszen 23 euró személyenként. Talán csak egy falu van a járásban, ahol 19 eurót fizetnek a lakosok, máshol 30 euró körül, vagy afölött van a szemétdíj. Ez az alacsony összeg annak is köszönhető, hogy a nádszegiek nagyon ügyesen szeparálják a szemetet, illetve hogy a falu saját maga végzi a hulladék begyűjtését, elszállítását. Akinek nincs matricája, mert nem fizette meg az illetéket, vagy tartozása van a falu felé, annak lehetősége van kivinni a gyűjtőudvarra a hulladékot. Ott egy nagy konténerben gyűjtjük a szemetet, majd az albári lerakatra szállítjuk el” - magyarázta Kacz Éva. 

Fegyelmezett lakosok

A polgármester hozzátette, eddig még nem volt probléma a szemeteléssel a faluban, nincsenek illegális hulladéklerakók. Éppen ellenkezőleg, nagyon fegyelmezetten állnak hozzá az emberek a szelektív szemétgyűjtéshez. “Ezerötszáz háztartásból száznál kevesebb az, amelyik nem fizette be az illetéket, tehát 5-6 százalék körüli ez a szám. Ebbe beletartoznak azok is, ahol például hétvégi háznak használják az ingatlant a tulajdonosok, nem laknak ott, vagy lebontásra vár a ház. Úgy vélem, ez nagyon jó arány. Az utóbbi évekhez képest hatalmas, mondhatni megismételhetetlen a fejlődés ezen a téren. A legfontosabb lépés a hulladék szelektálása érdekében, hogy megteremtsük a lehetőséget erre. Nádszegen nem a szemétilleték megemelésével szerettük volna az embereket a hulladék szelektálására ösztönözni, hanem azzal, hogy tíz gyűjtőszigeteket alakítottunk ki a faluban. A cél az volt, hogy ezek könnyen elérhetők és felhasználóbarátok legyenek. Ezen kívül a gyűjtőudvarra is ki lehet vinni a szelektált hulladékot” - fogalmazott Kacz Éva. 

Beindult a szelektálás

Nádszegen tavaly a kommunális hulladék 38 százalékát szelektálták. Az előző évben ez az arány 22 százalék volt, 2017-ben pedig 1 százalék. “Látható tehát, hogy jelentős a fejlődés. Nincsenek hatalmas elvárásaim, ha idén sikerül elérni az 50 százalékot, akkor azt hiszem, az nagyon jó eredmény lesz” - tette hozzá a polgármester. A zöldhulladékra gyűjtőudvart hoztak létre. Az engedélyek megszerzése után 100 tonnányi zöldhulladékot fognak tudni összegyűjteni, illetve lemérni. A zöldhulladékot ugyanis már most is ki lehet oda hordani, csak a hulladékgyűjtő rendszerben nem mutatható ki. A kihordott zöldhulladékot helyben ledarálják. “Nagy problémát okoz még az építkezési hulladék. Sokan bontanak le régi házakat, a hulladékot nincs hova tenni, általában utak feltöltésre használják fel az emberek a falu különböző pontjain. Megvan a jogi keret arra, hogy mit lehet tenni abban az esetben, ha illegális lerakatot találunk a faluban, de nagyon nehézkes az eljárás. A járható út szerintem inkább az, ha erre a szeméttípusra is külön gyűjtőhelyet hozunk létre. Addig hiába kérünk számon bármit, amíg nem teremtjük meg a lehetőséget arra, hogy mindenki az előírásoknak megfelelően és szakszerűen kezelje a hulladékot“ – véli Nádszeg polgármestere.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
dinnye

Kiszorítja a hazait a külföldi dinnye

SNITT

A tökéletes trükk Nagymegyeren

Az EU-n belül egy hivatalos applikáció is segíti a tájékozódást

Utazhatunk? Lesz karantén?

koronavírus rendőrség határ

Ellenőrzést tart a határátkelőkön a rendőrség

koronavírus

Koronavírus: 19 új eset volt csütörtökön

Bajnokok Ligája
Frissítve

Bajnokok Ligája - Gulácsiék az Atlético Madriddal találkoznak a negyeddöntőben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.