Régió

Nemzetközi matematikai konferencia a Selye János Egyetemen

Komárom | Szeptember 1-6. között zajlott Komáromban a 24. Közép-Európai Számelméleti Konferencia. Hasonló összetételű és nemzetközi jelentőségű tanácskozásnak még nem adott otthont a Selye János Egyetem (SJE).
Vataščin Péter

2019. szeptember 6. 16:30

Nemzetközi matematikai konferencia a Selye János Egyetemen
- Képarchívum

A 64 regisztrált előadó 20 országból, illetve négy kontinensről érkezett Komáromba, hogy a matematika tudományának egyik alapvető ágáról, a számelméletről tanácskozzanak. A konferenciasorozat 1972 óta létezik. Sokáig a Cseh és Szlovák Számelméleti Konferencia címet viselte, majd pár éve átnevezték közép-európaira, hiszen mindig a régió országai adnak otthont az eseménynek. Az angol nyelven zajló tanácskozás hátteréről és jelentőségéről Tóth János matematikust, a SJE általános rektorhelyettesét és oktatóját kérdeztük.

Hogy magyarázná el röviden a számelmélet jelentőségét egy kívülállónak?

A számelmélet, ahogy mondani szokták, a matematika királynője. Azért is, mert ez a matematika egyik legrégibb területe, 3000 éve foglalkoznak ezzel a matematikusok. Több mint 2000 évvel ezelőtt megfogalmaztak már olyan problémákat, amiket még ma sem tudunk megoldani, pl. hogy végtelen sok ikerprím van-e? Aztán vannak 2-300 éves analitikus problémák, amiket szintén nem tudunk megoldani. Az az érdekes, hogy aki ezzel a szakterülettel foglalkozik, annak a matematika nagyon sok ágához kell értenie, így az analízishez, algebrához, gráfelmélethez, kombinatorikához stb.

Hogyan tudná érzékeltetni a konferencia szakmai jelentőségét?

Régióbeli, közép-európai országok szervezik. Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szerbia, Szlovákia. De ez egy nemzetközi konferencia, a világ minden tájáról érkeznek előadók. Most mi, a SJE voltunk az egyik szervező intézmény cseh és szlovák egyetemekkel, akadémiákkal karöltve.

Mit jelent ez az esemény a SJE-nek és a városnak?

A helyszínt mi adtunk, s ez azért öröm számunkra, mert ilyen konferenciákat ritkán tudnak tető alá hozni az egyetemek. Azt lehet mondani, hogy világszinten a számelmélet terén a Journées Arithmétiques francia eredetű konferencia a leghíresebb tanácskozás. E tekintetben ez a Közép-európai Számelméleti Konferencia számít a harmadik legjelentősebb ilyen eseménynek a világon.

Miként látja az eddig elhangzott előadásokat? Volt már szó esetleg tudományos áttörést jelentő eredményekről?

Minden előadás egy új eredményt mutat be. Ám hogy egy eredmény mennyire fontos, azt sosem lehet előre tudni, mert lehet, hogy 5-10 évig senki sem fogja használni. Aztán hirtelen kiderül, hogy mire jó, és nagy alkalmazásoknak fog örvendeni az az elmélet. Tehát itt nem lehet úgy dolgozni, hogy majd az eredményeim hirtelen beválnak és alkalmazásra kerülnek. Úgyhogy itt minden előadásnak vannak új, érdekes következtetései. Erdős Pál, a néhai világhírű matematikus számtani konferenciákon vallotta, hogy sosem lehet tudni, milyen probléma lesz később lényeges. Néha az a fontos, hogy olyan kérdéseket tudjunk feltenni, amelyekre nem tudunk azonnal válaszolni – aztán váratlan eredményeket szülnek, ha sikerül bizonyítani a feltételezéseket, s ezekből új elméletek születnek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
obchod

A zöld átállás miatt drágulhat az élelmiszer

h

A Híd rábólintott a Szövetséghez való csatlakozásra

DAC

Győzött a DAC Rózsahegyen

fico pellegrini

Fico együttműködésre szólította fel a Hlast, akár egy közös pártban is

b

Súlyos baleset történt a D2-es autópályán

rendőrség illusztráció

Brutális támadás Trencsénben: egy nőnek öltözött férfi késelt meg egy 17 éves lányt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.