Régió

Lézerrel pásztázzák a terepet a Csallóköz és a Mátyusföld felett

Az utóbbi napokban egy kisrepülőgép pásztázza az eget a Dunaszerdahelyi és a Galántai járás falvai felett. A gép lézeres méréseket készít a Csallóköz és a Mátyusföld domborzatáról.
author
Kiss Bartalos Éva

2017. november 28. 16:36

repülő
Öt éven belül elkészülhet az új domborzati térkép - Képarchívum

„Gyakran megfordul felettünk, és úgy villog, mintha fényképeznének” – mondta egy nádszegi lakos. A Flightradar portál is rögzítette a kisrepülőgép pályáját, amely szinte besatírozza az eget a régió felett. Veronika Ševčíková, a pozsonyi Milan Rastislav Štefánik repülőtér szóvivője közölte, hogy a gép lézeres domborzatmérést végez a területen a Geodéziai, Kataszteri és Kartográfiai Hivatal megbízásából. Ezt Katarína Leitmannová, a hivatal illetékese is megerősítette. „A légi lézerszkennerezés segítségével megalkothatjuk Szlovákia magaslati modelljét. A repülőgépre felszerelt műszer másodpercenként több ezer lézersugarat bocsát ki, amelyek a terepen megtörve visszatérnek a repülőgépbe, és matematikai számítások szerint 20 centiméteres pontossággal elkészítjük a terep domborzati modelljét” – magyarázta lapunknak Leitmannová. A hivatal idén indította el a projektet, a tervek szerint öt éven belül az egész ország domborzatát feltérképezik. „Jelenleg a Csallóköz felett repked a megbízott vállalat repülőgépe” – folytatta a szakember.


A domborzati térkép elsősorban a közszférának készül, de a lakosok is számos területen hasznát veszik. „Például nagy esőzések idején a hidrogeológusok modellezhetik, hova folyik el a víz” – magyarázta Leitmannová. A sokkal pontosabb térkép az árvízvédelmi, geológiai és városrendezési tervek alapjául is szolgálhat. A pontos digitális modell alapján egy alkalmazást készítenek a lakosoknak, amelynek segítségével modellezhető a kiválasztott terep – például az, mikor és hol lesz árnyék egy kinézett építkezési területen, vagy mennyire távoli a látóhatár.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
pellegrini k

Pellegrini: Szlovákiának új kormányra van szüksége, ne kínozzuk tovább a nemzetet

A független képviselők sikerét hozták a választások

Kék és fehér színkóddal különböztetik meg a választásokat ősszel

ll

Szlovákiai magyar írót díjaztak

liz truss

Brit külügyminiszter: Túl keveset költött a Nyugat Ukrajnára, ezért sikerült Putyinnak lerohannia

mentők rendőrök

Két napja keresnek egy folyó közelében eltűnt kétéves kisfiút, eddig nem találták (FOTÓK)

csapvíz k

Mintha nem lenne elég bajunk – most vízhiány miatt hirdettek vészhelyzetet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.