Lesz elég hely a Kassa megyei magyar tanítási nyelvű középiskolákban

Rastislav Trnka
Kassa |

Kassa Megye Önkormányzata (KSK) gondoskodik róla, hogy a megyei fenntartású középiskolákban legyen elég hely azoknak a magyar nemzetiségű diákoknak, akik az anyanyelvükön akarnak továbbtanulni – jelentette be Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke a szlovákiai magyar pártok képviselőivel folytatott megbeszélésen.
 

A megyeelnök szerint úgy tűnhet, hogy több érdeklődő van a magyar tannyelvű középiskolák iránt, konkrétan 301, de 299 tanulót tudnak felvenni az első évfolyamba. Egyelőre azonban nem világos, pontosan hány diák jelentkezett ezekbe a középiskolákba, illetve hogy jelentkeztek-e magyarországi középiskolába is, és hányan fognak közülük valóban a megjelölt középiskolában tanulni. Trnka hétfőn (április 19.) találkozott Simon Zsolttal, a Magyar Fórum elnökével, Pataky Károllyal, a Híd alelnökével, Nagy Györggyel az Összefogás elnökségi tagjával és Furik Csabával a Magyar Közösség Pártja tagjával.

„Bár a magyar pártok képviselői attól tartottak, hogy a magyar tannyelvű középiskolák iránt körülbelül 20 százalékkal nagyobb lesz az érdeklődés, mint ahány diákot fel lehet venni egy bizonyos szakra, ezek az információk nem igazolódtak be. Lesz hely minden magyar nemzetiségű gyerek számára, aki magyar tannyelvű középiskolában akar tanulni" - mondta Trnka.

A Magyar Fórum felvetette, hogy figyelembe kell venni a magyar nemzetiségű diákok számát annak meghatározásakor, hogy hány gyereket lehet felvenni a középiskolák első évfolyamába. A megyei hivatal tájékoztatása szerint a magyar tannyelvű középiskolákban ebben tanévben 339 hely volt, és végül 294 elsős kezdte meg a tanévet. Jelenleg tíz középiskolában folyik magyar nyelvű oktatás a megyében.

„Az első évfolyamok létszámának meghatározásakor elsősorban a diákok érdeklődésére alapozunk. A jövőben igyekezni fogunk jobban figyelembe venni a magyar nemzetiségű lakosság arányát is, hogy ne merüljenek fel kétségek az etnikailag vegyesen lakott területeken lévő iskolákban meghatározott férőhelyeknél sem " - tette hozzá a megyeelnök.

A Magyar Fórum elnöke üdvözölte a megyeelnök hozzáállását. Simon Zsolt a TASR-nek elmondta, Kassa megyében 9,44 százalék a magyar nemzetiségű lakosok aránya, a magyar iskolákban pedig 5,2 százaléknyi a magyar gyerekek számára fenntartott férőhelyek aránya, ami szerinte nem elég. „Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke megígérte, hogy rendszerszintű változások lesznek a nemzetiségi oktatás terén a középiskolákban, hogy ne ismétlődhessen meg az a helyzet, hogy nincs elég hely a magyar diákok számára. A Magyar Fórum örül annak, hogy sikerült megállapodnunk, és lépéseket tenni a probléma megoldása céljából" - mondta Simon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!