Megdőlt a rekord a 40. Galántai Futáson, 1426-an versenyeztek

40. Galántai Futás
GALÁNTA |

Közel háromszázzal megdőlt a rekord a résztvevők számát illetően a 40. Galántai Futáson, ekkora érdeklődésre a szervezők sem számítottak. A rendezvényen több meglepetés várta a közönséget.

Összesen 1426 versenyző és több ezer vendég érkezett a hétvégén Galántára a 40. Galántai Futás – a Felszabadulás Futása (Beh Galantou – Beh oslobodenia) elnevezésű, a régió legnagyobb sporteseményére. A szervezőknek sikerült tehát elérni azt a célt, hogy megdőljön a rekord a résztvevők számában. Az eddigi legtöbb versenyző 2018-ban volt a rendezvényen, amikor 1151 futó állt a rajthoz és ért be a célba. Peter Tomič városi képviselő, a sportért, ifjúságért és testnevelésért felelős bizottság tagja és jó barátja, Štefan Varga két évtizede fő szervezői a rendezvénynek. Őket és a szervezőcsapat többi tagját is meglepte a hatalmas érdeklődés, hiszen 875 felnőtt és 551 gyerek vett részt a 12 kategóriában megrendezett futáson. A rendezvény másnapján Peter Tomič felhívást tett közzé a Galántai Futás közösségi oldalán, amelyben bevallotta, minden elképzelést felülmúlt ez a hatalmas érdeklődés. Egyben elnézést kért azoktól a futóktól, akiknek nem jutott a különleges, szív alakú éremből, ugyanis az eddigi részvételi adatokat alapul véve 1250 érmet készíttettek. A szervezők arra kérik az érintetteket, a sekretariat@smmg.sk címen április 30-ig írják meg a regisztrációkor használt adataikat, vagyis a nevet, címet, telefonszámot és a rajtszámot, hogy mielőbb kézhez kaphassák az utólag elkészíttetett érmeket, amelyeket postán küldenek el a versenyzőknek. 

A 40. Galántai Futás idején a városközpont igazi fesztiválhelyszínné alakult. A Fő utcán, a városháza előtt felállított rajtvonaltól a neogótikus Esterházy-kastély parkján keresztül a Kodály Zoltán és a Vajanský utca érintésével a rajtvonalig tartott a kijelölt 2,5 km-es táv, amelyet a kategóriáktól függően egyszer vagy négyszer tettek meg a futók. A gyerekek ennél rövidebb, 100, 400, 600, 1000, 1300 m-es szakaszon futottak korosztályok alapján. A futópálya mentén, elsősorban a Fő utcán több ezres tömeg buzdította a versenyzőket. Az emelkedett hangulathoz valószínűleg a nyárias idő és a dallamos rockzene is hozzájárult. A szervezésbe több mint száz önkéntest vontak be, valamint az állami és a városi rendőrség tagjait. 

„Hatalmas köszönet jár ezen kívül az egészségügyi dolgozóknak, a támogatóknak, továbbá a családtagoknak, a barátoknak és mindenkinek, aki bármivel hozzájárult a futóverseny sikeréhez. Óriási munka van mögöttünk. A több hónapos előkészületek után szombaton reggel 3 órakor mentünk ki a helyszínre, hogy mire megérkeznek a futók, minden a helyére kerüljön. Ki kellett jelölni a futópályát, felállítani a kordonokat, eligazítani a rendőröket és az önkénteseket, hogy kinek mi lesz a feladata, felállítani a regisztrációs pontot, lezárni az utcákat. Hatalmas öröm számomra, hogy hihetetlen mennyiségű, 551 gyerek jelentkezett a futásra, közülük 224 óvodás. Azt hiszem, ez igazán nagy dolog egy ilyen kisvárosban, mint Galánta. Nagyon jó érzések vannak bennem, szinte euforikus hangulatban telt a nap, éjfélig rengeteg dolog történt és nagyon sok feladatot kellett elvégezni, időbe telik mindezt feldolgozni és kipihenni” 

– mondta el az Új Szónak Peter Tomič a rendezvény másnapján. 

Több meglepetéssel és különlegességgel is készültek a szervezők. Meghívták például a ČSOB Bratislava maraton legjobb női versenyzőjét, Zuzka Polohovát és a félmaratoni futás legjobb férfi versenyzőjét, Martin Rusinát, akik elfogadták a meghívást és a kategóriájuk győztesei lettek. Klement Adrián diószegi pilóta a felnőtt kategória rajtja előtt pár perccel hajtott végre díszrepülést a futópálya fölött, ami szintén egyedülálló színfoltja volt a galántai versenynek, amelyre az ország számos településéről érkeztek Pozsonytól Kassáig, illetve Magyarországról, Csehországból, Ausztriából, Lengyelországból, Bulgáriából, Olaszországból és az itt élő ukrajnaiak is beneveztek a futásra. 

Az egyik versenyző, az alsóbodoki Gyepes Dániel arról számolt be, hogy a saját teljesítményéhez mérten jó időt futott, hiszen 42 perc alatt tette meg 10 km-es távot. 

„Hosszútávfutó és triatlonista vagyok, ezt a futamot edzésnek tekintem, hiszen inkább a gyors futóknak való. Az anyósom a közeli Hidaskürtön lakik, így a családi látogatást összekötöttük a versennyel, ahová a feleségem kísért el. Most egy olaszországi ultramaratonra készülök, amely a toszkánai Chiantiban lesz a nyáron” 

– fogalmazott a versenyző, aki azt is elárulta, hogy legszívesebben aszfalton vagy erdőben fut. Hajnalban, munka előtt tartja az edzéseit, általában heti ötször teszi meg az Alsóbodok-Nyitra távot oda-vissza futva, ami éppen egy félmaratoni táv. Emellett lehetőleg jó minőségű aszfaltozott utakon kerékpározik, az úszást télen medencében gyakorolja, jó időben pedig a bányatavakat szokta felkeresni. 

A Galántai Futás negyvenedik évfolyama az ünnepélyes kiértékeléssel zárult a Városi Művelődési Központban, ahol két flamenco gitáros köszöntötte a jelenlévőket, majd értékes tomboladíjakat sorsoltak ki a résztvevők között.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?