Nem mindenhol váltak be az új konténerek

konténer újvár
Érsekújvár |

Nem mindenütt váltak be az új zárható a járási székhelyen, néhány lakónegyedben továbbra sem szelektálják a szemetet a lakosok. A legutóbbi önkormányzati ülésen szó volt arról, hogy ha nem változtatnak az eddigi hozzáállásukon, jövőre többet kell fizetniük az érsekújváriaknak a szemét elszállításáért.

Peter Velecký, a városi hivatal pénzügyi osztályának vezetője felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy sürgősen változtatni kell a város eddigi politikáján, mert a szeparált hulladék elszállítása jóval olcsóbb. Év elején életbe lép a környezetvédelmi minisztérium új hulladéktárolási díjszabása, hogy ezzel is motiválják a községeket a szelektív gyűjtésre. Érsekújvár az új díjszabás szerint egy tonna hulladékért, ha nincs szétválogatva, az eddigi 5 helyett 8 eurót fog fizetni, és ez az összeg hamarosan 13, majd 21 euróra emelkedik tonnánként. Most még nem terheli az önkormányzat a lakosokat a többletkiadással, de előbb-utóbb kénytelen lesz emelni a szemétdíjat. Érsekújvárban már a következő önkormányzati ülésre új javaslatot terjesztenek be a díjmódosításra. Pavol Hudák képviselő javaslatára a járási székhely önkormányzata új koncepciót dolgoz ki a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére. A városi hivatal dolgozói elmondták, a lakótelepen élők rendszerint egy nagy zsákban viszik ki a szemetet, és egy helyre dobják a hulladékot. Ha nem fér be a zsák az új konténer ajtaján, a kukák mellett hagyják. A családi házakban élők ennél jóval környezettudatosabbak. A járási székhelyen jelenleg 38,4 százalékos a szeparálási arány. Júliusban helyezték ki a városban, a Nyugat lakótelepen az első, betonfülkékbe zárható szemétgyűjtő konténereket. A testület tavaly három lehetséges variáns közül választotta ki ezt a megoldást. A félig földbe süllyeszthető, vagy a teljesen földbe mélyeszthető konténereket nem tartották megfelelő megoldásnak. A föld alatti vezetékek és a szükséges építési engedély miatt a legegyszerűbben kivitelezhető tárolási módot választották.

Néhány helyen új parkolók épültek, mivel az új konténereket már nem az út szélére, hanem a járdaszegélyre helyezték. Az új konténereket a trencséntyeplici Elkoplast Slovakia Kft-től rendelték, darabonként kétezer euróért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?