Régió

Konferenciát tartott a galántai Csemadok

Galánta | Csütörtökön 39. alkalommal tartott konferenciát a Csemadok Galántai Területi Választmánya. A résztvevők megválasztották az elnökségi tagokat.
author
Tornyai Bianka

2021. június 26. 19:30

csemadok ga
Elnökséget választottak a küldöttek. - Somogyi Tibor felvétele

A galántai kereskedelmi és szolgáltatóipari középiskola épületében tartottak területi konferenciát a Csemadok Galántai és Vágsellyei járásának küldöttei. A program köszöntővel kezdődött. A nagyfödémesi Lencsés Zoltán előadásában a Hűség himnuszát hallhatták a résztvevők. Mézes Rudolf titkár az elmúlt időszak tevékenységéről tartott beszámolót, majd Kovács Mária, az ellenőrző-bizottság elnöke mondta el jelentését. Mészáros Győző, a javaslóbizottság elnöke a Csemadok legfőbb célkitűzéseinek javaslatát ismertette. Kiemelte, hogy a célok és feladatok vezérfonalát ezentúl is a Csemadok több mint hét évtizedes tevékenységének eredményei és tapasztalatai kell hogy alkossák. A szervezet legfontosabb céljai között említette a magyar nemzettudat megtartását, a magyar pedagógusokkal és a Magyar Közösség Pártjával, a helyi önkormányzatokkal való együttműködést, a szlovákok és a magyarok békés együttélését, az ifjúság bevonását a szervezet tevékenységébe.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke hangsúlyozta, valóban nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a szervezet legnagyobb területi választmányának konferenciáján részt vehet. „A galántai területi választmány meghatározó régió a Csemadokon belül. Az élet minden területén komoly munkát végez és végzett a járvány ellenére is, amiért tisztelet jár. Olyan munkát, amelyért sokszor nem kapnak köszönetet azok, akik elvégzik, pedig a közösség szempontjából nagyon fontos” – fogalmazott Bárdos Gyula. Úgy véli, az internet világában ki kell használni a technikai vívmányokat, de közösséget építeni csak személyes kapcsolatokkal lehet, ezért a koronavírus-járvány után sok mindent újra kell építeni. A területi választmánynak azt kívánta, a következő évtizedekben is legalább olyan aktív legyen, mint eddig, és eredményes munkát végezzen.

Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára kiemelte, a galántai területi választmányban szerencsére még hagyomány és gyakorlat a személyes kapcsolatok ápolása, szerinte ez az, ami a többi területi választmányból kiemeli. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az utóbbi időben kevesebb a Csemadok által szervezett népművelési program. Úgy véli, többet kellene foglalkozni a magyar nyelv és irodalom ápolásával, népszerűsítésével.

A rendezvényen jelen volt Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke is, aki egyebek mellett kifejtette, az erős asszimiláció ellen úgy is tehetünk, ha élünk azzal a jogunkkal, hogy a hivatalos ügyintézések során használhatjuk a magyar nyelvet.

A konferencia során a helyi alapszervezetek küldöttei megválasztották a galántai területi választmány elnökségét: Bende Gabriella, Botka Ferenc, Botló Péter, Borsányi Gyula, Krommel Rudolf, Losonszky Margit, Mészáros Győző, Prágai Erzsébet, Végh Piroska, Vígh Sándor, Zupko Tamás, Žiaček Adrianna. A választmány elnöke továbbra is Baranyay Alajos lett, a két alelnök pedig Jurás Lívia és Száraz Erzsébet. Az elnökség azonnal megtartotta első ülését. Baranyay Alajos a zárszóban a magyar nyelv ápolásának fontosságát emelte ki.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hitelek

A hiteltörlesztőknek fel kell készülniük a magasabb kamatokra

Edvard Beneš  - TASR/AP-felvétel

Beneš-dekrétumok: újabb pert veszített a Szlovák Földalap

koalicio k

Megéri-e a koalíció a karácsonyt?

machete

Rossz jegy miatt halálra szúrta tanárát egy 17 éves fiú

zelenszkij k

Zelenszkij ukrán elnök lett az Év embere a Time magazin szerint

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.