Nem emelkedik a szemétdíj Galántán

szemét k
GALÁNTA |

Hosszas vita után úgy döntött a képviselő-testület, hogy jövőre is az idei összeget kell a lakosoknak fizetniük a hulladékért. A város szeretne megoldást találni a be nem jelentett lakosok miatt adódó problémákra.

A decemberi testületi ülés egyik fontos megtárgyalandó pontja volt a szemétdíj összegének meghatározása. A környezetvédelmi bizottság javaslata alapján a tavalyi 0,08 euróról 0,093 euróra emelte volna a város a szemétilletéket. Ekkora összeget kellene fizetnie minden helyi lakosnak naponta a hulladékért. Éves szinten ez 34 euró 20 centet tenne ki személyenként, amely a tavalyihoz képest 5 eurós drágulást jelentene. A bizottság azzal indokolta az emelést, hogy a törvény alapján a városnak a hulladékgazdálkodásra fizetendő kiadásokat a beszedett szemétilletékből kell fedeznie. Mivel a kiadások összege emelkedett, ezért kell emelni az illetéket is. Több képviselő felszólalt a lakosok védelmében. Úgy vélték, a jelenlegi járványügyi helyzetben, amikor komoly válságot él át a lakosság és nagy valószínűséggel jövőre is komoly anyagi gondokra számíthatunk, méltányos lenne a lakossággal szemben, ha most nem emelkedne a szemétdíj.

Peter Zelinka képviselő kifejtette, előbb vagy utóbb elkerülhetetlen lesz az illeték összegének emelése, hiszen a kiadásokkal együtt a bevételi részt is emelni kell, azonban szerinte nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a lakosok felvilágosítására, hogy mindenki számára világos legyen, miért kell többet fizetni. Hangsúlyozta, a tavalyi emeléskor is sokan nehezményezték, hogy nem tájékoztatta őket a város arról, hogy miért kell nagyobb összeget fizetni az előző évekhez képest. Hozzátette, ha mindenképpen elkerülhetetlen az emelés, jó lenne, ha a lakosok némi pluszt kapnának érte cserébe. 

Szelektálni kellene

Daniela Amrichová, a kommunális szolgáltatások osztályának vezetője azzal egészítette ki, hogy tavaly sok év után először emelték a szemétdíjat. Azért van szükség az emelésre, mert emelkedik a lerakókon tárolt hulladékért fizetendő illeték is.

„Minden évben egyre több szemetet helyezünk el a lerakókon, aminek ára van, és évről évre egyre többe kerül. Csak azzal lehet csökkenteni az összeget, ha minél többet szelektálunk” – fejtette ki az osztályvezető. Elmondása alapján bízik benne, hogy mivel a törvény értelmében január 1-től a konyhai hulladékot is külön kell majd gyűjteni, ez még inkább ösztönözni fogja az embereket arra, hogy több szemetet szelektáljanak és így kevesebb kerüljön a lerakókra. Természetesen készülnek egy felvilágosító kampánnyal a város lakosainak. 

Városi kártya bevezetése

Milan Bičan képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az illeték emelésével tulajdonképpen azokat a galántai állandó lakosokat büntetnék, akik rendszeresen befizetik az illetéket, de inkább arra kellene megoldást találni, hogy a be nem jelentett lakosoktól is be lehessen szedni a szemétdíjat. Peter Paška polgármester úgy véli, nagyjából 1500-an laknak Galántán bejelentett lakcím nélkül. Aktívan keresik a megoldást erre a problémára, de jelenleg a törvény nem teszi lehetővé, hogy kötelezzék őket az illetékek befizetésére. Takáč Zsolt képviselő szerint egy „elegáns megoldás” lenne, ha a galántai lakcímmel rendelkezők úgynevezett városi kártyát kapnának, amely több kedvezményt nyújtana a galántaiaknak, például sokkal olcsóbban vehetnének belépőt a moziba, a fürdőbe vagy akár a vásárban és egyéb városi rendezvényeken is kedvezménnyel vásárolhatnának. Ezzel egyúttal kiderülhetne, mennyi olyan személy lakik a városban, aki nem rendelkezik állandó lakhellyel. A testület végül 13 igen, 1 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett úgy határozott, hogy nem emeli meg a szemétdíjat a jövő évre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!