Régió

Mikuláš Vareha: Kilenc évet ültem, mintha kómából ébrednék

Borsi | A 2011-ben letartóztatott, később 11 év börtönbüntetésre ítélt kelet-szlovákiai vállalkozót, Mikuláš Varehát múlt héten szerdán engedték szabadlábra a kisszebeni (Sabinov) fegyházból. Röviddel szabadulása után tőketerebesi járásbeli otthonában, illetve egyetlen megmaradt birtokán, a Borsi és Újhely közti ökölvívó-arénában beszélgettünk.
Németi Róbert

2019. december 13. 11:00

Vareha
- Németi Róbert felvételei

Mikuláš Vareha úgy véli, ezentúl nemcsak a Bordogköz, hanem egész Szlovákia virágzásnak indul. A börtönben töltött éveket nem  bánja, és továbbra is azt állítja, nincs köze az 58 milliós adócsaláshoz. „Kilenc év alatt rengeteg minden megváltozott. Az élettársamon, Danán kívül szinte minden új, még a frissen lehullott hó is. Mivel a tizenegy év alatt csak vele találkoztam rendszeresen, igazán csak őt ismerem. Az egész olyan, mintha kómába estem volna, és csak most ébredeznék. Jönnek a régi arcok, a régi ismerősök, a barátok. Az idősebbeket megismerem, de akiket egykor zöldfülűként felkaroltam, annyira megváltoztak, hogy már ők is idegenek. Mindenki jól tudja, ki vagyok, de én szinte már egyiküket sem ismerem. A szabadulásom óta hatalmas nyomás nehezedik rám. Mindent alaposan át kell rágnom, de már a terveimen gondolkodom. Ami biztos, hogy az ökölvívást újra beindítom, mert a fiataloknak – nem csak a keletieknek – óriási szükségük van rá. Már sokan megkerestek, hogy jönnének edzeni. Még egypár nap, és a ringben újra beindul az edzés, karácsony előtt pedig megrendezzük az első nagyobb mérkőzést. Az utóbbi a visszatérésemet szimbolizálja” – mondta Vareha, megjegyezve, szabadulása óta rengeteg régi sportolója felkereste. Akik gyerekként bokszoltak nála, mára felnőttek. Azt tervezi, hogy egykori növendékei fogják edzeni a most érdeklődő fiatalokat. 

p

Halálbiztos kártérítés
„A sport fontosságát talán az bizonyítja a legjobban, hogy még mielőtt börtönbe kerültem, a boksznak köszönhetően több mint felére csökkent a környéken a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma. Persze, a nyilvánosság szerint csak azért támogattam az ökölvívást, hogy takarjam a fiktív bizniszeimet. Állítom, ha akkor is működött volna az online adózási rendszer, egy évet sem ültem volna börtönben, mert mindent be tudtam volna bizonyítani. Azt viszont senki sem hitte, hogy kilenc év után újra szabadlábon leszek. De most itt vagyok, készen az új kihívásokra” – nyilatkozta az Új Szónak az egykori vállalkozó. Míg Vareha kitart saját igaza mellett, a Speciális Ügyészség évekkel ezelőtt hozott verdiktje szerint saját vállalkozásai között kötött fiktív üzletekkel 58,1 millió euróval károsította meg az államot. 

 

Galéria
vareha-1
vareha-2
vareha-3
vareha-4
+6

Tények

Mikuláš Vareha kelet-szlovákiai vállalkozót 2012-ben a speciális ügyész adó- és biztosítási csalással vádolta meg, melynek során 58 millió euróval károsította meg az államot. Jogerősen 11 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, továbbá 100 ezer eurós büntetést róttak ki rá. Kilenc év után feltételesen helyezték szabadlábra. Három évig GPS-alapú nyomkövetőt kell viselnie.

