Régió

Napokkal a robbanás előtt is már erős gázszag érződött az eperjesi tömbházban

Eperjes | A tragédia helyszínén többen igazolták, hogy a robbanás előtt néhány nappal erős gázszagot lehetett érezni a ház bejáratánál.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. december 6. 19:00

robbanás
- Németi Róbert felvétele

Néhány nappal ezelőtt munkások túrták fel a ház előtti járdát, vezetékek cseréjét tervezték. A lakosok a munkásokat is figyelmeztették az erős gázszagra, ám ők állítólag azt a választ kapták, hogy minden rendben van.

„Úgy tudom, a revíziós szakember a legutóbbi munkálatokat jóváhagyta. Nem tudom, mi jár a fejében. Nem szeretnék az ő helyében lenni” – mondta lapunknak a neve elhallgatását kérő szomszéd. 

Utolsóként minden bizonnyal Silvia Hrebenárová figyelmeztette a munkásokat a gázra.

„Éjszakai műszakból érkeztem haza, erős volt a gázszag, szóltam a munkásoknak is, egyikőjük feljött velem a lakásba, de mivel ott semmit nem éreztünk, azt mondta, mehetek nyugodtan aludni” – mondta az újságíróknak a nő, akinek a robbanást követően sikerült megmenekülnie, ám a tűz teljesen tönkretette a lakását, mindene odaveszett.

Arról, hogy milyen gyorsan terjedt a tűz, egy szemközti lakás tulajdonosának az édesapja nyilatkozott a lapunknak. Őt a fia értesítette a robbanás hallatán, hogy nézze meg, nem sérült-e meg a lakása.

Hatalmas gázrobbanás történt egy eperjesi panelházban, áldozatok

2019. december 6. 13:03

Hatalmas gázrobbanás történt egy eperjesi panelházban, áldozatok

„Körülbelül tíz perccel a robbanást követően már a helyszínen voltam. Akkor csak a legfelső és az alatta levő emelet égett. Néhány perccel később viszont már a felső hat emelet  állt lángokban” – mondta az idősebb férfi, akinek más ismerőse is a leégett házban él. „Nem tudom, mi lesz velük. Hideg van, más lakásuk nincs, így karácsony előtt ez katasztrófa” – fűzte hozzá a férfi.

A tragédia hatalmas szolidaritási hullámot indított el Eperjesen. Egy taxisszolgálat ingyen szállította a ház lakóit, hozzátartozóikat. A városban azonnal több gyűjtés indult, ételt, takarókat, ruhákat gyűjtöttek. Néhány órán belül annyi tárgyi adomány gyűlt össze, hogy az illetékeseknek le kellett állítaniuk az adakozást. A város egy külön bankszámlát nyitott a leégett ház lakóinak, az áldozatok hozzátartozóinak megsegítésére. Egy közeli kocsma tulajdonosa ingyen meleg italra hívta a helyieket, elmondása szerint a robbanást követően hatalmas volt a káosz, több ember is kiugrott az épületből, köztük a főnöke testvérének a lánya is az első emeletről.

Ha ég a ház...

