Régió

Nincs ítélet a galántai kastély ügyében

Galánta | Az ügyész három év felfüggesztett szabadságvesztést, pénzbírságot és közügyektől való eltiltást javasolt a vádlottaknak, az ügyvédek szerint nem történt meg az eset.
Kiss Bartalos Éva

2018. április 30. 15:54

Peter Paška
Peter Paška kitart az ártatlansága mellett  - A szerző felvételei

Ma folytatódott a neogótikus kastély egyes részeinek felújításával kapcsolatban felmerült gazdasági visszaélés ügyében indított per a Galántai Járásbíróságon. Az előzetes várakozásokkal ellentétben ma sem született döntés az ügyben. A jövő héten hirdethetnek ítéletet az évek óta húzódó perben.

Galánta 2014-ben közel 2,5 millió euró európai uniós támogatást nyert Földművelésügyi Minisztérium pályázatán a neogótikus kastély tornyainak és déli szárnyának felújítására. A kastélyt nem újították fel, mivel a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) gazdasági visszaélés gyanújával vizsgálatot indított négy személy - Ladislav Maťašovský korábbi polgármester, Ján Poľakovský a városi hivatal vezetőjének helyettese, Peter Aštary a város főépítésze és Peter Paška Galánta jelenlegi polgármestere - ellen. A vád szerint a város vezetői Peter Aštary  javára megpróbálták manipulálni az építésvezető kiválasztására kiírt közbeszerzési pályázatot. 

A mai főtárgyaláson mind a négy vádlott megjelent. A záróbeszédekből kiderült, hogy a Nagyszombati Kerületi Ügyészség ügyésze egyforma büntetést javasolt: öt év próbaidővel három év felfüggesztett börtönbüntetésrt, tizenötezer euró pénzbírságot és a közügyektől való ötéves eltiltást. A korábbi és a jelenlegi polgármester, valamint az egykori hivatalvezető helyettese is kijelentette, hogy nem érzik bűnösnek magáukat. Peter Aštary korábban beismerte, hogy manipulálta a közbeszerzést, most azt mondta, hogy  sajnálja a tettét. A vádlottak ügyvédei ügyfeleik felmentését, Aštary jogi képviselője pénzbüntetés kiszabását kérte.

A bíró elhalasztotta a döntést, a jövő héten, május 7-én hirdetnek ítéletet az ügyben. Peter Paška kitart az ártatlansága mellett, és azt mondta, hogy amikor a NAKA 2015-ben letartóztatta, felajánlották neki, hogy hazamehet, ha lemond a polgármesteri székről, és szerinte ezt az ügyészség is megerősítette. “Itt egy megrendelésről van szó. Ez egy abszurd eset, mert sosem zártuk le közbeszerzési pályázatot, nem hirdettünk nyertest, és nem írtuk alá a szerződéseket” - szögezte le a polgármester. A város végül nem újította fel a kastélyt, mert a huzavonák miatt három hónapjuk maradt volna a nagyszabású beruházásra.
 

A bíróság szerint nem bűnös a galántai polgármester

2018. április 24. 19:42

A bíróság szerint nem bűnös a galántai polgármester
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
FFP2

Melyik jobb: a szájmaszk vagy a reszpirátor?

autóbaleset

GALÉRIA: Halálos áldozatot követelő autóbaleset történt Nagytapolcsánynál

Andrej Danko

Az SNS szerint Szputnyik V vakcinaszállítmány érkezik Szlovákiába

Sorozatos kommandós akciók Dél-Szlovákiában, 13 személy őrizetben

Hamis kommandósok raboltak ki egy családot Nagyszombatban, több mint 10 000 euró a kár

régi fotók

VIDEÓ: Életre hívná a régi családi fotókat? A mesterséges intelligenciával ezt megteheti

UFO

VIDEÓ: UFO-t láttak egy amerikai repülőgépből - a hírt az FBI is megerősítette

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.