Régió

Koncsol László kapta az idei Patria díjat a helytörténészek találkozóján

Udvard | Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg az érsekújvári járásbeli Udvardon, Mérföldkövek néven a szlovákiai magyar helytörténészek országos találkozóját.
author
Száz Ildikó

2021. október 9. 14:15

Koncsol László
Koncsol László díjazott nevében jelképesen méltatója Szabó László nagyfödémesi helytörténész vette kézbe a Patria díjat - Somogyi Tibor felvétele

Koncsol László, a Pro Patria Honismereti Szövetség tiszteletbeli elnöke, József Attila-díjas irodalomkritikus, esszéíró, hely- és művelődéstörténész, költő és pedagógus kapta az idei Patria díjat. A díjazott egészségügyi okok miatt nem vehetett részt a találkozón, de Szabó László nagyfödémesi helytörténész méltatásában mintha jelképes üzenetet küldött volna a jelenlévőknek. „Engedjék meg, hogy felidézzem az egyik utolsó találkozásunkkor elhangzott vallomását a helytörténetírásról, annak fontosságáról: Érdekes volt az egész, amikor elkezdtem a helytörténetírást, fogalmam sem, hogy mi lesz ebből. Belecsöppentem, mint Pilátus a krédóba. Elkezdtem, és ha már elkezdtem, akkor folytattam. Ahogy az embert bedobják a vízbe, és kénytelen úszni. (Kis szünet után azt mondta.) Azt akarom mondani, hogy ti folytassátok ezt az egész munkát. Az emberek most még nem értékelik kellőképpen, nem is ismerik. Meg is értem, sok más gondjuk-bajuk van. De azért ezek a dolgok maradandóak. Majd eljön az idő, amikor olvasni fogják és értékelni azt, amit megtettünk értük” – idézte fel Szabó László a díjazott hitvallását.

a

A Pro Patria Honismereti Szövetség, a Csemadok Országos Tanácsa, a szervezet érsekújvári területi választmánya és udvardi alapszervezete, a község önkormányzata és a somorjai Bibliotheca Hungarica közös kétnapos rendezvénye iránt nagy volt az érdeklődés. Jelen volt Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, az elnökség tagjai, illetve a szervezet régióbeli vezetőségi tagjai. A pénteki nyitónapon mintegy félszázan tekintették meg Dunajszky Géza, Népirtás Pozsonyligetfalun kisfilmjét, amely az 1945 tavaszán létesített és 1947-ig működő pozsonyligetfalui haláltábor-béli borzalmakról számol be. Szombaton a kitelepítettek és deportáltak emlékoszlopát koszorúzták meg a találkozó résztvevői, míg előző napon Boncz Ferenc 48-as honvéd főhadnagy sírjánál emlékeztek. „Másfél éves csúszással rendezhettük meg a helytörténészek országos találkozóját a koronavírus-helyzet miatt, de örömmel tölt el bennünket a nagy érdeklődés. Két nap alatt mintegy százan vettek részt az előadásokon” – mondta lapunknak Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára. A helytörténészek első országos találkozójának időpontja egyidős a kitelepítettek és deportáltak emlékművének a leleplezésével Udvardon.

a

1996-ban adták át Lebó Ferenc alkotását, aki az egyik Magyarországra telepített udvardi család leszármazottja. A magas oszlop tetején nyitott tenyér látható, benne egy emberi szem, az emlékmű körüli márványtáblákon azoknak a településeknek a nevei olvashatók, ahová udvardi lakosokat telepítettek ki. De itt található Dachau is, ahová az Udvardon élő zsidókat hurcolták el. A Mérföldkövek szombati előadássorozatában Marinovich Endre, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgató-helyettese Antall József miniszterelnökre emlékezett rendkívül részletes beszámolójában, majd Velünk élő Trianon címmel tartott izgalmas, minden részletre kitérő előadást Szakály Sándor, az említett történetkutató intézet és levéltár főigazgatója. Kovács László a pozsonyi vértanúkról tartott érdekfeszítő előadást.

A jelenlévők még hosszan vitáztak az elhangzott beszámolókat követően, egyetértve abban, hogy hiányoztak a közös találkozások, eszmefuttatások és folytatni kell a helytörténeti munkát, népszerűsíteni annak értékes eredményeit.


 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Újabb menekülthullám? Az illegális határátlépésekről tárgyaltak Prágában, Pozsonyban és Budapesten is

baleset

ÖSSZEFOGLALÓ: Magyar áldozata is van a pozsonyi gázolásnak

balestekek

Szigorúbb büntetést javasolnak az ittas vezetésért

Domonkos

Fortuna Liga: Hosszú kihagyás vár Domonkos Kristófra

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Kredenc, céda, hokedli… Hogy mondtuk régen?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.