Régió

Komáromba a környező falvakból is érkeznek elsősök

Komárom | A hivatalosan meghirdetett időben összesen 378 gyereket írattak be szülei első osztályba; magyar tanítási nyelvűbe 235-öt, szlovákba 143-at. Sylvia Kunyiková, a városi hivatal sajtóreferensének tájékoztatása szerint a beíratott gyermekek összlétszáma mintegy százzal meghaladja Komárom iskolaköteles korú gyermekeinek számát. Ez abból adódik, hogy a város iskoláiba a környék településeiről is egyre nagyobb számban érkeznek diákok. A városban négy magyar (ebből egy egyházi) és három szlovák alapiskola közül választhatnak a szülők.
V. Krasznica Melitta

2019. április 23. 12:47

A Rákóczi Szövetség jóvoltából a magyar iskolába íratott gyerekek iskolatáskát is kaptak (A MUAI felvétele)

Tavaly összesen 379 volt a beíratottak száma, ebből 251:128 a magyar, illetve szlovák iskolát választók aránya, 2017-ben 250:136, 2016-ban 237:131. Idén tehát az előző évekhez képest enyhén emelkedett a szlovák iskolát választók száma.

Ami a magyar iskolák közti eloszlást illeti, a Munka Utcai Alapiskolát 66-an, az Eötvös utcait ugyancsak 66-an, a Jókai Mór AI-t 61-en, a Marianum Egyházi Iskolaközpontot pedig 42-en választották. Mivel mindenhol vannak halasztást kérők, és olyanok is, akiknél pedagógiai-pszichológiai kivizsgálást kér az iskola, illetve minden évben akadnak szülők, akik több helyre is beíratja gyereküket, ezért nem végleges adatokról van szó. Az Eötvös Utcai Alapiskolában a tavalyi 56-hoz képest idén tízzel több a beíratott gyerek. A halasztások számától függ majd, hogy két vagy három első osztályt tudnak nyitni; idén két első osztályuk van. A Munka Utcai Alapiskolában a tavalyi 80-hoz képest némileg csökkent a beíratottak száma. Az idei tanévben 3 első és egy nulladik osztályuk van. Jövő tanévben valószínűleg 3 osztályt tudnak nyitnak, igény szerint nulladikot is. A Jókai AI-ban is a halasztást kérők számától függ, hogy 2019 szeptemberében két vagy három osztállyal indul-e az oktatás; az idei tanévben 3 első osztályuk van. A Marianum Egyházi Iskolaközpontban jelenleg egy első osztályban folyik az oktatás, a jövő tanévben várhatóan kettőt tudnak nyitni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A rosszindulat viszi romlásba az emberiséget

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Az észak-európai partvidékeken megnövekszik az áradások veszélye a klímaváltozás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?