Régió

Napközit nyitottak az ukrán gyerekeknek

Kassa | A kassai sétány végén található épületek egyikében Kassa-Óváros és a Kárpátok Alapítvány (Karpatská Nadácia) együttműködésében egy napi rendszerességgel működő napközit nyitottak az Ukrajnából elmenekült gyerekeknek és szüleiknek.
author
Németi Róbert

2022. április 13. 12:00

Jelenleg nagyjából egytucatnyi gyerek jár az újonnan megnyitott napközibe
Jelenleg nagyjából egytucatnyi gyerek jár az újonnan megnyitott napközibe - Németi Róbert felvétele

A három gyermekével több éve Kassán élő, eredetileg Ukrajnából származó Victorya Bondarenko lapunknak elmondta, nem egy klasszikus óvodáról van szó, hanem egy olyan napköziről, mellyel elsősorban a háború elől elmenekült szülők válláról szeretnék levenni a terhet. „A két teremben berendezett napköziben különféle foglalkozásokat szervezünk a gyerekeknek, de igazából a szülőknek is próbálunk segíteni, hogy minél kevesebbet gondoljanak a náluk zajló szörnyűségekre. Hétköznapokon tartunk nyitva, két turnusban: reggel nyolc órától délig, majd egy órától ötig. Ha a szülőknek elintéznivalójuk akad, a működésünket segítő, szintén Ukrajnából érkezett pedagógusoknak köszönhetően akár itt is hagyhatják a gyerekeket. Minden napra igyekszünk kitalálni valamilyen speciális foglalkozást, hogy a gyerekek ne unatkozzanak. Rajzolunk velük, játszunk, táncolunk, de például szlovák énekeket és egyéb verseket is tanítunk nekik, hogy az itteni kultúrát is fokozatosan magukba szívják” – közölte lapunkkal Bondarenko, aki a napközi beindítása mellett nyelvtudásának köszönhetően folyamatosan segíti a helyi önkormányzatnak a menekültekkel kapcsolatos ügyintézését is.

Gyerekek

Nagy az érdeklődés

Annak ellenére, hogy a napközi hivatalosan csak három napja működik, rengetegen érdeklődnek a szolgáltatás iránt. „Mivel a városban maradt szülők legtöbbjének nincs itt senkije, tudtuk, hogy nagy segítség lesz számukra a napközi. Nem akartunk elhamarkodottan cselekedni, ezért szándékosan sehol sem csináltunk hírverést, nem tájékoztattuk a nyilvánosságot a nyitásról, ennek ellenére már most legalább 10 gyerek jár hozzánk. Úgy működünk, mint az óvodák, vagyis a három és a hat év közöttiek járhatnak hozzánk. Azok, akiket már más óvodába beíratták, hozzánk már nem jöhetnek” – tette hozzá a napközi működését is segítő családanya. A négy pedagógussal működő napköziben jelenleg közel egytucatnyi gyerek van, de a vezetőség tervei szerint hamarosan a napi két turnusba akár 12-12 gyerek is járhat. Az épületet legalább három hónapig használhatják. 

gyerekek

Célirányos segítség

Az épületben található termeket ingyen és bérmentve kapták két helyi vállalkozótól, a papírmunkát és az engedélyeztetést Kassa-Óváros önkormányzata intézte, a termek berendezéséhez szükséges tanszereket és egyéb felszereléseket a Kárpátok Alapítvány támogatásából fedezték, melyet gyorsított eljárásban kaptak meg. „Alapítványunk egy 200 000 eurós összköltségvetésű Szeretjük Ukrajnát pályázati programot hirdetett meg. Ennek célja a civil szervezetek, önkormányzatok és iskolák kezdeményezéseinek támogatása az ukrajnai menekültek megsegítésére. A legkiszolgáltatottabbakra összpontosítunk – a kisgyermekes anyákra, a kisebbségek tagjaira és a kiszolgáltatott csoportokra, köztük a különféle fogyatékossággal élőkre. A források nyilvános gyűjtésből származnak szlovákiai és külföldi magánszemélyektől, partneralapítványok és cégek adományaiból. Kassa-Óváros önkormányzatának egy 5 ezer eurós támogatást folyósítottunk, mely egy napközi központ létrehozását tette lehetővé a menekült gyerekek számára. A központ pszichológiai támogatást nyújt a gyerekeknek és szüleiknek, segíti a szlovák közösségbe való gyengéd beilleszkedést és a normális életritmusba való bekapcsolódást, amelyben a gyerekek biztonságban érezhetik magukat. Az anyagi támogatásból a központot bútorokkal, lakástextilekkel, kreatív segédeszközökkel és játékokkal szerelték fel” – zárta Dittel Laura, a Kárpátok Alapítvány igazgatója.

guyeekek

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Újabb menekülthullám? Az illegális határátlépésekről tárgyaltak Prágában, Pozsonyban és Budapesten is

baleset

ÖSSZEFOGLALÓ: Magyar áldozata is van a pozsonyi gázolásnak

balestekek

Szigorúbb büntetést javasolnak az ittas vezetésért

Domonkos

Fortuna Liga: Hosszú kihagyás vár Domonkos Kristófra

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Kredenc, céda, hokedli… Hogy mondtuk régen?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.