 • Minél magasabb egy épület, annál bonyolultabb a tűzoltás. A menekülés hasonló helyzetekben kockázatos, a panelházak többségét nem úgy tervezték, hogy ha tűz üt ki, mindenki könnyen el tudjon menekülni.
 • Nem létezik általános tanács arra, mihez kezdjenek egy égő épületben, minden tűzeset más.
 • A legalapvetőbb tanács, hogy próbáljanak biztonságos helyre menekülni, lehetőleg olyan helyiségbe, ahol kevés a gyúlékony anyag.
 • Ha valamilyen oknál fogva a lakásban ragadnak, s nem tudnak a lépcsőházon keresztül elmenekülni, a legajánlatosabb a fürdőszobába menekülni, becsukni az ajtót, s az ajtó aljára vizes törülközőket tenni, hogy felfogják a füstöt.
 • Nem ajánlott balkonra menekülni, ha a lakás alatt van a tűzforrás, a felfelé szálló füst mérgezést okozhat.
 • A füst belélegzése rendkívül veszélyes, a koncentrációtól függően perceken belül halálos lehet, néha két-három belélegzés után elveszítheti az ember az eszméletét.
 • Ha a helyiségbe már beszivárog a füst, lélegezzenek vizes törülközőn vagy rongyon keresztül.
 • A füst miatt mindig a padlónál kell tartózkodni, ha a folyosón füst van, a lépcsőkön is négykézláb meneküljenek.
 • Nem árt, ha kezük ügyében tartanak egy zseblámpát, vészhelyzetben ugyanis ezzel is jelezhetik a tűzoltóknak, hogy hol tartózkodnak.
 • Mindig tartsák be a helyszínre érkező tűzoltók utasításait. Ennek köszönhetően elkerülhetők az olyan helyzetek, amikor például a menekülő emberek rohannak le a lépcsőn s akadályozzák a felfelé siető tűzoltókat.
 • A tűzoltók pontosan tudják, mit kell tenni az adott helyzetben, a gyakorlatok során hasonló tűzesetek kezelésére is készülnek.
 • Bár lehetetlen előre megmondani, ki hogyan viselkedne hasonló vészhelyzetekben, próbálják kerülni a pánikot. Az egészséges személyeknek segíteniük kellene az időseknek, sérülteknek vagy a kisgyerekeknek egy esetleges evakuáció során.

A házból kilakoltatott személyeket a környék munkásszállóiban és panzióiban szállásolták el, az épületbe nagy valószínűséggel nem fognak tudni visszatérni. A szomszédos házak lakóit is kilakoltatták; mivel néhányan nem voltak hajlandóak elhagyni a lakásukat, a rendőrség tájékoztatása szerint kénytelenek voltak erőszakot alkalmazni. Azt, hogy mikor térhetnek vissza, egyelőre nem tudni.

A tragédia helyszínére érkezett Peter Pellegrini kormányfő, Denisa Saková belügyminiszter és Andrea Kalavská egészségügyi miniszter. A mentők és tűzoltók munkáját a hadsereg is segítette, egy Black Hawk katonai helikoptert is a helyszínre küldtek.

„Hatalmas tragédia történt, folyamatosan tárgyalunk arról, milyen segítséget nyújtunk a ház lakóinak” – mondta a robbanás helyszínén Pellegrini. Saková szerint az akción 83 hivatásos és 26 önkéntes tűzoltó vett részt.

A lángoló lakások egy részét sikerült eloltani, a legfelső emeletekre viszont még este hétkor sem jutottak fel a tűzoltók. A belügyminiszter igazolta, hogy a gázrobbanásra a kilencedik emeleten került sor, a beomlott lépcsőház miatt a tűzoltók a liftaknán keresztül jutottak fel az egyes emeletekre. Zuzana Čaputová államfő este ötezer eurót küldött a ház lakóinak megsegítésére szolgáló számlára, s felajánlotta a családoknak, hogy ha nem költözhetnek vissza lakásaikba, akkor az ünnepeket az államfői iroda tulajdonában levő létesítményben tölthetik a Poprádi járásban található Tatranská Javorinán.

 

Németi Róbert, Demecs Péter

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dunaszerdahely

További aggályok merültek fel a déli vasúti pályázat miatt

126 fajta pálinkát kóstoltak meg szombaton a nagytárkányiak

GALÉRIA: 126-féle pálinkát kóstoltak meg szombaton a nagytárkányiak

Ne rendeljen erről az oldalról – csaló webshopra figyelmeztetnek

Ne rendeljen erről az oldalról – csaló webshopra figyelmeztetnek

Komárom

Egy gyilkosság és hátterének anatómiája

Vereknye

Csak az engedély hiányzik a vereknyei lerakó lezárásához

koronavírus

Koronavírus – Tovább nőtt az olaszországi fertőzöttek száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.