Közelebb hozzák az emberekhez az égboltot

Ha megfelelő az időjárás, bármikor kinyitják az érdeklődőknek a kupolát (Fotó: SOLAR Hvezdáreň Senec)
Szenc |

Az ógyallai csillagász iskola hallgatóiként találkoztak egymással a későbbi SOLAR Hvezdáreň Senec csillagászati egyesület alapítói, akikkel együtt azóta is több száz lelkes felnőtt és gyermek észlelte már az égboltot.

Rajongásukkal számos érdeklődőt megfertőztek, akik gyakorta csatlakoznak hozzájuk a közös rendezvényeiken.

„Ógyallán végeztük el a kétéves csillagászati felépítményi tanulmányainkat, majd miután 2006-ban éppen Törökországból utaztunk haza a csoporttársakkal, akikkel a napfogyatkozás megfigyeléséért utaztunk oda, akkor döntöttük el, hogy alapítunk egy csillagászati egyesületet, ami a napfogyatkozásokkal foglalkozik majd. Innen jött a név is, »SOLAR«. 2007-ben ráleltünk a szenci csillagvizsgálóra, ami ugyancsak egy izgalmas történet. A férjemmel úton voltunk, s miután engem kitett a szenci vasútállomáson, egy stoppost vett fel hazafelé, aki elmesélte neki, hogy van Szencen egy kupola, amit még soha nem látott kinyitva. Több se kellett nekünk, másnap a kezünkben voltak a kupola kulcsai. Ezután lettünk SOLAR Hvezdáreň Senec”

– emlékszik vissza Balogh Klára, a csillagászati egyesület elnöke. A csillagvizsgáló a Szenczi Molnár Albert Alapiskola tetején található, melynek évtizedekre visszanyúló története van. Az iskola az első naptól fogva támogatja az egyesület munkásságát. Az egyesület honlapján részletes leírás olvasható annak építéséről, mely mellé korabeli fotókat is közölnek. A kulcsok átvétele után vállalták, hogy használhatóvá teszik a kupolát, szakszerűen felújítják és karbantartják. Új villanyvezetékek kellettek és egy teljesen új belső és külső burkolatot is kapott az építmény, majd belül is szépen berendezték – akkor mindezt a saját költségükön.

Egy teljesen új belső és külső borítást is kapott az építmény (Fotó: SOLAR Hvezdáreň Senec)

Persze idővel nem csak ezt tették, hanem a napfogyatkozások tanulmányozása mellett áttértek az égitestek megfigyelésre és főleg a csillagászat népszerűsítésére. Eleinte kicsit nehezen indultak el, de töretlenül szervezték az esti megfigyeléseket, majd 2009-ben, egy sikeres pályázatnak köszönhetően elkezdtek a csillagászati előadásokat tartani és iskolákban, óvodákban távcsöves bemutatókat tartani. Nem sokkal később kiadták a Csillagatlasz kistávcsövekhez című könyvet szlovák nyelven. Ez a könyv olyan népszerű lett, hogy ma már a hetedik kiadásnál tartanak. Hazai is külföldi előadók is gyakorta megfordulnak náluk, melyeken ingyenes a részvétel. 2014-ben szimbolikusan megkeresztelték a szenci csillagvizsgáló VLST névvel ellátott távcsövét, melybe akárki belenézhet.

„Általában egy 40 centiméteres tükrös távcsövet arra használnak, hogy professzionális kamerák és programok segítségével tudományos munkát végezzenek vele. Mi elsősorban ezzel a távcsővel közelebb hozzunk az emberekhez az égboltot. Később a pozsonyi kerület és a város támogatásával vettünk egy felfújható planetáriumot, amihez a technikát mi magunk építettük fel. A mobil planetáriumok közül nekünk van az egyik legjobb felbontásunk. Itt nem csak a csillagos égbolt szimulációját mutatjuk be a látogatóknak, hanem dokumentumfilmeket vagy meséket, amelyek a természettudományokkal foglalkoznak. Egyesületünk négy filmet fordított szlovák nyelvre”

– tette hozzá az elnök.

