Régió

Könyvet gyűjtenek a zétényieknek

Zétény | A zétényi kultúrház és a benne található községi hivatal, illetve annak könyvtára egy májusi tűzvész során szinte porig égett, ezért a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (SZMKE) a hónap elején gyűjtést indított, hogy legalább 5000 új és használt könyvvel feltöltsék és újjáélesszék a falu könyvtárát.
Németi Róbert

2020. július 8. 10:30

leégett könyvtár
A kultúrház katasztrofális állapota miatt az önkormányzati hivatal ideiglenesen a helyi alapiskola és óvoda épületében működik. - Németi Róbert felvétele

A tőketerebesi járásbeli, mintegy 800 lakosú település kultúrházában idén májusban hatalmas tűz ütött ki. Az épület belsejében szinte minden, beleértve a falu könyvtárát is, porig égett. Kecskés Ildikó, az SZMKE elnöke a hír hallatán azzal az ötlettel kereste fel a falu polgármesterét, hogy amíg az önkormányzat a sérült épület és a belső terek felújításán dolgozik, addig ők legalább ötezer könyvet gyűjtenek össze, melyet a megújuló könyvtárnak ajándékoznak.

„Amikor a fülembe jutott a zétényi tűzeset híre, kutya kötelességemnek tartottam, hogy megtegyük a tőlünk telhetőt és segítsünk a településen. A szervezetünk csapatával egy átgondolt stratégiai tervet készítettünk. A különféle médiacsatornákon át hírt adott gyűjtéseknek köszönhetően rengeteg helyre eljutott az üzenetünk, és már az első napokban pozitív visszajelzéseket kaptunk. A Selye János Egyetemi Könyvtár Juhász György rektor megbízásából ötszáz könyvet ajánlott fel a zétényi könyvtár számára, Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke ezer darab új, elsősorban felvidéki és magyarországi kortárs irodalmi kötetet ígért oda. Mindezek mellett több könyvtárat is megszólítottunk, hogy gyűjtőpontként segítsék a folyamatot. Szerencsére minden helyről csupa jó hírt kaptunk. A könyveket könyvtárak és magánszemélyek egyaránt adományozhatják. A beérkezett darabokat természetesen állapotuk szerint kategorizálni fogjuk, kiszűrjük a duplicitásokat, bedobozoljuk és végül eljuttatjuk Zéténybe. Erre terveink szerint valamikor idén ősszel kerítünk sortˮ – nyilatkozta lapunknak az SZMKE elnöke.

A kultúrház katasztrofális állapota miatt az önkormányzati hivatal ideiglene- sen a helyi alapiskola és óvoda épületében működik

 

Két hónapig gyűjtenek

Kecskés Ildikó elmondása szerint a gyűjtés július 1-től szeptember 5-ig tart, mégpedig az általuk megjelölt gyűjtőkönyvtárak nyitvatartási ideje alatt. A könyveket a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban, a Galántai Városi Könyvtárban, az Ipolysági Városi Könyvtárban, a Királyhelmeci Regionális Könyvtárban, a losonci Nógrádi Könyvtárban, a Muzslai Könyvtárban, a Párkányi Városi Könyvtárban, a rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtárban, illetve a Szepsi Városi Könyvtárban lehet leadni.

„Célunk, hogy az elkövetkezendő két hónapban legalább ötezer könyvet gyűjtsünk össze. Azt, hogy a könyveket mi személyesen szállítjuk majd el Zéténybe, vagy a falu polgármestere jön el értük, még nem tudjuk, de mindent az előre kidolgozott ütemterv szerint csinálunk. Világos, hogy egy település könyvtár nélkül is tud működni vagy létezni, de mi úgy véljük, hogy ha módunkban áll, akkor a zétényiek is visszakapják szeretett és élettel teli bibliotékájukatˮ – tette hozzá Kecskés Ildikó.

A kultúrház katasztrofális állapota miatt az önkormányzati hivatal ideiglene- sen a helyi alapiskola és óvoda épületében működik

 

Milliós károk

Kukó Miklós, Zétény polgármestere az Új Szónak elmondta, hogy a tűz május 6-án csapott fel és rövid időn belül szinte az egész épületre átterjedt, így nemcsak az épület belseje, hanem külseje is nagymértékben megsérült.

„A tetőszerkezet szinte teljesen megsemmisült, ezért azt el kellett távolítanunk, és a minap kézbesített statikai jelentés szerint a betonkoszorút is át kell építeni. A falak megmaradtak, azokkal reményeim szerint nem lesz gond, azonban az elektromos hálózat és a fűtésrendszer kiégett. Az épület külső vakolata szintén megsérült, és ugyancsak óriási a kár a könyvtárban is. Egy-két köteten kívül minden vagy elégett, vagy az oltás során elázott. Azok a könyvek is használhatatlanok, amelyek megmaradtak. A könyvtárban egyébként állandóan pezsgett az élet, minden korosztály megtalálta benne a magának való könyvet. Az évek során testvértelepüléseinktől számtalan új könyvet kaptunk, de sajnos azok is megsemmisültekˮ – magyarázta a polgármester.

A kultúrház katasztrofális állapota miatt az önkormányzati hivatal ideiglene- sen a helyi alapiskola és óvoda épületében működik

 

Lassan lezárul a nyomozás

Mivel az anyagi kár óriási, és a tetőszerkezet felújítása önmagában legalább 500 ezer euróba kerül, a mintegy 200 ezer eurós éves költségvetésből működő önkormányzat önerőből nem képes fedezni a munkát. „Csak a tető félmillióba kerül. Emellett ott van az összes többi rész, illetve a komoly asztalosmunkát igénylő színpad újraépítése. Szerencsére volt biztosításunk, de a biztosító nem a legrugalmasabb módon oldja a dolgokat. Még azt sem tudjuk, mi mindent térítenek meg. Azt, hogy mi volt a tűz keletkezésének az oka, nem tudni, de ha minden igaz, akkor a következő napokban már lezárul a nyomozásˮ – zárta a polgármester.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
távoktatás

Felkészültek a távoktatásra

17 fa kivágására kért engedélyt az Aréna DSZ

Fakivágással indult a választási kampány Dunaszerdahelyen?

sport a tv-ben 2

Szaúdi Nagydíj a tévében, Verstappen világbajnok lehet

hóesés

Havazással érkezik a vasárnap

kisfiu

A tapló télapó afelől érdeklődött, hogy meg lehet-e a siket kisfiút "javítani"

Lewis Hamilton

Szaúdi Nagydíj - Hamilton a pole pozícióban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.