Régió

Megmérgezett rókákat és madarakat találtak Tardoskedd közelében

Érsekújvár/Tótmegyer/Tardoskedd | Karbofuránnal mérgezett három rókatetemet találtak a Tardoskeddhez közeli Jánosmajor határában.
Száz Ildikó

2018. november 7. 18:47

A Tardoskedd és Tótmegyer közti Jánosmajor erdőben márciusban és október végén is karbofuránnal mérgeztek (Jozef Lengyel felvétele)  

Jozef Lengyel zoológust, a Szlovák Állami Természetvédelem, Dunai berkek tájvédelmi körzet dolgozóját, aki a tetemeket megtalálta, november elején hallgatta ki az ügy kapcsán a rendőrség. A Hosszú-kanális közelében ismeretlen tettesek fekete hódpatkány bőrét és két fácánfióka tetemét kenték be karbofuránnal. A furadán (karbofurán tartalmú erős méreg) mezőgazdasági irtószer, melynek a használatát mára betiltották. A karbofurán granulátum egyetlen szemcséje képes megölni egy madarat. Tavasszal ugyanezen a területen galamb-, tyúk- és nyúltetemekbe fecskendezték ezt a mérget ismeretlen tettesek. Március 28-tól április 13-ig tizenhat erdei egerészölyvet, hat mocsári kányát, két hollót, egy rókát és egy kutyát mérgeztek meg ezzel a módszerrel. Jozef Lengyel az egyik közösségi oldalon fényképekkel is dokumentálta a legutóbbi történéseket és hozzátette, régóta helyez ki fotócsapdákat, ám a rendőrség az ilyen felvételeket nem tartja megfelelő bizonyítéknak. Ráadásul az erdőkerülők, orvvadászok ezeket a berendezéseket könnyen megtalálják. Idén már két fotócsapdáját tüntették el.  

A tardoskeddi Jánosík erdőrészben talált állattetemeket, mivel az állatok pusztulását nagy valószínűséggel mérgezés okozta, átadták az Érsekújvári Regionális Állategészségügyi Felügyeletnek, és a pozsonyi központjukban vizsgálják a rókák pusztulásának okát. A rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben. A tettest egytől hat évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

 

2018. október 27. 13:51

Megint megmérgezett rétisasokat találtak
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?