Régió
Ezzel a puskával rontott be a tettes a bárba Rendőrségi felvételek

Kivégezte az ógyallai bár ajtajában a menekülő férfit

V. Krasznica Melitta

2017. december 8. 17:23

Ógyalla | Két ember meghalt, egy súlyosan megsebesült a ma éjjel történt lövöldözésben.

A tettes, a 61 éves Ján W. állítólag már ittasan érkezett a Club Zara Café & Game bárba, emiatt a tulajdonos kiutasította. „Valószínűleg taxival ment haza az Ógyallához tartozó Vékre, hat legálisan tartott fegyvere közül magához vett kettőt, autóba ült és visszaindult Ógyallára” – tájékoztatta lapunkat Renáta Čuháková Nyitrai kerületi rendőrszóvivő. Zöldállás városrész közelében lesodródott az útról, autóját az árokban hagyta és az utolsó 2 kilométert gyalog tette meg a bárig. Ott először fegyverrel megfenyegette, majd meglőtte a pincérnőt, majd a védelmére siető 29 éves barátját is. A fiatalembert előbb puskával lábon lőtte, és miután menekülni próbált, a tettes az ajtóban utolérte és pisztollyal fejbe lőtte. Ezután maga ellen fordította a fegyvert és öngyilkos lett. 

Ógyallai lövöldözés2

Értesülésünk szerint a tettes Ógyalla Vék városrészében lakott, egy évvel ezelőtt veszítette el a feleségét, azóta egyedül élt és viselkedése is megváltozott. A Kelet-Szlovákiából származó férfi vidám természetű, társasági ember volt, de robbanékony, agresszív is tudott lenni, főleg, ha ivott. Nem tartozott a rendszeres italozók közé, az egyik ismerőse szerint ezért is válthatott ki belőle kiszámíthatatlan reakciót a sok ital. A rendőrség tájékoztatása szerint több mint 25 éve volt fegyvertartási engedélye, minden előírásnak és kritériumnak eleget tett, soha semmilyen kihágást vagy törvénysértést nem követett el. Tagja volt az ógyallai vadásztársaságnak. Korábban hivatásos sofőrként dolgozott. Két felnőtt fia van.
 
A városban többen feltették a kérdést, miért nem hívták ki a rendőröket már az első incidenskor, amikor a részeg férfit kitessékelték a kocsmából. Akkor bizonyára elejét lehetett volna venni a tragédiának. „Folyamatosan arra kérjük a lakosokat, ha bármilyen veszekedést, perpatvart, rendbontást észlelnek, hívják azonnal a városi rendőrséget, amely 24 órás ügyeletet tart. Sajnos, ez most nem történt meg” – mondta Basternák Ildikó polgármester. A rendőrség gyilkosság és gyilkossági kísérlet ügyében indított nyomozást. 


Öt éve egy városi rendőr lövöldözött
Ógyallán nem ez volt az első halálos lövöldözés: 2012 júniusában egy szolgálaton kívüli városi rendőr világos nappal három embert megölt, kettőt pedig megsebesített. Az áldozatok valamennyien egy családhoz tartozó romák voltak. A tettes a lövöldözést követően öngyilkossággal fenyegetőzött. Az áldozatok népes családja a problémásak közé tartozott, heti rendszerességgel hívták ki miattuk a rendőröket. A büntetőtörvénykönyv értelmében háromszoros gyilkosságért 25 évet, vagy életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhették volt a tettest, akit korábban mindenki nyugodt, kiegyensúlyozott embernek ismert, és becsületesen végezte a munkáját. A szakértői vélemények nyomán, beszámíthatatlanságra hivatkozva, végül 9 év börtönbüntetést kapott. Ha jól viseli magát, akkor is csak a büntetés háromnegyedének letöltése után szabadulhat leghamarább. (vkm)

Önnek ajánljuk