Régió

Közel 180 településre jutott el a Betlehemi Békeláng

Dunaszerdahely | Pozsonytól egészen Királyhelmecig közel 180 szlovákiai magyar településen világít Szentestén a Betlehemi Békeláng - írja a szövetség sajtóközleményében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. december 24. 11:08

- Kép: Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség

A Betlehemi Békeláng idén jubileumot ünnepel, harmincadik éve járja be Európát. Ezért most Bécs helyett Linzben tartották a lángátadó ünnepséget december 15-én, innét hozták el a szlovákiai magyar cserkészek is a lángot hazánkba. A Betlehemi Békeláng december 16-án kezdte meg felvidéki útját, Komáromban, az SZMCS központi lángátadó ünnepségén. A cserkészek ezt követően stafétaszerűen adták tovább a lángot a közeli cserkészcsapatoknak, egyházközösségeknek, szervezeteknek, és mindenkinek, aki szerette volna otthonában fogadni. Cserkészeinknek köszönhetően világít a béke lángja a pozsonyi és a nagyszombati érsekségen, ahova szlovák cserkésztestvéreikkel közösen vitték el a lángot. Dunaszerdahelyen a városi szabadtéri adventi koszorún is a béke lángja világít vasárnap óta. A láng a szlovák cserkészeknek köszönhetően vonaton is utazott Szlovákiában, eljutott a Lomnici-csúcsra is, a Léva-Párkány vasútvonalon pedig lévai cserkészeinktől vehették át a béke szimbólumát az érdeklődők. Sok cserkészcsapat pedig a karácsony előtti egy-két nap folyamán viszi házról-házra a lángot szülőfalujában.

 

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+4

„A békeláng idén az elfogadásra, egymás megbecsülésére tanít minket. Azt gondolom, napjainkban ez nagyon aktuális, és örülök, hogy épp mi, cserkészek lehetünk ennek a békének a hírnökei. Sokszor nem könnyű félretenni az előítéleteinket, de a béke szimbóluma emlékeztet minket arra is, hogy nap, mint nap keressük és lássuk meg a jót embertársainkban. Mi, cserkészek eszerint élünk, és eszerint neveljük a ránk bízott gyerekeket, fiatalokat, és most ebből adunk tovább mindenkinek egy picit. A karácsonyi időszak jó alkalom az elfogadás, a türelem és a megértés gyakorlására, hisz ezek mind nagyon fontosak ahhoz, hogy békében, szeretetben teljen karácsony ünnepe” – mondta Lépes Lívia, az SZMCS békeláng-koordinátora.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 27. alkalommal kapcsolódik be a béke lángjának terjesztésébe. A láng dél-szlovákiai útjáról folyamatosan hírt adunk a Betlehemi Békeláng szervezetünk által működtetett Facebook-oldalán (facebook.com/betlehemilang) is. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség köszöni mindenkinek, aki bekapcsolódott a békeláng továbbadásába, és áldott, békés karácsonyi ünnepeket kíván!

 

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségről

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 1990. március 11-én alakult újjá, jelenleg közel 1400 tagot számlál. Az elmúlt közel három évtized alatt Szlovákia legnagyobb magyar gyermek- és ifjúságnevelő szervezetévé nőtte ki magát. Gyermekekkel és fiatalokkal egyaránt, heti szinten önkéntes nevelőmunkát folytat. Évente több országos rendezvényt szerveznek, 2017 nyarán pedig kiemelt rendezvényeként megszervezte az egész tagságot megmozgató összmagyar Szövetségi Nagytábort. A cserkészcsapatokban hónapról hónapra több száz gyermek számára teszik lehetővé a játszva fejlődés élményét.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?