Liszttel támogatják a gyerekeket segítő szervezeteket

Falugazdász program

Közel négy tonna lisztet osztottak szét a Galántai járás intézményeiben a Falugazdász program keretében.

Tavaly szervezte meg negyedszer a Szlovákiai Agrárkamara és a Gazda Polgári Társulás a Falugazdász program keretében a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem nevű adománygyűjtést Szlovákiában. „A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tíz éve szervezi meg a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által elindított programot, amelynek célja, hogy az egész Kárpát-medence magyarlakta régióiban felajánlott búzát eljuttassák a magyar gyerekeket segítő szervezetek számára. Ennek a szervezését vállaltam el mint a Galántai járás falugazdásza” – mondta el lapunknak Borovszký László agronómus. A Falugazdász program lényege, hogy a Szlovákiai Agrárkamara Magyarország együttműködésével ingyenes szaktanácsadást nyújt a helyi kisgazdáknak és a járásban a mezőgazdasági ágazatban tevékenykedő vállalkozóknak. „Szlovákia magyarlakta vidékének egyes régióinak, járásainak megvannak a falugazdászai Dunaszerdahelytől Királyhelmecig, akik szintén vállalták az adományok összegyűjtését, a búza őrlését és a liszt szétosztását. Az idei évben már nem tevékenykedem falugazdászként, de mivel szívügyem a mezőgazdaság, ezért szívesen vettem részt a Magyarok Kenyere programban.

A Galántai járásban közel hét és fél tonna búzaadományt sikerült összegyűjteni nagyfödémesi, nagymácsédi, vízkeleti, taksonyi, vezekényi, hidaskürti, királyrévi és feketenyéki gazdáktól, akik lehetőségeikhez mérten kisebb-nagyobb mennyiségű búzával járultak hozzá. A gútai malom ingyen vállalta az őrlést, így összesen 3840 kilogramm lisztet tudunk szétosztani. Igyekeztünk olyan szervezetekhez, intézményekhez eljuttatni, amelyek azon a környéken találhatóak, ahonnan a búzát adományozták. Így kapott lisztet a nagyfödémesi, a nagymácsédi óvoda és iskola, a galántai gimnázium, Nagyfödémes, Vízkelet, Hidaskürt község, a nemeskosúti szociális otthon, a diószegi Antonius idősotthon és a feketenyéki óvoda és iskola. Az intézmények kiválasztásánál nemcsak azt tartottuk szem előtt, hogy magyar gyerekeket segítő intézmények legyenek, hanem azt is, hogy a rászorulókat is támogathassuk” – fejtette ki Borovszký László. Hozzátette, hogy az adománygyűjtő programot mindig az aratás után hirdetik meg és általában karácsonyig tart, idén viszont a járványügyi korlátozások miatt május elején fejezték be a Galántai járásban a liszt szétosztását, de vannak járások, ahol még most is tart a kiszállítás. „Az idei május meglehetősen csapadékos, valószínűleg jó lesz a búzatermés, így aki szeretne és megteheti, annak itt a lehetőség, hogy bekapcsolódjon a gyűjtésbe. Minden adomány segítséget jelent, a leadott mennyiségtől függetlenül” – zárta az agronómus.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?