Régió

Nem lesz szlovák alapiskola Nagyszarván

Nagyszarva | Egyhangúlag elutasították a nagyszarvai képviselők a keddi testületi ülésen a szlovák tannyelvű alapiskola megnyitását a községben.
Somogyi Katalin

2018. május 31. 08:09

Nagyszarva
A nagyszarvai kultúrházban kb. 150 helyi és környékbeli lakos gyűlt össze. (A szerző felvétele)

Feszült hangulatban kezdődött a rendkívüli önkormányzati ülés, amelynek egyetlen programpontja volt a szlovák osztályok nyitása a magyar iskola épületében. A nagyszarvai kultúrházban kb. 150 helyi és környékbeli lakos gyűlt össze. Horváth Jenő polgármester az indulatok mellőzésére és békés, racionális hangnemű vitára kérte az egybegyűlteket. Ezután időrendi sorrendben felsorolta a történteket, kezdve azzal, hogy a község 2002-ben, a diákok alacsony létszáma miatt, megszüntette az alsó tagozatos szlovák iskolát, és a somorjai Kolostor utcai iskolában folyt tovább a tanítás.

2010-ben nem kellett

2010-ben körlevélben kérdezte a lakosságot az önkormányzat, lenne-e érdeklődés szlovák iskola iránt, de nem kaptak pozitív visszajelzést. A folyamatos létszámnövekedés miatt 2016-ban a somorjai Bél Mátyás iskolának már 1120 diákja volt, ebből több mint 400 a környékbeli falvakból. Ennek alapján a somorjai önkormányzat oktatásügyi bizottsága úgy döntött, ez a létszám már meghaladja az iskola befogadóképességét, ezért megszüntette az iskolakörzetet, ami azt jelenti, hogy a 2018/19-es tanévtől csak a somorjai gyerekeket veszik fel az iskolába. A döntés után az önkormányzat több közeli település szlovák iskolájával is megpróbált megegyezni a nagyszarvai gyerekek elhelyezéséről, de csak Dunaszerdahelyen, illetve Bősön találtak szabad kapacitást, végül Bős mellett döntöttek és az autóbuszjáratok menetrendjének módosításában is sikerült megegyezniük a szolgáltatóval. Tekintettel arra, hogy 2018 szeptemberétől három diák kezdené a szlovák első osztályt és 2021-ig évente 2-3 diákkal emelkedne a létszám, vagyis 2021-re is csak összesen 9 diák járna szlovák iskolába, a döntéshozók szerint nem releváns a szlovák iskola megnyitása Nagyszarván. A szlovák szülők viszont nem akarják a bősi iskolába járatni a gyerekeiket, mert messze van, ráadásul ellenkező irányban, mint a szülők pozsonyi munkahelye. Ezek a szülők petíciót indítottak a nagyszarvai szlovák iskola megnyitásáért, és arra kérték az önkormányzatot, kérvényezze az iskolaügyi minisztériumban Nagyszarva, Csallóköztárnok, Keszölcés, Bacsfa, Macháza, Sárosfa és Felbár közös iskolakörzetének megalakítását. Soňa Hanzlovičová, a belügyminisztérium közigazgatási részlegének iskolaügyi tanácsadója közvetlenül a keddi ülés előtt találkozott a polgármesterrel és a képviselőkkel, és azt javasolta, hogy 2019. március végéig a község kérvényezze a szlovák iskola megnyitását.

Mit kívánnak a szülők?

Lenka Zárová, a petíció szervezője és a szülők szószólója tolmácsolta a szülők kérését és véleményét. Elmondta, a helyi magyar tannyelvű alapiskola 240 férőhelyes, de csak 80 diák jár ide. Kilenc osztálya van, hat szaktanterme, plusz egy klubhelyiség, ahol a napközi működik. Volna hely a szlovák osztálynak is, például valamelyik szaktanteremben. Ha több gyerek lenne az iskolában, több juttatást is kapna az államtól a község, nem kellene a községi költségvetésből évi harmincezer euróval támogatni az iskolát. A képviselők közül Horváth Balázs emelt hangon rótta meg a szlovák szülőket, főleg azért, hogy szerinte nacionalista és soviniszta indulatokat gerjesztettek az amúgy békésen egymás mellett élő lakosok körében, és kijelentette, a szlovák iskola megalakulása ellen fog szavazni, mert luxus lenne iskolát nyitni két gyerek számára. A környező települések gondját-baját pedig szerinte nem a nagyszarvai önkormányzat hivatott megoldani. A további hozzászólók tárgyilagosan reagáltak. Szilassy Alica, a magyar iskola igazgatója elmondta, a négy szaktanterem kialakítását a szülők segítették munkájukkal és pénzükkel, megszüntetésük nemcsak az oktatás színvonalát rontaná, hanem etikátlan is lenne. A napközi termében pedig reggel óta foglalkozások vannak, mert ott folyik az integrált oktatás, speciális oktatók segítségével. Sajnálatát fejezte ki továbbá, hogy a felfokozott hangulat, a nem mindig jóhiszemű megkeresések megzavarták a nyugodt légkörű oktatást.

Kinek tetszik, kinek nem

Több helyi lakos megrökönyödésének adott hangot a közösségi oldalakon elterjedt kijelentések, de a helyben elhangzottak miatt is. Egyértelműen a békés egymás mellett élésért álltak ki. Azon községek közül, amelyeket a közös iskolai körzet érintene, Macháza támogatná, a helyi képviselők és szülők is örülnének egy nagyszarvai szlovák iskolának, és Sárosfa önkormányzata is támogat minden olyan aktivitást, amely az oktatási feltételeken javítana a Felső-Csallóközben. Felbár nagyon elégedett a bősi iskolával, értékelik, hogy nem összevont osztályokban tanulnak a gyerekek, az elérhetőség is kitűnő, a mindössze 9 km-re fekvő Bősre szinte üres buszokban utaznak a gyerekek, nincs szükségük a nagyszarvai iskolára. Bacsfán nem jelezték a szülők a somorjai iskolakörzet megszüntetése után, hogy szlovák osztályra lenne szükség, ezért az önkormányzat nem támogatja a nagyszarvai szlovák osztály megnyitását. Keszölcés és Tárnok nem nyilatkozott a kérdésben. A gyűlést a polgármester a testület egyhangúlag elfogadott indítványával és döntésével zárta, amely szerint a nagyszarvai önkormányzat a diákok alacsony létszámára hivatkozva elutasítja a petíciót és a szlovák iskola alapítására vonatkozó kérvényt, továbbá azt indítványozza, hogy a következő önkormányzat újból foglalkozzon a kérdéssel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ellenzéki egyeztetés: még külön utakon

A Hyundai Kona Chilli egy szeretni való apróság

Sokszor lehet újrakezdeni az életet, de befejezni csak egyszer

Nehéznek nevezte házassága első évét Meghan hercegnő

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!