Mer’ a szomszéd faluba’ nincs ilyen jó muzsika

Csík+Mezzo
FELSŐSZELI |

Fantasztikus hangulatú koncertet adott szombat este Csík János és a Mezzo zenekar a felsőszeli kultúrházban. A közönség nemcsak a magyarországi zenészek produkcióját jutalmazta vastapssal, hanem az előttük fellépő Paradigma helyi verséneklő együttest is.

Kikapcsolódni, szórakozni, feltöltődni mentem szombaton Felsőszelibe, azonban az első műsorszám alatt megfogalmazódott bennem, hogy erről az élményről tudósítást kell írni. Elsőként a Paradigma lépett színpadra és bűvölte el a közönséget. A verséneklő együttes a galántai Kodály Zoltán Gimnáziumban működő Tsízió diákszínpad mellett, annak tagjaiból jött létre és működik azóta is, miközben tagjai már rég nem diákjai az iskolának. Meggyőződésem, hogy nem kizárólag a tagok lelkesedése tartja fönn a csapatot, hanem az a szeretetteli légkör, támogatás, amelyet a közönségtől, a helyi közösségtől kapnak, amelyhez tartoznak. A testvérpárt alkotó énekesek, Molnár Rita és Zsófi a zene és a tánc világában nőttek fel Felsőszeliben, nemcsak szüleiktől láttak jó példát a kultúra szeretetére, hanem a faluban működő citera-, néptánc- és éneklőcsoportok tagjaitól is. A két gitáros, Duba András és Morvay Csaba a gimnáziumi évek alatt csatlakoztak hozzájuk, de a zene alapjait és szeretetét szintén otthon tanulták meg. A négytagú együttes műsorának első részében József Attila, Ady Endre, Radnóti Miklós megzenésített verseit, majd saját szerzeményeit adta elő nagy sikerrel. 

Utánuk lépett színpadra Csík János és a Mezzo zenekar, akiknek játékát Károlyi Borbála és Vincze Levente táncosok tették még izgalmasabbá. Nehéz meghatározni a műfajt, amelyet a produkció képvisel, de talán nem is kell. A népzene, a jazz, a könnyűzene elemeit úgy ötvözik ezek a nagyszerű zenészek, hogy szinte észre sem vesszük, mikor váltanak egyik stílusból a másikba. A műsorban elhangzottak Küküllő-menti, moldvai, felcsíki, bonchidai, dunántúli népdalfeldolgozások, ötvözve a 9 ezer kilométerre található, mégis a magyar népdal dallamára igen hasonlító, Appalache-hegységből származó dallammal, mindegyik a jellegzetes „csíkos” hangzásban. A dalok legtöbbje a boldogságkeresésről, az életről és a mindent mozgató szerelemről szóltak.

A rendezvény ötlete Szalai Mátétól származik, aki elmondása alapján kicsi kora óta foglalkozik népzenével és a jazz is közel áll hozzá, ezért olyan zenekarok között keresgélt, amelyek ezt a fajta stílust képviselik, így akadt rá Csík János és a Mezzo közös formációjára.

Teljes egészében magánakció volt, és talán eléggé merész lépés egy ilyen rendezvényt szervezni, de bíztam benne, hogy az emberekben van erre a minőségre igény. A közönség visszaigazolásából láttuk, hogy igen, hiszen hatalmas sikert aratott a több jazz elemet tartalmazó, de népzenei motívumokon alapuló zene, amelyben megszólalt a népzenei hangszerek mellett például a gitár vagy a zongora is

– mondta el az Új Szónak Szalai Máté, aki a jövőben is szívesen szervezne hasonló koncerteket, legalább évente egyszer.

Ennek a cikknek a címe nem más, mint a műsor vége felé elhangzott úgynevezett csujogatás egy sora, amely nagyszerűen összefoglalja a lényeget: a szomszédos falvakban példát vehetnének a felsőszeliekről abban, hogyan kellene kulturális értékeket közvetíteni, támogatni a helyi kezdeményezéseket, tehetségeket, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen zenei és kulturális közegben nőnek fel a gyerekek, hiszen a kicsi korukban látott példát viszik

tovább. Kikapcsolódni, szórakozni, feltöltődni mentem szombaton Felsőszelibe, és olyan élményben volt részem, amely hosszú időre ad lelki táplálékot. Olyat, amilyet csak a minőségi, érzelmeket kifejező és közvetítő zene tud adni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?