Látogatás a Táncoló virágok kertjében

Táncoló virágok kertje
Negyed |

Kellemes, baráti hangulatban telt az első kertlátogatás a negyedi Futó Évánál, aki az ökotudatosság elvei alapján alakította ki a kertjét. Célja, hogy minél több helyen legyenek olyan kertek, ahol a természettel összhangban kertészkednek.

Futó Éva július 22-én ünnepélyes keretek között nyitotta meg kertjét, amelynek a Táncoló virágok kertje nevet adta. A rendezvényen részt vett Negyed, Farkasd, Pered, Zsigárd és Dunatőkés polgármestere, akiket azért hívott meg a kertész, hogy felhívja a figyelmet a permakultúra alapelvein működő kertészkedés előnyeire és fontosságára. Ebben Szomoru Miklós, a főként Magyarországon ismert és elismert kertész volt a segítségére. A szakember a megnyitó után a farkasdi kultúrházban tartott előadásán, amelyen részt vett Tóth Zoltán, a Nógrád megyei Deres kert tulajdonosa is, bemutatta a mulcsozás, a komposztálás, valamint a ökotudatos növénytermesztés lényegét. A kertészek elismerésüket fejezték ki a Farkasd központjában tavaly elkészült parkkal kapcsolatban, ahol szintén, az éghajlatnak és a természeti adottságoknak megfelelően nagyon jól megválasztott virágok nőnek.

Kertlátogatás

A múlt szombati megnyitó után Futó Éva szerdán megtartotta az első nyilvános látogatást a kertjében. A rendezvény célja az volt, hogy az érdeklődőknek elmondja, hogyan hozta létre azt az ámulatba ejtő, százféle színben pompázó virágoskertet, amely számára a menedéket, a kikapcsolódást, a feltöltődést jelenti a mindennapok feladatai között. A mintegy tucatnyi résztvevő a kültéri konyhában foglalt helyet, amely szerves része a kertnek. Futó Éva elmondta, 2020-ban kezdte kialakítani a kert mostani formáját. Először a hátsó részben készült raktár és terasz.

„A többi könnyen jött. A konyhát szerettem volna felépíttetni, de az építőmunkások figyelmeztettek, ha az elkészül a ház mellett, a kertbe már semmilyen nagyobb gép nem mehet be. Kénytelen voltam változtatni a sorrenden. Elkészült a medence és a toalett a hátsó részben, utána került sorra a konyha. 2021 telén visszaültettem azokat a növényeket, amelyek már több mint egy éve vártak arra, hogy ideiglenes helyükről, a virágcserepekből újra a földbe kerüljenek. A növények ültetését 2022 nyarán fejeztem be, azóta komolyabb munkát nem végeztem a kertben, csak hagymás és egynyári virágokat ültettem”

– fejtette ki.

Fontos a tervezés

A bemutatón hangsúlyozta, ha valaki szép és jól funkcionáló kertet szeretne, ahol nem kell sokat dolgozni, annak a legfontosabb, hogy mielőtt nekifog a kialakításnak, mindent tervezzen el, az egészben gondolkodjon, rajzolja le az elképzeléseit, mert minden későbbi módosítás problémákkal és felesleges többletmunkával járhat. Az is fontos, hogy eldöntsük, ha már vannak a kertünkben növények vagy épületek, tárgyak, közülük melyeket szeretnénk megtartani. Az ágyások helyét tanácsos úgy kijelölni, hogy ne legyenek egyenes vonalak, helyettük az ívelt formák természetesek az ember számára, hiszen a természetben sincsenek egyenesek, párhuzamosok, derékszögek. Éva saját tapasztalata alapján azt tanácsolja, ezeket karókkal, szalagokkal érdemes kijelölni. A szegélyekhez téglasávokat rakott le, majd lefektette az öntözőberendezést.

Kertlátogatás Negyeden

Egyensúly a földben

Kiemelte a mikro- és makroorganizmusok egyensúlyának fontosságát, amely főleg akkor borul fel, ha a kertbe földet hozatunk vagy megforgatjuk azt.

„Ha szeretnénk elérni, hogy a mikro- és makroorganizmusok újra harmóniába kerüljenek a földben, legjobb, ha a természetre bízzuk, vagyis nem teszünk semmit. Ha viszont szeretnénk a folyamatot felgyorsítani, meg kell figyelnünk, mi történik a kertben és a természetet segítve kell folytatni a munkát. A nehéz gépek kiszorítják a levegőt a földből. Ha nincs benne oxigén, megjelennek a patogén gombák, amelyek mindent felfalnak. A műtrágyák, permetek tovább rontják a föld minőségét, így az ilyen helyen termelt zöldség és gyümölcs tápanyag- és vitamintartalma is egyre alacsonyabb”

– tudtuk meg Futó Évától. Hangsúlyozta a mikorrhiza, vagyis a gombák és növények között kialakult szimbiózis fontosságát is, amely a növények internetes rendszereként képzelhető el. Nemcsak a tápanyag felvételében van fontos szerepe, hanem a növények közötti információ-átadásban is. A gyomnövények kiirtásával kapcsolatban kétféle módszert javasolt a negyedi kertész. Az egyik, amikor kartonnal vagy újságpapírral letakarjuk az adott területet, erre 5 cm vastag rétegben komposztot terítünk, majd 30 cm vastagságban szalmával takarjuk be. Mindez egy év alatt lebomlik, egyúttal tápanyagokban gazdag talaj keletkezik. A másik bevált módszer, ha a gazos területet letakarjuk, majd a takarást két hetente eltávolítjuk, majd visszatesszük. Mivel elvesszük a fényt a gyomnövénytől, nem tud végbemenni a fotoszintézis, így kipusztul. Az így előkészített földre 10 cm vastag komposztot kell helyezni és marhatrágyával dúsítani, amelyet por vagy granulátum formában is megvásárolhatunk. Éva többször aláhúzta, mennyire fontos az ökotudatos kertészkedésben a takarás, vagyis a mulcsozás, amelyet tanácsos legalább 10 cm vastagon leteríteni a már elültetett növények közé. Ennek célja, hogy a föld ne száradjon ki, ezáltal elkerüljük az eróziót, kevesebbet kelljen öntözni a kertet és ne gyomosodjon. Mielőtt Futó Éva végigvezette a vendégeit a kertben, ahol közelebbről is megcsodálhatták a virágokat, zárszóként megosztotta a hallgatósággal azt a gondolatát, hogy ha minél több emberhez eljutnak a ökotudatos kertészkedés alapelvei, annál több lehet az olyan kert, ahol a természettel összhangban élhet az ember és annál jobb lehet az élet.

„Ha elképzeljük, mennyi virágoskert van egy településen és az egész világon, és ha csak azokat békén hagynánk, megengedve az őshonos növényeknek, hogy természetesen fejlődjenek, akkor beállna a biodiverzitás, ahol az állatok is jól éreznék magukat. Gyönyörű helyeket kapnánk, ahol az ember lelke is megnyugodhat. Azzal, ha a kertben visszaáll az egyensúly, az ott lakókban is megszületik a harmónia”

– zárta Futó Éva.

Negyedi nyílt kert
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?