Régió
- Képarchívum

Megszűnik az orvosi ügyelet Párkányban és Zselízen

Gulyás Zsuzsanna

2017. november 29. 16:40

PÁRKÁNY/ZSELÍZ | A sürgősségi ellátásról szóló törvény módosítása miatt júliusban több városban megszűnik az orvosi ügyelet, és csak a járási székhelyeken lesz. Állandó ügyelet a járási székhelyeken sem fog működni – a betegeket csak 22 óráig fogadják. Orvosi ügyelet így a felnőttek részére 73 helyen lesz, gyermekorvosi ügyelet ennél is kevesebb.

Például Párkányból és Zselízről ötven, a régióbeli Kiskesziről vagy Bényből hetven kilométert kell majd autózniuk a betegeknek a legközelebbi ügyeletre. Farkas Iván, az MKP megyei képviselője éles hangon bírálta a kormány döntését. Szigeti László megyei képviselő az MKP hétvégi országos tanácsán felszólalásában azt kérte a pártvezetéstől, próbáljon tárgyalni a jobboldali pártokkal a lehetséges módosításokról. Farkas Iván példaként a Tőketerebesi járást említette, ahol a járási székhelytől 60 kilométerre, Királyhelmecen megmaradhat az orvosi ügyelet. „Alternatívaként az is szóba jöhetne, hogy törvénnyel kényszerítsék az érsekújvári ügyelet majdani üzemeltetőjét, hogy Párkányban létesítsen kihelyezett központot. Az egészségügyi ellátást nem szabad kommersz módon kezelni” – nyilatkozta lapunknak Szigeti.


Czékus András, a párkányi rendelőintézet igazgatója szerint nem lehet alternatíva, hogy a régió települései finanszírozzák az ügyelet működtetését. „Elsősorban az állam feladata, hogy minden állampolgára számára egyformán elérhetővé tegye az egészségügyi szolgáltatásokat. Az állam dolga megoldani azt is, hogy a párkányi körzet lakosai – közel 30 ezer ember – ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy a legközelebbi orvosi ügyeletre 50–70 kilométert kelljen utazniuk” – hangsúlyozta. 


„Az 1996-ban lezajlott közigazgatási reform délen meghagyta a nagy járásokat, míg középen és északon minden kistérségi központból járási székhelyt kreált. Itt semmi sem változik az orvosi készültség hálózatában, ám délen a készültségek járási székhelyekhez igazításának következménye az lesz, hogy sokaknak az orvosi készültségre sokkal távolabbra kell majd utaznia. Mindent egybevetve, a kormánykoalíció az egészségügyi ellátás színvonalának növelése helyett – amit a kormányprogramba foglalt – az ellátás hozzáférhetőségének jelentős minőségi rontásába fogott” – írja Facebook-bejegyzésében Farkas Iván, az MKP megyei képviselője és országos alelnöke.


Veszteséges vállalkozás
Az ellátásokból befolyó összeg eddig sem fedezte a párkányi ügyelet fenntartásának költségeit. „Nehezen tudom elképzelni, hogy a majdani üzemeltető – hacsak nem kap erre valamilyen plusztámogatást – működtetni fog egy veszteséges vállalkozást. Az, hogy Párkányban lesz-e ügyelet, és ha igen, ki fogja állni ennek költségeit, sajnos pénzügyi kérdéssé fog degradálódni, ami nem veszi figyelembe, hogy a párkányi régióban élők számára a nagy távolság miatt beszűkülhet a hozzáférés az egészségügyi szolgáltatáshoz” – véli Czékus András, a párkányi rendelőintézet igazgatója. Az orvosi ügyelet jelenleg a rendelőintézetben működik.


„A párkányi régióban dolgozó általános orvosokat az eddig érvényben lévő jogszabály kötelezte arra, hogy ügyeletet vállaljanak. Ez a kötelességük azonban júliustól megszűnik. Kérdéses, hogy a 12 eurós órabér kellő motiváció lesz-e ahhoz, hogy szolgálatot vállaljanak. Eközben arról sem szabad megfeledkezni, hogy a 12 eurós órabér megemeli a működési költségeket is, amelyek már most – jóval alacsonyabb bérezés mellett – is nagyon magasak” – jegyezte meg Czékus.


Az állam feladata
Czékus András szerint az nem megoldás, hogy a régió települései dobják össze az ügyelet működtetésének költségeit.
„Az állam kötelessége minden állampolgára számára egyformán elérhetővé tenni az egészségügyi szolgáltatásokat” – tette hozzá. Esztergomban ugyan működik ügyelet, de a törvény értelmében csak akkor lehet felkeresni, ha valakinek Magyarországon súlyosbodik az állapota, vagy ott éri baleset.


Találnak elég önkéntest?
Czékus szerint ha sikerül is megtalálni a módját annak, hogyan működhetne tovább a párkányi ügyelet, kérdéses, sikerül-e orvosokat találni.
„Az új törvény ugyanis már nem kötelezi őket az ilyen pluszmunkára. Nagyobb városokban talán sikerül fiatal orvosokat találni, akiknek a 12 eurós órabér kellő motiváció lesz és vállalják az ügyeletet, Párkányban viszont – ahol az orvosoknak több mint fele elmúlt hatvanéves, vagy nagyon közel van ehhez a korhoz – nem lesz könnyű olyan szakembereket találni, akik vállalnák a feladatot” – jegyezte meg a párkányi rendelőintézet igazgatója.

Önnek ajánljuk