Régió

Mindössze tíz centiméternyi hó hullott, de szinte így is teljesen megbénult tőle Kelet-Szlovákia

Nagyszalánc/Dargó/Kassa/Poprád | Beteljesedett a meteorológusok jóslata, a keleti országrész túlnyomó részére megérkezett erős szél és sűrű havazás, amely komoly fennakadásokat okozott. A sűrű és kimondottan nehéz hótakaró miatt rengeteg fa dőlt az utakra, a magasabban fekvő fő útvonalakat, köztük a Dargói- és a Szalánci-hágót a járhatatlan útviszonyok miatt már a kora reggeli órákban lezárták a forgalom elől.
Németi Róbert

2021. január 25. 12:13

kassa havazás
A kora reggeltől tartó erős havazás nemcsak a városi, hanem a környékbeli főbb útvonalak forgalmát is megbénította. - Németi Róbert felvételei

Az első fennakadásokról a poprádi városi hivatal értesítette a lakosokat, a város honlapján több figyelmeztetést is kiadtak a kora reggeli órákban. „A városban és annak környékén a legrosszabb a helyzet, az utakat öt-tíz centiméter vastagságú hó borítja. A városban már a kora reggeli órákban 20–25 centiméteres vastagságú hótakaró alakult ki” – olvasható a városi portálon. Poprádtól délkeleti irányba haladva az ország második legnagyobb városában, Kassán is rengeteg fennakadást okozott az utakon a havazás. Lenka Ivanová, a Kassai Kerületi Rendőr-főkaptiányság szóvivője szerint a magasabban fekvő területek, köztük a Kassa és Tőketerebes közti Dargói-hágón már hajnalban járhatatlanok voltak, ezért a szakaszt mindkét irányban lezárták az autósok előtt. „A hágó lábánál több kamion is keresztbe fordult, ami miatt hosszú sorokban kígyóztak az autósok. Van, aki már több órája ott várakozik” – közölte lapunkkal délelőtt kilenckor Ivanová. A szóvivő elmondása szerint hasonló volt a helyzet a Dobsinai dombon és a Szalánci-hágón át vezető főútvonalon is, ezekben a pontokban is hosszú kocsisorok alakultak ki az útlezárások miatt. 

Kidőlt fa

 

Keresztbe fordult buszok

A havazás a városi forgalmat is jócskán megbénította. Kassán átlagosan 15-20 percet késtek a Városi Tömegközlekedési Vállalat (DPMK) autóbuszai, a legnagyobb gondot a magasabban fekvő városrészeken, köztük a Dargói hősök lakótelepen közlekedő buszoknál regisztrálták. 

 

„A kollégáimmal figyelemmel követjük a helyzetet, tudomásom szerint a délelőtti órákban egyetlen baleset sem történt” – jelentette ki Vladimíra Petrušová, a DPMK szóvivője. Anna Terezková, a Kassai Megyei Önkormányzat szóvivőjének tájékoztatása szerint a megyei önkormányzat alatt működő útkarbantartó vállalat összes mechanizmusa a kerületbeli utakon van. „Az utaz szórását már tegnap este, a havazás beállta előtt megkezdtük. Mivel a Kassai kerületben I. fokú riasztást adtak ki az erős havazás miatt, a megyei önkormányzat külsős, szerződtetett vállalatainak mechanizmusai is besegítenek az utak takarításában” – közölte Terezková. 

Hó kassa

 

A meteorológusok figyelmeztetnek

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szakemberei szerint az elkövetkezendő 24 órában akár 20–25 centiméternyi hó hullhat, ezért a Poprádi, Bártfai, Eperjesi, Varannói, Homonnai, Gölncibányai és Kassai járásban továbbra is másodfokú riasztás van érvényben. A keleti országrész fennmaradó részében elsőfokú riasztást adtak ki a havazás miatt. 

Hó kassa

 

Galéria
Mindössze tíz centiméternyi hó hullott, de szinte teljesen megbénult Kelet-Szlovákia -1
Mindössze tíz centiméternyi hó hullott, de szinte teljesen megbénult Kelet-Szlovákia -2
Mindössze tíz centiméternyi hó hullott, de szinte teljesen megbénult Kelet-Szlovákia -3
Mindössze tíz centiméternyi hó hullott, de szinte teljesen megbénult Kelet-Szlovákia -4
+3
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.