Régió

Könyv a dunaszerdahelyi alvilágról

Csütörtökön bemutatták Barak Dávid újságíró Elásott igazság című könyvét, amelyben a dunaszerdahelyi szervezettbűnözés történetét tárja fel fikciók nélkül interjúk, jegyzőkönyvek, tanúvallomások alapján.
Kiss Bartalos Éva

2019. december 13. 17:42

Barak Dávid
Barak Dávid jegyzőkönyvek, inetrjúk és tanúvallomások alapján ír a csallóközi maffiáról - Somogyi Tibor felvétele

Néhány nap alatt a szlovákiai magyar karácsonyi könyvpiac egyik bestsellere lett Barak Dávid a Paraméter hírportál munkatársának Elásott igazság című könyve, amelyben a dunaszerdahelyi maffia felemelkedéséről és bukásáról ír. A szerző a bemutatón elmondta, hogy a könyvben összefüggéseiben tárgyalja az 1989-es rendszerváltás utáni időszakot, ebben is egyedülálló a kötet, amely nem regény, vagy irodalmi próbálkozás, hanem a tényeket tárja az olvasó elé. „A koraszülött demokráciában a rendszer nem volt felkészülve a szabadságra” – részben ezzel magyarázta a szervezett bűnözés kialakulását, majd annak felemelkedését Barak Dávid. A szerző a kötetben a két szembenálló csallóközi maffiacsoport, a Pápay klán és a Sátor banda véres háborújáról, az 1999-es dunaszerdahelyi maffialeszámolásról, valamint a tavasszal lezárult csallóközi maffiaperről begyűjtött információkat tárja az olvasók elé. A könyv megírásában sokat segített neki Jaroslav Spišiak korábbi országos rendőrfőkapitány, aki 1998-tól a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrséget vezette.

barak

VILLÁMINTERJÚ

Barak Dávid, a Paraméter portál munkatársa, az Elásott igazság szerzője

Nem egy könyv íródott már az alvilágról, miben más az Elásott igazság?

Nyilván nehéz ilyen témával foglalkozni, de erős volt a kezdőlöket, az, hogy Dunaszerdahelyen kirívóan szörnyű esetek játszódtak le a ’90-es és a 2000-es években. Az volt a legfőbb célom, hogy megörökítsek egy történetet, amelyben pozitív és negatív szereplők is vannak. Hogy az emberek fikciók és a terjedő legendák helyett összefüggéseiben megismerhessék azt, hogy mi történt ebben az időszakban.

Mi volt a legmegrázóbb történet?

Ezek az események olyan szörnyűek voltak, hogy lehetetlen egyet kiemelni, és nem is lenne illendő.

A tavaszi ítélethirdetéssel lezárult a csallóközi maffia-sztori?

Nem, jelenleg is legalább 30 gyilkosság ügyében folyik büntetőeljárás és további vádemelések várhatók. A szörnyűségek fokozódnak, újságíróként figyelemmel követem a bírósági eljárást. (béva)

b
„Nem minden rendőr áruló” – szögezte le Jaroslav Spišiak - Somogyi Tibor felvétele

„Rettentő nehéz volt Dunaszerdahelyen rendőrnek lenni. Próbáltunk tenni valamit az alvilág ellen, nem csak tétlenül ültünk. Nem volt bizonyíték, tanú, még hulla sem, mert elásták” – jelentette ki Spišiak, hozzátéve, hogy bizonyítékok és tanúk hiányában nehéz volt előre lepni. A volt rendőrfőkapitány arról is beszélt, hogy hogyan szerzett tudomást az 1999-es tízes gyilkosságról, hogyan próbálták meg őt diszkreditálni, valamint arról, hogy mit gondolt a rendőrségi információkat kiszivárogtató, jelenleg szökésben lévő ex rendőrről. A tízes gyilkosság huszadik évfordulóján, idén márciusban hirdettek ítéletet a Sátor Lajos-féle maffiacsoport elleni büntetőperben. Barak Dávid szerint a csoporton belüli feszültség és bizalmatlanság vezetett a bűnbanda bukásához. „Eluralkodott rajtuk a félelem. Annyira tartottak egymástól, hogy 2016-ban egyikük, Horváth Lehel kitálalt a rendőrségnek bizonyos bűncselekményekről“ – mondta a szerző, aki szerint a kilenc gyilkosságot vizsgáló per csak a jéghegy csúcsa volt, a rendőrség még több tucat gyilkosság ügyében nyomoz.

Barak Dávid

„Nem minden rendőr áruló” – szögezte le Spišiak. A közönség azon kérdésére, hogy hogyan kerültek a maffiához köthető személyek a politikai pártokba azt mondta, hogy az alvilág célzottan irányította az embereket az új politikai pártokba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ stúdióban II.

František Borbély

Feltételesen szabadlábra helyezték František Borbélyt, a Sýkora-banda főnökét

Helységnévtábla az Andódra vezető úton
Frissítve

Lefestették az érsekújvári helységnévtáblát az Andódra vezető úton

tárlat rimaszombat

A Fő téren az elutasított tárlat

Floyd Mayweather olyan szerény volt, hogy az már megható

galánta illusztráció

Galánta idén többet költ a sportra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.