Régió

Nem tudni, nyílik-e első osztály a gútai Rákóczi Alapiskolában

Gúta | Elképzelhető, hogy nem nyílik első osztály a II. Rákóczi Ferenc Alapiskolában; a hivatalosan meghatározott időben mindössze 11 szülő íratta ide gyermekét, akik közül 6-nál alkalmassági szakmai kivizsgálást kér az iskola.
V. Krasznica Melitta

2019. április 16. 11:32

A Rákócziban beíratott 11 gyerek közül hatnál szakmai kivizsgálást javasolt az iskola (A szerző felvétele)

Gútán három városi fenntartású (ebből két magyar és egy szlovák), valamint egy egyházi alapiskola működik. Takács Imre, a közös tanügyi hivatal vezetőjének tájékoztatása szerint a négy intézménybe összesen 106 gyereket írattak be, a II. Rákóczi Alapiskolába 11-et, a Corvin Mátyás AI-ba 37-et, a szlovák nyelvű Komenský AI-ba 31-et, míg a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontba 27-et. A Corvinban két gyereknél kivizsgálást javasoltak, 4 pedig biztosan halaszt, a szlovák iskolában 1/6, az egyháziban 2/2 a kivizsgálásra javasolt és a halasztást kérők száma. „Tudni kell, hogy ezek előzetes adatot, hiszen minden évben vannak szülők, akik a város által meghatározott időben elfelejtik beíratni gyereküket, és azt sem tudni, hogy a szakkivizsgálásra javasoltak közül megkezdi-e valaki az első osztályt” – mondta Takácsi Imre. A jelenleg ismert adatok alapján a Corvinban és a Komenskýban két-két osztály nyílik, az egyháziban egy vagy kettő, a Rákócziban pedig egy vagy egy sem. Az idei tanévben a Corvinban két első osztály van (37 diák), a Rákócziban egy (14 diák), a Komenskýban kettő (34 diák), az egyháziban pedig egy (19 diák).

Tovább súlyosbodik tehát a Rákóczi AI helyzete, amelyet egyre inkább romaiskolaként kezdenek emlegetni a városban. Két évvel ezelőtt a város egy igazgatás alá szerette volna vonni két magyar iskoláját, ami nagy felháborodást váltott ki nemcsak helyi, de felsőbb szinten is, hanem a hazai magyar pártok politikai kérdést kreáltak belőle. Az összevonás elmaradt, de a gondok nem oldódtak meg. A legutóbbi testületi ülésen az önkormányzat 38 ezer euró támogatást hagyott jóvá az iskola megsegítésére, de elhangzott az is, hogy szeptemberben valószínűleg további pénzinjekcióra lesz szükség az iskola zavartalan működéséhez. „Bár a közoktatási törvény a nem államnyelvű iskolák esetében nem ír elő minimális diáklétszámot az osztályokban, 5-6 gyerekkel osztályt nyitni, főleg úgy, hogy a városban további két magyar nyelvű alapiskola működik, nem lenne túl racionális döntés – mondta Takács Imre. – Egyelőre azonban még nincs eldöntve semmi. Várható, hogy a májusi testületi ülésen az önkormányzat is foglalkozik a kérdéssel.”

Mindeközben a város pályázatot írt ki a Corvin Alapiskola igazgatói posztjára, mivel a jelenlegi igazgatónak június végén lejár ötéves mandátuma.

A posztra ketten jelentkeztek, Csütörtöki Erzsébet jelenlegi igazgató, valamint Kacz Jenő, aki a Rákóczi AI igazgatója.

Az ügy pikantériája, hogy Kacz Jenőt mindössze két éve, 2017 augusztusában nevezték ki a Rákóczi élére, korábban a Corvinban tanított. A Rákóczi élén pedig azt a Bagita Juditot váltotta, akinek visszahívásában szerepet játszott az iskola-összevonás körüli hercehurca. Az igazgatói posztra jelentkezők meghallgatása május 6-án lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Híd: az önkormányzatok bevétele emelkedhet

Súlyos baleset történt Szenice közelében, az utat lezárták

Frissítve

Megfontolná a lemondását Kalavská, ha nem indulna el a kórházreform

VIDEÓ: Horror a szlovákiai utakon 31.

Szemében látjuk önmagunkat

Új igazgatója van a Czuczor Gergely Alapiskolának

Legfrissebb galériák
Olvasta már?