Régió

Nincs pénz a királyhelmeci Lorántffy-kastély felújítására

Királyhelmec | Megint nem kapott támogatást a város a művészeti alapiskolának otthont adó épület felújítására. Mórocz Péter, a Királyhelmeci Városi Hivatal területfejlesztési osztályának szakelőadója lapunknak elmondta, a Lorántffy-kastélyt 2014-ben és 2015-ben is a kulturális minisztérium segítségével szerették volna felújítani.
Leczo Zoltán

2016. március 19. 16:52

 Az elkészült projektdokumentáció szerint az épület külső falait újraburkolnák, felújítanák a fűtés- és a villanyvezeték-hálózatot, összekötő folyosót építenének, kicserélnék az épület ajtóit és ablakait. A 641 200 euró költségű beruházás kiadásainak nagy részét vissza nem térítendő támogatásból fedezték volna, a városnak csupán az 5 százalékos önrészt kellett volna állnia. A kérelmet pénzhiányra hivatkozva elutasították, ezért a rekonstrukcióra a város a jelenlegi nehéz pénzügyi helyzetben nem vállalkozhat. Mórocz Péter tájékoztatása szerint, mivel az épület védett műemlék, a falakat nem tudták volna olyan eljárással hőszigetelni, mely a környezetvédelmi tárca pályázati kiírásában feltételként szerepelt, ebből a forrásból nem is kérhettek hozzájárulást.

A műemléképület komplex felújításához már a város előző vezetése is pályázaton szeretett volna pénzt szerezni, ám ez sem járt sikerrel. Mivel az uniós forrásból nem sikerült pénzt szerezni, az akkori önkormányzat úgy határozott, szakaszonként végzi el a rekonstrukciót. 2014 augusztusában a régi tetőgerendákra új lécezés került, az épületet pléhvel fedték be, és kicserélték az esővíz-elvezető csatornákat. A 14 ezer eurós fejlesztést egyébként egy régióbeli vállalat szakemberei végezték el, a beruházásra eredetileg ennél jóval nagyobb összeget, 40 ezer eurót szántak.

Önnek ajánljuk

Jóval több pénz kellene 
a szlovákiai földrendezésre

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Legfrissebb galériák
Olvasta már?