Körbekerítik a romot

Nyitra |

<p>Hat év múltán sem luxusszálló, sem lakó- és üzletközpont, sem főposta nem épült az egykori Orbis művelődési központ helyén.</p>

A tulajdonos mindössze annyira jutott, hogy körbekeríti a város közepén éktelenkedő romhalmazt. Hogy mikor bontja le vagy építi újjá, arról inkább már nem nyilatkozik. A málladozó épület előtti téren a napokban kezdtek lyukakat fúrni az oszlopoknak, amelyekre az 1,80 méter magas dróthálókerítést rögzítik. Az épületet elölről a belváros, és hátulról, a piarista templom felől is elkerítik, így akarják megakadályozni, hogy hajléktalanok és drogosok verjenek tanyát benne. A tulajdonos Inpek társaság, amely 2008-ban 4 millió koronáért vásárolta meg az ingatlant, most már nem nyilatkozik a terveiről. Kezdetben luxussszállót akart építeni az Orbis helyén, aztán többfunkciós épületegyüttest, három éve pedig folyamatosan arról tárgyal, hogy a nyitrai főposta az Orbis helyére költözik. A terv szerint a romos épületet az Inpek ez esetben lebontotta volna, és a helyére a posta követelményeinek megfelelőt épít. Azóta a Szlovák Posta igazgatósága kétszer is meggondolta magát, anyagiak hiányára, majd koncepcióváltozásra hivatkozva, de most újra tárgyalóasztalhoz ült az Inpek képviselőivel. „Amíg megegyezésre jutunk, vagy más beruházásba kezdünk az épület helyén, az egészet körbe kell kerítenünk, mert már életveszélyes” – nyilatkozta Milan Kreškóci, az Inpek igazgatója. A tarthatatlan állapotokra a lakosok figyelmeztették a tulajdonost – az Orbis melletti málladozó lépcsőn gyerekek hancúroztak és turisták kapaszkodtak fel a piarista templomhoz, az őrizetlen épületben szeméthegyeket halmoztak fel a hajléktalanok és lépten nyomon használt fecskendőkbe lehetett botlani. Az Inpek vezetői azzal védekeznek, hogy a vásárláskor kötött szerződés alapján az épület előtti teret szabadon kellett hagyniuk, bárki bemehetett oda. Ez igaz, de a szerződés aláírásakor még mindenki azzal számolt, hogy az Orbist egy-két éven belül lebontják, és a helyébe új épületet emelnek. A tervek azonban sorra meghiúsultak, és a tulajdonos mostanáig még csak nem is őriztette az épületet – állítólag csak azt ellenőrizte rendszeresen, nem törték-e be az ajtókat, ablakokat. Most ez is megváltozik, folyamatosan őr fog cirkálni a drótkerítésen belül. A nyitraiaknak ez a megoldás sem tetszik, azt mondják, szégyellnivaló turistalátványosság lesz a város közepén a drótkerítéssel körbevett, biztonsági őrök által felügyelt romhalmaz. A városszépítők azt ajánlották a magisztrátusnak, inkább egy nagy vetítővásznat feszítsen ki az épület elé, és a régi Nyitra képeit vetítse rá, de mint kiderült, a város már nem akar az Orbisra költeni. A tulajdonossal szemben pedig tehetetlen, mert a 2008-as adásvételi szerződésben, amelyet már a jelenlegi polgármester, Jozef Dvonč írt alá, semmiféle feltétel nem szerepel arra vonatkozóan, mit kell az Orbis helyén felépíteni és meddig. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!