Rendszeresen ismeretterjesztő előadásokat szerveznek (Fotó: SOLAR Hvezdáreň Senec)

Érdeklődés esetén szívesen fogadják a látogatókat, egyenként, vagy akár csoportban is, de még aznap egyeztetni kell velük, hogy valóban kedvező-e az időjárás. Idén márciusban például, amikor a csillagvizsgálók és planetáriumok napja volt, folyamatos nyitvatartással működtek. A polgári társulásnak több aktív tagja van, akik különféle feladatokat látnak el.

„Meg kell említenem, hogy például amikor az új távcsövünk alapjait betonoztuk, akkor nagyon sokan jöttek el segíteni. Túlléptünk azon, hogy tagsági díjat szedjünk. Aki segíteni szeretne, szívesen fogadjuk, de ha legközelebb nem tud jönni, akkor csak örülünk, hogy ott volt. Mindenkit nagy szeretettel látunk”

– mondta el Balogh Klára. Hozzátette, hogy őt magát mindig is érdekelte a csillagászat.

Esti megfigyeléseket is tartanak, melyekre a gyerekeket is szívesen várják (Fotó: SOLAR Hvezdáreň Senec)

Ha az ember ránéz a gyerekekre, akármelyikre, akkor azt láthatja, hogy alapvetően két dolog érdekli őket: a dinoszauruszok és a csillagok. Mindenkinek van egy dinoszauruszos és egy csillagász korszaka, a kérdés csak az, hogy ez kinél mennyire fejlődik tovább. Fiatal korom óta folyamatosan követtem a tudomány újításait, a legutóbbi felfedezéseket, ha valami történt, mindig utánanéztem. Majd miután meghallottam, hogy Ógyallán működik a csillagász iskola, azonnal jelentkeztem. Ez valamivel könnyebben elvégezhető, mint egy főiskola, kellő rálátást ad, és nem mellesleg végzettséget is. Sokat kérdezhettünk és ki is próbáltunk dolgokat. Aminek nagyon örültem, hogy itt találkoztam hasonló érdeklődésű emberekkel, akikkel azóta is együtt dolgozunk és jó kapcsolatban vagyunk”

– emlékezett vissza. Az egyesület egyik legnagyobb sikere, hogy a 100. csillagászati előadás alkalmából 2018-ban elneveztek egy kisbolygót Szenc városáról. A kisbolygót a modori Comenius egyetemhez tartozó asztronómiai és geofizikai obszervatóriumban fedezte fel Juraj Tóth és Adrián Galád, akik segítségével adták be a kérvényt az elnevezésre, amit el is fogadtak, így ha rákeresünk a Kisbolygó Központ archívumban, akkor megtalálhatjuk a Senec nevű kisbolygót.

A Senec kisbolygó (Fotó: SOLAR Hvezdáreň Senec)

A honlapukon számtalan információ található eddigi munkásságukról, más csillagvizsgálóknál tett utazásaikról, a napfogyatkozásokról, a planetáriumról, saját kupolájuk történetéről, fordításaikról és természetesen a jelenleg is aktuális előadásaikról, programjaikról.

„A covid miatt nem tudtunk beltéri előadásokat tartani, ezért áttértünk a nyári, kinti előadásokra. Az esti programok is csupán bizonyos létszám mellett voltak lehetségesek, ekkor bizony várólistánk volt a megfigyelésekre. Most júniusban is lesz kivételesen egy előadásunk, ugyanis az előadó csak ekkor tartózkodik Szlovákián. Márciusban először kapcsolódtunk be a »Világűr gyerekszemmel« című rajzversenybe, valamint a »A mit tudsz a csillagokról? «című tudásversenybe, amelyet a Központi csillagvizsgáló hirdetett meg”

– mondta Balogh Klára.

A pályázat díjai (Fotó: SOLAR Hvezdáreň Senec)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?