Kuruc kaland Barton

Pimpimpáré Játszóház
Bart |

Szombaton (augusztus 4.) a Pimpimpáré Játszóház Kuruc kaland – időutazás Rákóczi korába címmel ingyenes családi napot tart Barton.

 

A Pimpimpáré Játszóház 2005-ben helyi szervezetként alakult, de tevékenységét az utóbbi években az egész régióra kiterjesztette.  „Elsősorban gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozunk. A fő hangsúlyt a nemzedékek közötti tanulásra fektettük. 2014-től tizenhárom nemzetközi, Európai Unió által támogatott projektben vettünk részt. Két alkalommal mi voltunk a projektgazdák, mi láttuk vendégül a partnerszervezeteket. Igyekszünk együttműködni a helyi szervezetekkel és az önkormányzattal. Ennek példája ez a családi nap is, amit 2005-től minden évben megrendezünk” – tájékozatta lapunkat Bartal Mónika szervező. Szombati rendezvényükkel nemcsak a helyieket, hanem a régió lakosait is szeretnék megszólítani. „Célunk, hogy kulturális örökségünk ápolása és történelmünk megismerése révén erősítsük az összetartozás érzését” – tette hozzá.

 

Kapcsolódó cikkünk

Idén a családi nap alkalmával a kuruc korba kalauzolják a résztvevőket. 11 órától a Históriás Társaság Kulturális Egyesület tart foglalkozást. Bevezető játékként a kurucok küldöttsége megkapja Rákóczi hadba szólító üzenetét. „A gyerekcsapatnak, míg eljut a táborba, élelmet kell szereznie, meg kell tanulnia a kapcatekerést és a sebkötözést. Fokost vagy pártát készíthetnek, kipróbálhatják a pénzverést is” – árulta el Bartal Mónika. 14 órától a Kuruc Hagyományőrző Egyesület közreműködésével a kuruc tábori életet, korabeli öltözetet és fegyvereket ismerhetik meg. „A játék része lesz a szökevény labancok elfogása és az ifjoncok próbatétele is, ahol kipróbálhatják a patkódobást vagy a vesszőhajítást, és lesz népdaléneklés citerakísérettel valamint karikás ostorral csergetés is” – sorolta a szervező. A játszóházat 16 órakor a Maszk Bábszínház A furfangos csodadoktorok című előadása zárja.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?