Régió

Megint csalókra figyelmeztet a rendőrség

Nagyszombat | Új mesével próbálják meg átverni a nyugdíjasokat a csalók. Az év első öt hónapjában nyolc olyan esetet regisztrált a rendőrség Nagyszombat megyében, amikor a tettesek orvosnak adták ki magukat és így próbáltak pénzt szerezni a gyanútlan nyugdíjasoktól.
Bartalos Éva

2019. május 22. 11:00

A rendőrség évente több megelőző előadást tart a nyugdíjasoknak, amelyeken figyelmeztetik őket a csalók jelentette veszélyre. Ennek ellenére mégis újabb és újabb esetekkel találkoznak a hatóságok.

„Az elkövető a kórház orvosaként mutatkozik be a telefonban és azt állítja az idős embernek, hogy a családtagja autóbalesetet okozott és megsérült, vagy például megsebesített egy cseh-, lengyel-, vagy magyarországi gyereket. Fájdalomdíjat kér azért, hogy az családtag ellen ne induljon eljárás” – tájékoztatott Mária Linkešová a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Hozzátette, a csalók a Western Union alkalmazáson keresztül küldetik el a pénzt, vagy személyesen mennek érte. Az év elejétől nyolc ilyen esettel foglalkoztak a rendőrök a megyében, összesen 8 700 eurót csaltak ki a nyugdíjasoktól az új mesével. Az ismert „unokázás” is gyakran előfordul, amikor a hívó fél az idős ember unokájaként kér kölcsön pénzt. Ezzel a módszerrel 5 700 euróval károsítottak meg egy nyugdíjast, aki még mindig nem kapta vissza a kölcsönkért összeget. Az is előfordul, hogy a csalók ingyenes ablakellenőrzést és szervizt kínálnak az időseknek.

A rendőrség újra arra figyelmeztet, hogy a csalók elsősorban megpróbálnak az idősek bizalmába férkőzni, bejutni a házukba, megtudni, hogy hol tartják a spórolt pénzüket, majd egy óvatlan pillanatban megfosztani őket az évek óta gyűjtögetett összegtől. „Ezért hangsúlyozzuk, hogy az idősek ne engedjenek ismeretleneket a házukba, ne maradjanak velük egyedül és a társaságukban ne vegyenek elő pénzt” – fogalmazott a szóvivő. Linkešová szerint a rendőrség megelőző előadásai mellett a nyilvánosság és a család is segíthet megelőzni az ilyen bűntényeket azzal, hogy ők is felhívják az idősek figyelmét a rájuk leselkedő veszélyre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?