77 cég, 650 alkalmazott
Nekünk is megerősítette, 77 cégnek volt az ügyvezetője vagy társtulajdonosa, cáfolja viszont az ügyészség azon megállapításait, melyek szerint minimálisan tizenegyben fiktív üzleteket bonyolított le. A bírósági eljárás során Vareha azt is vallotta, hogy betűzőszút rendelt: egész pontosan 414 millió darabot, valamint 55 millió Fudzsi facsemetét adott és vett. Az ügyészség ezeket az üzleteket is fiktívnek nyilvánította. „Tény, hogy adócsalással vádolnak, de a kilencévnyi börtönbüntetés alatt én ezt egyszer sem ismertem be. A vállalkozásom rendben volt, mégis alapos adóellenőrzésekkel bombáztak. Mielőtt lecsuktak, közel kétezerszer világították át a cégeimet. Miután feljelentettem az ellenőröket, és bírósági eljárást kérvényeztem az ügyben, kiderült, hogy nekem volt igazam. Mindegyik pert megnyertem. Mivel tudták, hogy nekem van igazam, csak úgy tudták befogni a számat, ha börtönbe dugnak. De most rajtam a sor, 120 százalékig biztos vagyok benne, hogy a kártérítési pert megnyerem, és megkapom, ami nekem jár. Amikor elítéltek, az ügyésznek is azt mondtam, lehet, hogy a csatákat ők nyerték meg, de a háborút én” – mondta lapunknak Mikuláš Vareha.

a

Sok adósság, 0 tartozás 
Vareha idehaza és a határon túl is vállalkozott, ezért nemcsak az itthon, hanem a külföldön leállított vállalkozásaiból is kártérítést szeretne igényelni. „Amikor lecsuktak, nem volt, aki vezesse a céget. Nem volt, aki irányítsa az embereket, és egy idő után a fizetések is leálltak. Egyébként senkinek sem tartozom, mindenkit kifizettem. A párom segített, ő rendezte a tartozásaimat, ezért adósságról szó sem lehet. Egyébként rengetegen tartoznak nekem, de ezt inkább hagyjuk. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy a több száz kinevelt munkást néhány kivételével elvesztettem. Nekem elég volt egyszer találkozni velük, hogy elmagyarázzam, mi a feladatuk, utána már csak telefonon kommunikáltunk, mert tudtam, mindent elvégeztek. Most újra össze kell szedni az embereket, de mihelyst újra beindul a rendszer, nemcsak a környék, hanem egész Szlovákia kivirágzik” – nyilatkozta Vareha. 

Vállalkozóból tanácsadó 
Mikuláš Vareha 77 cégéből mindössze 53 volt áfaköteles. Azt állítja, hogy a nem áfaköteles cégei sohasem termeltek nyereséget, csak vegetáltak. „Ezeket a cégeket újra lehetne indítani, de én már nem akarok vállalkozni. Biztos vagyok benne, hogy a kártérítést megkapom, nekem már nem kell üzletelnem. A birtokaimból alig maradt valami. A régi almáskerteket más műveli, a Nagybárihoz közeli halastavat és a rajta úszó éttermet szétverték, a Velejte és Csörgő közti farmon tartott állataimat szabadon engedték, a telkeimet elvették. Csak a benzinkút és a bokszaréna maradt meg. Pénzem nincs, az ötmillió, ami a számlámon volt, eltűnt. Mivel nem vállalkozhatok, de nagyon jól ismerem a törvényeket és az adózásban is profi vagyok, másoknak fogok ingyen tanácsot adni. Rengeteg fiatal üzletelne, de nincs meg hozzá a kellő tapasztalata. Én mindig az embereken próbáltam segíteni, és most is ezt fogom tenni” – zárta Vareha. A vállalkozónak nagy tervei vannak, azonban, hogy a szlovák állam törvényei mit engednek meg neki, a közeljövőben kiderül. Mivel Szlovákiában a büntetett előéletűek egy ideig nem vállalkozhatnak, valószínűleg Mikuláš Vareha sem fogja visszavenni megmaradt cégeinek irányítását. Emellett állandó megfigyelés alatt tartják, ugyanis szabadlábra helyezésének egyik feltétele az volt, hogy GPS-alapú helymeghatározót, vagyis nyomkövető lábperecet kap, melyet a következő három évben az év minden napjában, mindig és mindenhol köteles viselni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Bugár Béla (Híd) és Mózes Szabolcs (Összefogás) ugyan közösen tartott sajtótájékoztatót, az összefogás lehetőségei viszont ezzel minden bizonnyal kimerültek  (Somogyi Tibor felvétele)

Mit kínál a kisebbségeknek a Híd és az MKÖ?

Sólymos László

A rendőrség vizsgálja Sólymos ügyét

Újabb történelmi mélyponton a forint

dd

Két hazai irodalmár is Térey-ösztöndíjas lett

Feltehetően ez a rejtélyes koronavírus gazdaállata

Pozsony

Egy család kért szállást a tűz után Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.