Régió

Könyv a dunaszerdahelyi alvilágról

Csütörtökön bemutatták Barak Dávid újságíró Elásott igazság című könyvét, amelyben a dunaszerdahelyi szervezettbűnözés történetét tárja fel fikciók nélkül interjúk, jegyzőkönyvek, tanúvallomások alapján.
Kiss Bartalos Éva

2019. december 13. 17:42

Barak Dávid
Barak Dávid jegyzőkönyvek, inetrjúk és tanúvallomások alapján ír a csallóközi maffiáról - Somogyi Tibor felvétele

Néhány nap alatt a szlovákiai magyar karácsonyi könyvpiac egyik bestsellere lett Barak Dávid a Paraméter hírportál munkatársának Elásott igazság című könyve, amelyben a dunaszerdahelyi maffia felemelkedéséről és bukásáról ír. A szerző a bemutatón elmondta, hogy a könyvben összefüggéseiben tárgyalja az 1989-es rendszerváltás utáni időszakot, ebben is egyedülálló a kötet, amely nem regény, vagy irodalmi próbálkozás, hanem a tényeket tárja az olvasó elé. „A koraszülött demokráciában a rendszer nem volt felkészülve a szabadságra” – részben ezzel magyarázta a szervezett bűnözés kialakulását, majd annak felemelkedését Barak Dávid. A szerző a kötetben a két szembenálló csallóközi maffiacsoport, a Pápay klán és a Sátor banda véres háborújáról, az 1999-es dunaszerdahelyi maffialeszámolásról, valamint a tavasszal lezárult csallóközi maffiaperről begyűjtött információkat tárja az olvasók elé. A könyv megírásában sokat segített neki Jaroslav Spišiak korábbi országos rendőrfőkapitány, aki 1998-tól a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrséget vezette.

barak

VILLÁMINTERJÚ

Barak Dávid, a Paraméter portál munkatársa, az Elásott igazság szerzője

Nem egy könyv íródott már az alvilágról, miben más az Elásott igazság?

Nyilván nehéz ilyen témával foglalkozni, de erős volt a kezdőlöket, az, hogy Dunaszerdahelyen kirívóan szörnyű esetek játszódtak le a ’90-es és a 2000-es években. Az volt a legfőbb célom, hogy megörökítsek egy történetet, amelyben pozitív és negatív szereplők is vannak. Hogy az emberek fikciók és a terjedő legendák helyett összefüggéseiben megismerhessék azt, hogy mi történt ebben az időszakban.

Mi volt a legmegrázóbb történet?

Ezek az események olyan szörnyűek voltak, hogy lehetetlen egyet kiemelni, és nem is lenne illendő.

A tavaszi ítélethirdetéssel lezárult a csallóközi maffia-sztori?

Nem, jelenleg is legalább 30 gyilkosság ügyében folyik büntetőeljárás és további vádemelések várhatók. A szörnyűségek fokozódnak, újságíróként figyelemmel követem a bírósági eljárást. (béva)

b
„Nem minden rendőr áruló” – szögezte le Jaroslav Spišiak - Somogyi Tibor felvétele

„Rettentő nehéz volt Dunaszerdahelyen rendőrnek lenni. Próbáltunk tenni valamit az alvilág ellen, nem csak tétlenül ültünk. Nem volt bizonyíték, tanú, még hulla sem, mert elásták” – jelentette ki Spišiak, hozzátéve, hogy bizonyítékok és tanúk hiányában nehéz volt előre lepni. A volt rendőrfőkapitány arról is beszélt, hogy hogyan szerzett tudomást az 1999-es tízes gyilkosságról, hogyan próbálták meg őt diszkreditálni, valamint arról, hogy mit gondolt a rendőrségi információkat kiszivárogtató, jelenleg szökésben lévő ex rendőrről. A tízes gyilkosság huszadik évfordulóján, idén márciusban hirdettek ítéletet a Sátor Lajos-féle maffiacsoport elleni büntetőperben. Barak Dávid szerint a csoporton belüli feszültség és bizalmatlanság vezetett a bűnbanda bukásához. „Eluralkodott rajtuk a félelem. Annyira tartottak egymástól, hogy 2016-ban egyikük, Horváth Lehel kitálalt a rendőrségnek bizonyos bűncselekményekről“ – mondta a szerző, aki szerint a kilenc gyilkosságot vizsgáló per csak a jéghegy csúcsa volt, a rendőrség még több tucat gyilkosság ügyében nyomoz.

Barak Dávid

„Nem minden rendőr áruló” – szögezte le Spišiak. A közönség azon kérdésére, hogy hogyan kerültek a maffiához köthető személyek a politikai pártokba azt mondta, hogy az alvilág célzottan irányította az embereket az új politikai pártokba.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fiatalok

A szlovákiai fiatalok ötöde nem dolgozik és már nem is tanul

*

Elindultak a charterjáratok: hol, mennyiért nyaralhatunk idén nyáron?

Vince Carter

Vince Carter, a zsákolás királya, aki megelőzte a korát

koronavírus

Meghaladta a 12 milliót a fertőzöttek száma

sport a tévében

Aston Villa–Manchester United bajnoki a tévében

felhős idő

Ilyen időnk lesz csütörtökön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.